Fotbolltransfers

Genomgång av Sirius transferfönster: "Läge för honom att slå igenom"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-12 kl 18:30

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Fotbolltransfers.com har summerat IK Sirius truppbygge med sportchef Ola Andersson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: IK Sirius.

Spelare in: Jacob Ortmark (mf, Degerfors IF), Marcus Mathisen (mf, Falkenbergs FF), Patrick Nwadike (b, Landskrona BoIS), David Mitov Nilsson (mv, Sarpsborg), Christian Kouakou (fw, IFK Göteborg), Aron Bjarnason (fw, Ujpest), Joseph Colley (b, Chievo, lån), Ekin Bulut (fw, Vasalunds IF)

Spelare ut: Jonas Lindberg (fw, klubb ej klar), Niklas Thor (mf, klubb ej klar), Daniel Jarl (b, klubb ej klar), André Österholm (mf, klubb ej klar), Elias Andersson (mf, Djurgårdens IF), Hjalmar Ekdal (b, Hammarby IF, åter efter lån), Stefano Vecchia (mf, Rosenborg), Kebba Ceesay (b, Vasalunds IF), Isak Bråholm (mf, Sandvikens IF, lån), Kennedy Igboananike (fw, IFK Mariehamn), Hannes Sveijer (mv, Sandvikens IF, lån), Simon Gefvert (mf, Västerås SK)

Sirius sportchef Ola Andersson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Tolv spelare ut, åtta spelare in. Det har varit ganska stor omsättning på spelare, som jag känner blir allt vanligare. Vi har jobbat med att skaffa oss en stabilitet defensivt. Vi kan inte ha som krav att behöva göra tre-fyra mål varje match för att vinna. I takt med att vi har tappat ”Steffo” (Stefano Vecchia), en poängspelare, vet vi också att vi har i vårt jobb att söka ett annat spelsätt, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Vi har inte sökt en ersättare till ”Steffo” rakt av. Den är svår att hitta. Vi har sökt lite andra vägar och hoppas att någon blommar och utvecklas.

Ola Andersson fortsätter kommentera nyförvärven en för en:

David Mitov Nilsson, 30 år, målvakt. Ny från Sarpsborg 08.

– Ligger i linje med att vi vill försöka släppa in färre mål den här säsongen. Statistiken visar på hans goda sidor, (Oscar) Jansson var bäst i Sverige förra säsongen, och David var bäst i Norge, säger sportchefen.

Patrick Nwadike, 22 år, försvarare. Ny från Landskrona BoIS.

– Intressant spelare från Landskrona BoIS. Defensivt lagd, älskar att försvara och duellera. Vi har respekt för två divisioners skillnad. Vi kommer inte lägga något ansvar på honom att starta alla 30 matcher. Det är mer av en långsiktig investering som har en lite annorlunda profil mot andra försvarsspelare i Sirius. Vi har främst spelande försvarsspelare, med fördel i bollinnehav. Patrick är bättre när motståndaren har bollen.

Marcus Mathisen, 25 år, mittfältare. Ny från Falkenbergs FF.

– Står tillsammans med David (Mitov Nilsson) för den här stabiliteten som vi ska bli bättre på i år. Kan spela både sexa och mittback.

Jacob Ortmark, 23 år, mittfältare. Ny från Degerfors IF.

– En spelare som vi har haft ögonen på ett tag och tycker har intressant spelartyp. Skicklig på att vända och vrida på mittfältet. Jag har förhoppningar att han kan ta ordentliga kliv i år och bli en duktig allsvensk spelare.

Aron Bjarnason, 25 år, anfallare. Ny från Újpest FC.

– Islänning som kan vara ett offensivt hot från en kant. Snabb, explosiv och bra passningsspelare. Vi är ute efter snabbheten, vi kanske inte kommer hålla boll lika mycket som ni blev vana vid förra året. Då blir det följden, att vi söker snabba spelare.

Christian Kouakou, 25 år, anfallare. Ny från IFK Göteborg.

– Lite på samma sätt som Aron (Bjarnason) en snabb spelare. Vi var intresserade av honom innan han gick till Göteborg förra året, men vi hade inte möjlighet då. Gillar hans profil att kunna erbjuda djupledshot. Bra avslutare. En nia som vi har sökt ett tag.

Ekin Bulut, 24 år, anfallare. Ny från Vasalunds IF.

– En kille som vi har gett chansen från division 1, där han har öst in mål de senaste säsongerna. En måltjuv. Han gör mål om han får en halv chans. I alla fall i division 1, där vi återigen har respekt för skillnaden mellan serierna. Samma som med Patrick (Nwadike), vi väntar oss inte 30 matcher av Ekin, även om han gärna får göra det. Men det är framför allt tänkt att han ska växa in i det.

Joseph Colley, 21 år, försvarare. På lån från AC Chievo.

– När Kebba (Ceesay) gick till Vasalund så hade vi redan bekantat oss med honom. Har varit utlandsproffs i många år, bland annat i Chelsea. Han har inte lyckats ta sig in i A-lag där, vilket kan vara väl så svårt. Där ser vi på samma sätt som Patrick (Nwadike) att det är hans försvarsinstinkter vi vill åt. Joseph är intressant. Vi har honom på ett lån under 2021 med möjlighet att göra det permanent, utan att gå in på några detaljer.

Andersson berättar att han är mycket nöjd med värvningarna utifrån de förutsättningar som pandemin har burit med sig. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar att överraska på den allsvenskan publiken.

– Gör Christian (Kouakou) mål så kanske inte det överraskar direkt, det är många som känner till honom redan, säger Ola Andersson och fortsätter:

– Jag vill inte säga något namn egentligen, då kanske de andra blir besvikna. Men jag tror att Colley och Nwadike kan göra livet surt för många. Samma med Mathisen, men många vet att de är bra redan.

Efter fjolårssuccén har ytteranfallaren Stefano Vecchia, 26, lämnat Sirius. Dessutom har rutinerade spelare som Niklas Thor, Kebba Ceesay, Jonas Lindberg och Kennedy Igboananike fått tacka för sig. Mittfältsgeneralen Elias Andersson och mittbackslöftet Hjalmar Ekdal har båda skrivit på för Djurgårdens IF.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Det vet vi inte än, men den som stod ut mest var ju Stefano (Vecchia). Så är det när man gör bra prestationer, det innebär att man tappar vissa spelare. Elias (Andersson) var också duktig på mittfältet och kommer vara duktig i Djurgården. Samma med Hjalmar (Ekdal), även om han inte var en allsvensk spelare när han kom till oss. Men ”Steffo” är ju det tapp som står ut mest, säger Ola Andersson.

Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – eller låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Ola Andersson låter meddela att han är belåten med den trupp som Sirius går in med till den allsvenska premiären, och att de inte planerar att göra några ytterligare värvningar.

Han berättar hur coronapandemin har påverkat Sirius det senaste året i relation till värvningar, förberedelser, budget och allt som rör hans dagliga verksamhet som sportchef.

– Vi märker att pandemin framför allt har påverkat oss indirekt genom att vi tror att vi kunde haft fler spelare att sälja annars, säger sportchefen till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Klubbar som normalt skulle vara intresserade av våra spelare håller i pengarna i stället. Sen är det klart att budgeten som vi har att jobba med inte har ökat nämnvärt, där är man glad om den ligger på samma. Men så kommer det fortsätta vara tills vi vet vart fotbollsvärlden tar vägen.

I fjol fick flera Siriusspelare sitt stora genombrott i Allsvenskan. Bland andra Stefano Vecchia som lämnade för norska Rosenborg efter säsongen, Hjalmar Ekdal som flyttade till huvudstaden och vänsterspringaren Axel Björnström som fortsatt är kvar i Sirius. Ola Andersson ombeds peka ut nästa spelare i truppen att få sitt stora genombrott.

– Jag kan inte räkna Mathisen eller Mitov Nilsson, de har redan haft det. Men jag tror att Christian (Kouakou) kan slå ordentligt. Han kan bli en bra allsvensk spelare, det är läge för honom nu.

Vem tror du blir nästa stora försäljning från Sirius?

– Det kan vara Christian det också, säger Ola Andersson.

– Sen tror jag att (Jamie) Roche har en ljus framtid. Vi satsar på honom och förbereder ett spel för honom hos oss. Född 01 och kan spela både på mittfältet och mittback. En lång och ödmjuk kille med bra fot och bra skalle för fotboll. Honom tror vi på, fortsätter han.

Vem är det bästa nyförvärvet till Allsvenskan den här säsongen – oavsett klubb?

– Oj, det finns många bra. (Astrit) Selmani tror jag att Hammarby kommer få nytta av. (Rasmus) Schüller ser intressant ut i Djurgården. IFK Göteborg med sina hemvändare där. (Alexander) Jeremejeff är också bra.

Vilka är transferfönstrets stora vinnare?

IFK Göteborg har väl gjort det mest spektakulära transferfönstret, men vilka som är de stora vinnarna får någon objektiv bedöma. Jag tycker ju att vi har gjort det bästa fönstret, säger Ola Andersson.

I fjol såg IK Sirius ut att kullkasta alla experttips när man länge placerade sig topp sex i tabellen – innan man klappade ihop mot slutet av säsongen och slutade på en tionde plats efter 30 spelade omgångar. Till den här säsongen hoppas Ola Andersson att man kan ta ytterligare kliv framåt. 

– Vi ska bli bättre än förra året. Vi jobbar efter det på alla plan. Som klubb, individer och lag, säger han till Fotbolltransfers.com.

Avslutningsvis uppmanas sportchefen peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Jag tyckte att Jeremejeff var förbannat bra förra vändan i Allsvenskan, säger han och avslutar:

– Mest underskattade spelaren... den är svår. Jag får passa på den. Och vad var det mer? Största talang? Det är svårt att gradera, räknas (Sead) Haksabanovic? Äh, jag säger Jamie Roche. Det är en talang som vi tror mycket på.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Sirius transferfönster: "Läge för honom att slå igenom"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-12 kl 18:30

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Fotbolltransfers.com har summerat IK Sirius truppbygge med sportchef Ola Andersson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och i helgen sparkade Allsvenskan i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: IK Sirius.

Spelare in: Jacob Ortmark (mf, Degerfors IF), Marcus Mathisen (mf, Falkenbergs FF), Patrick Nwadike (b, Landskrona BoIS), David Mitov Nilsson (mv, Sarpsborg), Christian Kouakou (fw, IFK Göteborg), Aron Bjarnason (fw, Ujpest), Joseph Colley (b, Chievo, lån), Ekin Bulut (fw, Vasalunds IF)

Spelare ut: Jonas Lindberg (fw, klubb ej klar), Niklas Thor (mf, klubb ej klar), Daniel Jarl (b, klubb ej klar), André Österholm (mf, klubb ej klar), Elias Andersson (mf, Djurgårdens IF), Hjalmar Ekdal (b, Hammarby IF, åter efter lån), Stefano Vecchia (mf, Rosenborg), Kebba Ceesay (b, Vasalunds IF), Isak Bråholm (mf, Sandvikens IF, lån), Kennedy Igboananike (fw, IFK Mariehamn), Hannes Sveijer (mv, Sandvikens IF, lån), Simon Gefvert (mf, Västerås SK)

Sirius sportchef Ola Andersson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Tolv spelare ut, åtta spelare in. Det har varit ganska stor omsättning på spelare, som jag känner blir allt vanligare. Vi har jobbat med att skaffa oss en stabilitet defensivt. Vi kan inte ha som krav att behöva göra tre-fyra mål varje match för att vinna. I takt med att vi har tappat ”Steffo” (Stefano Vecchia), en poängspelare, vet vi också att vi har i vårt jobb att söka ett annat spelsätt, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Vi har inte sökt en ersättare till ”Steffo” rakt av. Den är svår att hitta. Vi har sökt lite andra vägar och hoppas att någon blommar och utvecklas.

Ola Andersson fortsätter kommentera nyförvärven en för en:

David Mitov Nilsson, 30 år, målvakt. Ny från Sarpsborg 08.

– Ligger i linje med att vi vill försöka släppa in färre mål den här säsongen. Statistiken visar på hans goda sidor, (Oscar) Jansson var bäst i Sverige förra säsongen, och David var bäst i Norge, säger sportchefen.

Patrick Nwadike, 22 år, försvarare. Ny från Landskrona BoIS.

– Intressant spelare från Landskrona BoIS. Defensivt lagd, älskar att försvara och duellera. Vi har respekt för två divisioners skillnad. Vi kommer inte lägga något ansvar på honom att starta alla 30 matcher. Det är mer av en långsiktig investering som har en lite annorlunda profil mot andra försvarsspelare i Sirius. Vi har främst spelande försvarsspelare, med fördel i bollinnehav. Patrick är bättre när motståndaren har bollen.

Marcus Mathisen, 25 år, mittfältare. Ny från Falkenbergs FF.

– Står tillsammans med David (Mitov Nilsson) för den här stabiliteten som vi ska bli bättre på i år. Kan spela både sexa och mittback.

Jacob Ortmark, 23 år, mittfältare. Ny från Degerfors IF.

– En spelare som vi har haft ögonen på ett tag och tycker har intressant spelartyp. Skicklig på att vända och vrida på mittfältet. Jag har förhoppningar att han kan ta ordentliga kliv i år och bli en duktig allsvensk spelare.

Aron Bjarnason, 25 år, anfallare. Ny från Újpest FC.

– Islänning som kan vara ett offensivt hot från en kant. Snabb, explosiv och bra passningsspelare. Vi är ute efter snabbheten, vi kanske inte kommer hålla boll lika mycket som ni blev vana vid förra året. Då blir det följden, att vi söker snabba spelare.

Christian Kouakou, 25 år, anfallare. Ny från IFK Göteborg.

– Lite på samma sätt som Aron (Bjarnason) en snabb spelare. Vi var intresserade av honom innan han gick till Göteborg förra året, men vi hade inte möjlighet då. Gillar hans profil att kunna erbjuda djupledshot. Bra avslutare. En nia som vi har sökt ett tag.

Ekin Bulut, 24 år, anfallare. Ny från Vasalunds IF.

– En kille som vi har gett chansen från division 1, där han har öst in mål de senaste säsongerna. En måltjuv. Han gör mål om han får en halv chans. I alla fall i division 1, där vi återigen har respekt för skillnaden mellan serierna. Samma som med Patrick (Nwadike), vi väntar oss inte 30 matcher av Ekin, även om han gärna får göra det. Men det är framför allt tänkt att han ska växa in i det.

Joseph Colley, 21 år, försvarare. På lån från AC Chievo.

– När Kebba (Ceesay) gick till Vasalund så hade vi redan bekantat oss med honom. Har varit utlandsproffs i många år, bland annat i Chelsea. Han har inte lyckats ta sig in i A-lag där, vilket kan vara väl så svårt. Där ser vi på samma sätt som Patrick (Nwadike) att det är hans försvarsinstinkter vi vill åt. Joseph är intressant. Vi har honom på ett lån under 2021 med möjlighet att göra det permanent, utan att gå in på några detaljer.

Andersson berättar att han är mycket nöjd med värvningarna utifrån de förutsättningar som pandemin har burit med sig. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar att överraska på den allsvenskan publiken.

– Gör Christian (Kouakou) mål så kanske inte det överraskar direkt, det är många som känner till honom redan, säger Ola Andersson och fortsätter:

– Jag vill inte säga något namn egentligen, då kanske de andra blir besvikna. Men jag tror att Colley och Nwadike kan göra livet surt för många. Samma med Mathisen, men många vet att de är bra redan.

Efter fjolårssuccén har ytteranfallaren Stefano Vecchia, 26, lämnat Sirius. Dessutom har rutinerade spelare som Niklas Thor, Kebba Ceesay, Jonas Lindberg och Kennedy Igboananike fått tacka för sig. Mittfältsgeneralen Elias Andersson och mittbackslöftet Hjalmar Ekdal har båda skrivit på för Djurgårdens IF.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Det vet vi inte än, men den som stod ut mest var ju Stefano (Vecchia). Så är det när man gör bra prestationer, det innebär att man tappar vissa spelare. Elias (Andersson) var också duktig på mittfältet och kommer vara duktig i Djurgården. Samma med Hjalmar (Ekdal), även om han inte var en allsvensk spelare när han kom till oss. Men ”Steffo” är ju det tapp som står ut mest, säger Ola Andersson.

Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – eller låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Ola Andersson låter meddela att han är belåten med den trupp som Sirius går in med till den allsvenska premiären, och att de inte planerar att göra några ytterligare värvningar.

Han berättar hur coronapandemin har påverkat Sirius det senaste året i relation till värvningar, förberedelser, budget och allt som rör hans dagliga verksamhet som sportchef.

– Vi märker att pandemin framför allt har påverkat oss indirekt genom att vi tror att vi kunde haft fler spelare att sälja annars, säger sportchefen till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Klubbar som normalt skulle vara intresserade av våra spelare håller i pengarna i stället. Sen är det klart att budgeten som vi har att jobba med inte har ökat nämnvärt, där är man glad om den ligger på samma. Men så kommer det fortsätta vara tills vi vet vart fotbollsvärlden tar vägen.

I fjol fick flera Siriusspelare sitt stora genombrott i Allsvenskan. Bland andra Stefano Vecchia som lämnade för norska Rosenborg efter säsongen, Hjalmar Ekdal som flyttade till huvudstaden och vänsterspringaren Axel Björnström som fortsatt är kvar i Sirius. Ola Andersson ombeds peka ut nästa spelare i truppen att få sitt stora genombrott.

– Jag kan inte räkna Mathisen eller Mitov Nilsson, de har redan haft det. Men jag tror att Christian (Kouakou) kan slå ordentligt. Han kan bli en bra allsvensk spelare, det är läge för honom nu.

Vem tror du blir nästa stora försäljning från Sirius?

– Det kan vara Christian det också, säger Ola Andersson.

– Sen tror jag att (Jamie) Roche har en ljus framtid. Vi satsar på honom och förbereder ett spel för honom hos oss. Född 01 och kan spela både på mittfältet och mittback. En lång och ödmjuk kille med bra fot och bra skalle för fotboll. Honom tror vi på, fortsätter han.

Vem är det bästa nyförvärvet till Allsvenskan den här säsongen – oavsett klubb?

– Oj, det finns många bra. (Astrit) Selmani tror jag att Hammarby kommer få nytta av. (Rasmus) Schüller ser intressant ut i Djurgården. IFK Göteborg med sina hemvändare där. (Alexander) Jeremejeff är också bra.

Vilka är transferfönstrets stora vinnare?

IFK Göteborg har väl gjort det mest spektakulära transferfönstret, men vilka som är de stora vinnarna får någon objektiv bedöma. Jag tycker ju att vi har gjort det bästa fönstret, säger Ola Andersson.

I fjol såg IK Sirius ut att kullkasta alla experttips när man länge placerade sig topp sex i tabellen – innan man klappade ihop mot slutet av säsongen och slutade på en tionde plats efter 30 spelade omgångar. Till den här säsongen hoppas Ola Andersson att man kan ta ytterligare kliv framåt. 

– Vi ska bli bättre än förra året. Vi jobbar efter det på alla plan. Som klubb, individer och lag, säger han till Fotbolltransfers.com.

Avslutningsvis uppmanas sportchefen peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Jag tyckte att Jeremejeff var förbannat bra förra vändan i Allsvenskan, säger han och avslutar:

– Mest underskattade spelaren... den är svår. Jag får passa på den. Och vad var det mer? Största talang? Det är svårt att gradera, räknas (Sead) Haksabanovic? Äh, jag säger Jamie Roche. Det är en talang som vi tror mycket på.

Jesper Ottoson

[email protected]