Fotbolltransfers

Genomgång av Kalmars transferfönster: "En poängspelare av högre allsvensk klass"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-12 kl 11:30

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan sparkade i gång i helgen. Fotbolltransfers.com har summerat Kalmar FF:s truppbygge med sportchef Jörgen Petersson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och Allsvenskan är i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Kalmar FF.

Spelare in: Rasmus Sjöstedt (b, Panetolikos FC), Noah Shamoun (mf, Assyriska Turabdin IK), Oliver Berg (mf, GIF Sundsvall), Lukas Rhöse (mf, IF Karlstad Fotboll), Jonathan Ring (mf, Djurgårdens IF), Lars Saetra (b, Tromsö IL)

Spelare ut: Geir André Herrem (fw, Åsane), Olle Lindqvist (b, Oskarshamns AIK), Adrian Edqvist (mf, Jönköpings Södra IF), Viktor Elm (b, slutat), Gbenga Arokoyo (b, Umeå FC), Mayron George (fw, Midtjylland, åter efter lån), Jajá (mf, klubb ej klar), Rafinha (mf, Itumbiara), Ole Söderberg (mv, IFK Göteborg), Pontus Zvar (mv, Mjällby AIF), York Rafael (mf, AFC Eskilstuna), Alexander Ahl-Holmström (fw, AFC Eskilstuna), Maxwell (fw, Recife, lån), Fidan Aliti (b, FC Zürich), Johan Arvidsson (mf, Oskarshamns AIK, lån)

Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Till stora delar är det ett fortsatt arbete som vi påbörjade förra året, vad gäller föryngring i truppen och värva spelare med mindre skadebakgrund. Vi har haft en trupp som varit enormt skadedrabbad de senaste säsongerna – men vi måste också vara självkritiska. Vi har vi inte varit jättebra i scouting, konstaterar Petersson och fortsätter att kommentera nyförvärven.

Rasmus Sjöstedt, 29 år, försvarare. Ny från Panetolikos FC.

– Dök upp redan i höstas när han flyttade tillbaka till Kalmar sedan han brutit avtalet i Grekland. Har tränat med laget sedan dess. Det är en stark, fysisk spelare och en kulturbärare som vi sökte, säger sportchefen.

Noah Shamoun, 18 år, mittfältare. Ny från Assyriska Turabdin IK.

– En av de mest spännande spelarna i Ettan Södra i fjol. Hög hastighet med och utan boll. Jättefin speluppfattning. Mogen för sin ålder.

Oliver Berg, 27 år, mittfältare. Ny från GIF Sundsvall.

– En spelare som kan spela i princip på alla offensiva positioner. Smart med bra ledaregenskaper och framför allt bra speluppfattning. En poängspelare som ofta är involverad i sista tredjedelen.

Lukas Rhöse, 20 år, mittfältare. Ny från IF Karlstad Fotboll.

– Lite samma som Shamoun, han kom från Ettan Norra och har funnits med i tankarna under lång tid. Sen blev det en plats öppen och då passade Lukas bra i den luckan. En fysisk och löpstark spelare med bra inlägg.

Jonathan Ring, 29 år, mittfältare. Ny från Djurgårdens IF.

– En poängspelare av högre allsvensk klass. Han ger oss en annan dimension i anfallsspelet och har gjort det väldigt bra i Kalmar tidigare.

Lars Saetra, 29 år, försvarare. Ny från Tromsö IL. 

– Att vi tittade på mittbackar över huvud taget har att göra med skadebakgrunden förra säsongen, tillsammans med att vi har haft problem på defensiva fasta. Vi sökte en trygg spelare med boll och där passar Saetra in. Dessutom har han erfarenheter från svensk fotboll.

Petersson berättar att han är nöjd med värvningarna. Men han vill inte peka ut någon enskild som kan överraska den allsvenska publiken. Han uttrycker att de flesta är kända för fotbollssverige sedan tidigare.

– Ring och Saetra har de flesta redan koll på tror jag. Oliver Berg också kanske, men han har skicklighet som kan överraska annars. Noah med sin frejdighet också, säger Petersson till Fotbolltransfers.com.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

Viktor Elm givetvis. Inte bara som spelare, han spelade ju bara hälften av matcherna i fjol. Men hela hans personlighet och ledaregenskaper. Det skulle vilket lag som helst i Allsvenskan sakna, säger Petersson och fortsätter:

– (Fidan) Aliti också. Han försvann under säsongen och det var många som tyckte det var vansinnigt att släppa honom mitt under brinnande säsong, men vi bedömde att det var rätt. Men Viktor framför allt, även om det är många.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Jörgen Petersson är belåten med den trupp som Kalmar FF går in med till den allsvenska premiären – även om han inte vill utesluta något.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men vi jobbar inte aktivt för att ta in något. Och vi jobbar inte aktivt ut heller. Men det där kan ju förändra sig allt efter säsongen lider, säger han.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter har Kalmar FF överlevt förhållandevis smärtfritt – i relation till konkurrenterna. Åtminstone tror sportchef Petersson det.

– Efter säsongen 2019 var Kalmar FF i en otroligt prekär situation där vi höll på att gå under. Så vi hade vårt stora stålbad innan coronapandemin och vi var väldigt slimmade när det slog till, vilket gjorde att vi klarade oss mindre dåligt än andra inbillar jag mig.

– Vi har varit otroligt noggranna och följt alla restriktioner. Fram till dagens datum har vi inga smittade spelare, samtidigt som jag är medveten om att det kan ändras väldigt snabbt, fortsätter Petersson.

Han ombeds peka ut vilken spelare i Kalmar FF som får sitt stora genombrott 2021:

– Har man så många unga spelare som vi har så kan det nästan bli vem som helst. Kan man påstå att Isak Jansson fick det i fjol? Det kan jag tycka, han spelade regelbundet i ett lag som slogs för livet. Men han kan synas ännu mer i år tror jag. Och Oliver Berg tror jag mycket på av de lite äldre spelarna. Elias Olsson, född 2003, har spelat mycket på försäsongen och gjort det bra. Vi har ett helt gäng unga spelare som beroende på olika saker kan slå igenom, säger Petersson till Fotbolltransfers.com.

19-årige Isak Jansson gjorde 29 framträdanden i Allsvenskan för Kalmar FF i fjol – varav 23 var från start. Huruvida Jansson är en spelare som Kalmar FF kan tappa till en större klubb efter säsongen – eller rentav i sommar – vill Petersson inte kommentera. Han menar att alla har chansen att övertyga.

– Vi är generellt en klubb som säljer spelare på potential - vi släpper sällan färdiga spelare. Så det är svårt att säga vem som blir nästa försäljning. De som varit i omlopp innan är fortsatt intressanta.

Vem tycker du är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan, oavsett klubb, den här säsongen?

– Det är jäkligt svårt att säga egentligen. Alla värvar efter olika principer, så det beror på hur truppen är uppbyggd, säger Petersson och fortsätter:

Djurgården har gjort det jättebra, kan jag tycka. En stark riktningsförändring som är tydlig och snabbt genomförd. Sen är det lätt att säga (Marek) Hamsik med tanke på att han har ett namn, men jag kan tycka att bästa nyförvärvet ska bedömas utefter behov och jag kan inte sätta mig in i andra klubbars behov.

Petersson berättar vidare vad rollen som sportchef i Kalmar FF innebär.

– Fylld av arbete, så kan vi börja. Vi har gått från ett mindre kaos till att jobba oss igenom ett jättetungt 2020 där alla slet för att ens få verksamheten att fungera. Vi får allt mer kontroll och kan titta framåt vilket gör mitt jobb lättare, säger han och fortsätter:

– Vi har anställt en scout vilket gör att vi får en helt ny struktur i det arbetet. Det kommer ta sin tid men vi är på rätt väg. Vi är en klubb som inte har ett kapital där vi kan köpa den spelare som passar perfekt, utan vi får titta mycket på potential. Det är ett spännande jobb att vara med på den här resan och det tilltalar mig mycket att jobba med egna akademispelare. Vi var enda laget som höll fast vid det även när det gick knackigt i fjol. Andra lag bytte tränare eller tog in spelare för att göra en justering – men inte vi.

Vad tror du om era chanser i år?

– Så god som för många andra lag. Allsvenskan är ju så i dag, det finns sju-åtta lag som har andra muskler och förutsättningar. Men i enskilda matcher kan man slå vem som helst, säger Petersson.

– Vi vill undvika kvalspel såklart. Det har varit jobbigt de senaste åren och av flera skäl skulle vi må bra av det, det är svårt att planera för kommande säsong innan man vet vilken serie man spelar i.

Till den här säsongen är Henrik Rydström, senast i IK Sirius, ny på tränarbänken i Kalmar FF. Rydström tar över efter Nanne Bergstrand – som lämnade efter fjolåret. Petersson berättar vad det skiftet betyder för KFF.

– Det återstår att se. I det läget vi var förra året gjorde Nanne ett förbannat bra jobb. Han pallade med att jobba under de förutsättningar som sannerligen inte var enkla emellanåt. Nu kommer Henrik in med en hel del likheter med Nanne, mer än vad man tror faktiskt, säger sportchefen till Fotbolltransfers.com.

– Det kommer skilja en del i det offensiva spelet, men inte särskilt mycket defensivt, fortsätter han.

Hur kommer skillnaderna ta sig uttryck?

– Nanne är mer en direkt tränare och vill skapa snabba målchanser. Henrik vill ha ett mer kontrollerande anfallsspel med fler spelare delaktiga.

Avslutningsvis uppmanas Petersson peka ut allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Vad gäller försäsongen har det varit ganska svaga matcher överlag. Men går man på historien så är Anders Christiansen bästa spelaren, så får vi se om någon kliver förbi honom i år, säger Petersson och avslutar:

– Löften finns ett helt gäng, inte minst Isak Jansson hos oss själva. Sen finns givetvis Anel (Ahmedhodzic) i Malmö FF och (Ísak) Bergmann Jóhannesson i IFK Norrköping. Vad gäller mest underskattade spelaren säger jag Mikael Boman i Halmstad BK.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Kalmars transferfönster: "En poängspelare av högre allsvensk klass"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-12 kl 11:30

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan sparkade i gång i helgen. Fotbolltransfers.com har summerat Kalmar FF:s truppbygge med sportchef Jörgen Petersson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och Allsvenskan är i gång. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Kalmar FF.

Spelare in: Rasmus Sjöstedt (b, Panetolikos FC), Noah Shamoun (mf, Assyriska Turabdin IK), Oliver Berg (mf, GIF Sundsvall), Lukas Rhöse (mf, IF Karlstad Fotboll), Jonathan Ring (mf, Djurgårdens IF), Lars Saetra (b, Tromsö IL)

Spelare ut: Geir André Herrem (fw, Åsane), Olle Lindqvist (b, Oskarshamns AIK), Adrian Edqvist (mf, Jönköpings Södra IF), Viktor Elm (b, slutat), Gbenga Arokoyo (b, Umeå FC), Mayron George (fw, Midtjylland, åter efter lån), Jajá (mf, klubb ej klar), Rafinha (mf, Itumbiara), Ole Söderberg (mv, IFK Göteborg), Pontus Zvar (mv, Mjällby AIF), York Rafael (mf, AFC Eskilstuna), Alexander Ahl-Holmström (fw, AFC Eskilstuna), Maxwell (fw, Recife, lån), Fidan Aliti (b, FC Zürich), Johan Arvidsson (mf, Oskarshamns AIK, lån)

Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Till stora delar är det ett fortsatt arbete som vi påbörjade förra året, vad gäller föryngring i truppen och värva spelare med mindre skadebakgrund. Vi har haft en trupp som varit enormt skadedrabbad de senaste säsongerna – men vi måste också vara självkritiska. Vi har vi inte varit jättebra i scouting, konstaterar Petersson och fortsätter att kommentera nyförvärven.

Rasmus Sjöstedt, 29 år, försvarare. Ny från Panetolikos FC.

– Dök upp redan i höstas när han flyttade tillbaka till Kalmar sedan han brutit avtalet i Grekland. Har tränat med laget sedan dess. Det är en stark, fysisk spelare och en kulturbärare som vi sökte, säger sportchefen.

Noah Shamoun, 18 år, mittfältare. Ny från Assyriska Turabdin IK.

– En av de mest spännande spelarna i Ettan Södra i fjol. Hög hastighet med och utan boll. Jättefin speluppfattning. Mogen för sin ålder.

Oliver Berg, 27 år, mittfältare. Ny från GIF Sundsvall.

– En spelare som kan spela i princip på alla offensiva positioner. Smart med bra ledaregenskaper och framför allt bra speluppfattning. En poängspelare som ofta är involverad i sista tredjedelen.

Lukas Rhöse, 20 år, mittfältare. Ny från IF Karlstad Fotboll.

– Lite samma som Shamoun, han kom från Ettan Norra och har funnits med i tankarna under lång tid. Sen blev det en plats öppen och då passade Lukas bra i den luckan. En fysisk och löpstark spelare med bra inlägg.

Jonathan Ring, 29 år, mittfältare. Ny från Djurgårdens IF.

– En poängspelare av högre allsvensk klass. Han ger oss en annan dimension i anfallsspelet och har gjort det väldigt bra i Kalmar tidigare.

Lars Saetra, 29 år, försvarare. Ny från Tromsö IL. 

– Att vi tittade på mittbackar över huvud taget har att göra med skadebakgrunden förra säsongen, tillsammans med att vi har haft problem på defensiva fasta. Vi sökte en trygg spelare med boll och där passar Saetra in. Dessutom har han erfarenheter från svensk fotboll.

Petersson berättar att han är nöjd med värvningarna. Men han vill inte peka ut någon enskild som kan överraska den allsvenska publiken. Han uttrycker att de flesta är kända för fotbollssverige sedan tidigare.

– Ring och Saetra har de flesta redan koll på tror jag. Oliver Berg också kanske, men han har skicklighet som kan överraska annars. Noah med sin frejdighet också, säger Petersson till Fotbolltransfers.com.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

Viktor Elm givetvis. Inte bara som spelare, han spelade ju bara hälften av matcherna i fjol. Men hela hans personlighet och ledaregenskaper. Det skulle vilket lag som helst i Allsvenskan sakna, säger Petersson och fortsätter:

– (Fidan) Aliti också. Han försvann under säsongen och det var många som tyckte det var vansinnigt att släppa honom mitt under brinnande säsong, men vi bedömde att det var rätt. Men Viktor framför allt, även om det är många.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Jörgen Petersson är belåten med den trupp som Kalmar FF går in med till den allsvenska premiären – även om han inte vill utesluta något.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men vi jobbar inte aktivt för att ta in något. Och vi jobbar inte aktivt ut heller. Men det där kan ju förändra sig allt efter säsongen lider, säger han.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter har Kalmar FF överlevt förhållandevis smärtfritt – i relation till konkurrenterna. Åtminstone tror sportchef Petersson det.

– Efter säsongen 2019 var Kalmar FF i en otroligt prekär situation där vi höll på att gå under. Så vi hade vårt stora stålbad innan coronapandemin och vi var väldigt slimmade när det slog till, vilket gjorde att vi klarade oss mindre dåligt än andra inbillar jag mig.

– Vi har varit otroligt noggranna och följt alla restriktioner. Fram till dagens datum har vi inga smittade spelare, samtidigt som jag är medveten om att det kan ändras väldigt snabbt, fortsätter Petersson.

Han ombeds peka ut vilken spelare i Kalmar FF som får sitt stora genombrott 2021:

– Har man så många unga spelare som vi har så kan det nästan bli vem som helst. Kan man påstå att Isak Jansson fick det i fjol? Det kan jag tycka, han spelade regelbundet i ett lag som slogs för livet. Men han kan synas ännu mer i år tror jag. Och Oliver Berg tror jag mycket på av de lite äldre spelarna. Elias Olsson, född 2003, har spelat mycket på försäsongen och gjort det bra. Vi har ett helt gäng unga spelare som beroende på olika saker kan slå igenom, säger Petersson till Fotbolltransfers.com.

19-årige Isak Jansson gjorde 29 framträdanden i Allsvenskan för Kalmar FF i fjol – varav 23 var från start. Huruvida Jansson är en spelare som Kalmar FF kan tappa till en större klubb efter säsongen – eller rentav i sommar – vill Petersson inte kommentera. Han menar att alla har chansen att övertyga.

– Vi är generellt en klubb som säljer spelare på potential - vi släpper sällan färdiga spelare. Så det är svårt att säga vem som blir nästa försäljning. De som varit i omlopp innan är fortsatt intressanta.

Vem tycker du är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan, oavsett klubb, den här säsongen?

– Det är jäkligt svårt att säga egentligen. Alla värvar efter olika principer, så det beror på hur truppen är uppbyggd, säger Petersson och fortsätter:

Djurgården har gjort det jättebra, kan jag tycka. En stark riktningsförändring som är tydlig och snabbt genomförd. Sen är det lätt att säga (Marek) Hamsik med tanke på att han har ett namn, men jag kan tycka att bästa nyförvärvet ska bedömas utefter behov och jag kan inte sätta mig in i andra klubbars behov.

Petersson berättar vidare vad rollen som sportchef i Kalmar FF innebär.

– Fylld av arbete, så kan vi börja. Vi har gått från ett mindre kaos till att jobba oss igenom ett jättetungt 2020 där alla slet för att ens få verksamheten att fungera. Vi får allt mer kontroll och kan titta framåt vilket gör mitt jobb lättare, säger han och fortsätter:

– Vi har anställt en scout vilket gör att vi får en helt ny struktur i det arbetet. Det kommer ta sin tid men vi är på rätt väg. Vi är en klubb som inte har ett kapital där vi kan köpa den spelare som passar perfekt, utan vi får titta mycket på potential. Det är ett spännande jobb att vara med på den här resan och det tilltalar mig mycket att jobba med egna akademispelare. Vi var enda laget som höll fast vid det även när det gick knackigt i fjol. Andra lag bytte tränare eller tog in spelare för att göra en justering – men inte vi.

Vad tror du om era chanser i år?

– Så god som för många andra lag. Allsvenskan är ju så i dag, det finns sju-åtta lag som har andra muskler och förutsättningar. Men i enskilda matcher kan man slå vem som helst, säger Petersson.

– Vi vill undvika kvalspel såklart. Det har varit jobbigt de senaste åren och av flera skäl skulle vi må bra av det, det är svårt att planera för kommande säsong innan man vet vilken serie man spelar i.

Till den här säsongen är Henrik Rydström, senast i IK Sirius, ny på tränarbänken i Kalmar FF. Rydström tar över efter Nanne Bergstrand – som lämnade efter fjolåret. Petersson berättar vad det skiftet betyder för KFF.

– Det återstår att se. I det läget vi var förra året gjorde Nanne ett förbannat bra jobb. Han pallade med att jobba under de förutsättningar som sannerligen inte var enkla emellanåt. Nu kommer Henrik in med en hel del likheter med Nanne, mer än vad man tror faktiskt, säger sportchefen till Fotbolltransfers.com.

– Det kommer skilja en del i det offensiva spelet, men inte särskilt mycket defensivt, fortsätter han.

Hur kommer skillnaderna ta sig uttryck?

– Nanne är mer en direkt tränare och vill skapa snabba målchanser. Henrik vill ha ett mer kontrollerande anfallsspel med fler spelare delaktiga.

Avslutningsvis uppmanas Petersson peka ut allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Vad gäller försäsongen har det varit ganska svaga matcher överlag. Men går man på historien så är Anders Christiansen bästa spelaren, så får vi se om någon kliver förbi honom i år, säger Petersson och avslutar:

– Löften finns ett helt gäng, inte minst Isak Jansson hos oss själva. Sen finns givetvis Anel (Ahmedhodzic) i Malmö FF och (Ísak) Bergmann Jóhannesson i IFK Norrköping. Vad gäller mest underskattade spelaren säger jag Mikael Boman i Halmstad BK.

Jesper Ottoson

[email protected]