Fotbolltransfers

Genomgång av Elfsborgs transferfönster: "Vi har absolut gjort det vi ville göra"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-11 kl 21:00

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – Allsvenskan är nu i gång. Fotbolltransfers.com har summerat IF Elfsborgs truppbygge med klubbchef Stefan Andreasson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och Allsvenskan hade premiär i helgen. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, klubbchefer och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: IF Elfsborg.

Spelare in: Ahmed Qasem (mf, Motala AIF), André Römer (mf, Randers), Maudo Jarjué (b, Austria Wien, lån), Simon Andersson (mv, Brentford)

Spelare ut: Rasmus Rosenqvist (mf, Hestrafors), Arian Kabashi (mf, Dalkurd FF), Rami Kaib (b, Heerenveen), Sivert Heltne Nilsen (mf, Waasland-Beveren), Gustav Henriksson (b, Wolfsberger), David Olsson (mv, Lindome GIF), Deniz Hümmet (fw, Örebro SK, lån)

IF Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson summerar deras marknad.

– Vi har absolut gjort det vi ville göra. Jimmy Thelin är manager och bestämmer hur truppen ska se ut i Elfsborg, medan jag finns med som bollplank. Vi har flyttat upp fem stycken egna spelare vilket är otroligt roligt och positivt. Vi har alltid mer eller mindre 50 procent egna spelare i A-truppen, det är en del av vår identitet, säger Andreasson till Fotbolltransfers.com.

– Förutom egna spelare ser vi gärna hemvändare. Vi tittar ofta mot Skandinavien, men vi har också börjat tittat på ytterligare marknader som ni märkt. Vi ska också vara med och hugga bland de största talangerna i Sverige. Ahmed (Qasem) är ett bra exempel på spelare från den marknaden, fortsätter han.

Andreasson berättar att han är nöjd med truppen. Men han vill inte peka ut någon enskild som han tror har potential att överraska den allsvenska publiken. 

– Alla är bra och kanske namn som inte är kända för publiken sedan tidigare. Det kommer alltid komma upp namn. Vi får se vem som slår hårdast, säger han.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Jag skulle inte uttrycka det som tyngst, jag vill inte sprida oro och ångest. Det är inte Elfsborg. Vi är glada och stolta över våra försäljningar. När våra spelare får möjligheten att gå till en proffsklubb är vi positivt inställda till det. Det handlar om en identitet och i vårt fall är det att spelare ska lämna på ett vettigt sätt, säger Andreasson och fortsätter:

– Att Rami Kaib går till Heerenveen och får speltid direkt är jätteroligt. Han har kämpat i många år. Även Gustav Henriksson är likadant. Att få gå till en känd, seriös klubb är roligt och positivt. Sivert (Heltne Nilsen) fick också möjligheten att spela utanför Skandinavien, vilket blir en kul upplevelse för hans del. Det är bara positivt.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Stefan Andreasson låter meddela att IF Elfsborg inte planerar för några ytterligare nyförvärv – även om han inte vill utesluta något.

– Nej, det tror jag inte att det kommer bli, man försöker jobba långsiktigt alltid. Men samtidigt vet man ju hur fotbollen är. Det kan hända saker på en dag som kastar omkull allt och då måste man måste fixa en kortsiktig lösning. Men det är inget vi planerar för.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter kunde IF Elfsborg kraftsamla sig och stod för en fantastisk fjolårssäsong rent sportsligt, som resulterade i en andraplats i Allsvenskan och Europaspel den här säsongen.

– Det är klart att det var tufft, men tittar man tillbaka på 2020 så överlevde alla. Vi i Elfsborg gjorde det fantastiskt sportsligt och ekonomiskt. Men det är klart att det var en stor ovisshet fram till sommaren och kanske även efter. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på det här spåret. Vi har fått stort stöd från supportrar och näringsliv, säger klubbchef Andreasson och fortsätter:

– Publiktappet är tufft, men det är vad det är. Vi behöver göra spelarförsäljningar för att gå plus – det är en del av vår identitet. Vi hade Jesper Karlsson förra året till exempel. Men med ett Europaspel som hägrar ser vi positivt på 2021 både sportsligt och ekonomiskt.

Det starka fjolåret innebär att IF Elfsborg är en av kandidaterna till att utmana om SM-guldet även i år. Klubbchef Stefan Andreasson ombeds peka ut den spelare i truppen, inklusive nyförvärv, som han tror kan få sitt stora genombrott den här säsongen.

– Jag vill inte namnge någon konkret spelare, det känns orättvist mot de andra. Men jag kan säga så mycket att jag är glad att (Alexander) Bernhardsson är tillbaka efter ett jobbigt år med skador. Hela föreningen känner med honom – och jag hoppas han får visa vilken bra spelare han är. 

22-årige Bernhardsson kom till IF Elfsborg i fjol efter en framgångsrik säsong med Örgryte IS i Superettan. Men skador gjorde att mittfältaren inte fick debutera i Allsvenskan. Nu är han tillbaka och redo för spel.

Vem i truppen tror du att ni riskerar att tappa till en större klubb – antingen i sommar eller efter säsongen?

– Inte riskera, det är ju vad allt går ut på. Det är en identitet. Det är fantastiskt om våra spelare flyttar till en större klubb när de lämnar oss, svarar klubbchef Andreasson.

– Våra spelare är generellt redo för nästa steg när de går i väg – och jag hoppas givetvis att det blir någon (försäljning) 2021 också. Eller, det kommer det att bli. Vi har många i vår trupp som ska ha en karriär utomlands. Sen när det läget blir får vi se, fortsätter han.

Lagets nyförvärv från sommaren 2019, mittbacken Joseph Okumu, har dragit till sig intresse från utländska klubbar. Men det har även spekulerats kring om 23-åringen kan förlänga sitt avtal, som löper ut sommaren 2022 i dagsläget.

– Efter förra säsongen har vi fått intresseförfrågningar för alla våra spelare nästan. Och det är bara positivt, säger Andreasson och fortsätter:

– När det väl kommer något konkret och seriöst så pratar vi med spelaren och tar ett beslut då. Vi har aldrig haft bosmanfall någon gång, vilket är viktigt för vår identitet. Vi vill inte att spelarna ska vara rädd för att skriva långa kontrakt. Vi är positiva till att hitta lösningar och har alltid en bra diskussion. Joseph är en sån som inte kommer spela i Elfsborg hela karriären. Vi får se när det är rätt läge. Men det är inte seriöst förrän en klubb hör av sig till oss och lämnar ett konkret bud.

Andreasson berättar att Elfsborg inte har någon anställd sportchef. I stället har Jimmy Thelin en managerroll – vilket innebär att han, förutom att ta ha samma uppgifter som en tränare, är delaktig i spelarköp och försäljningar. Andreasson beskriver sin roll som klubbchef.

– Den har minst sagt förändrats en del sedan jag började för över 20 år sedan. Det var knappt professionell fotboll då, så det har varit en makalös resa, säger Andreasson till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Det känns nästan som en ny klubb varje dag med tanke på utmaningar och kravbild på vad en allsvensk förening ska göra i dag. Det är inte bara att spela fotboll längre. Men det gäller att generera intäkter och fördela dem på ett klokt sätt.

Vad tror du om eran säsong?

– Jag tror alltid att vi vinner, varje år. Den drivkraften har vi internt. Sen får man vara realistisk också utifrån förutsättningarna i Elfsborg och Borås med den potential vi har som mindre stad. Men vi drivs att vetskapen att vi kan.

– Vi ska ut i Europa igen också, vilket ska bli roligt. Sportsligt vill man gå så långt som möjligt, och ekonomiskt är det stora pengar att lyckas gå till ett gruppspel. Det blir en jätteutmaning vi har framför oss där. Man lider med supportrar som inte kan gå på fotboll just nu, men det känns som att det finns ett ljus i den tunneln också, fortsätter Andreasson.

Vilka lag tror du kommer göra upp i toppen respektive botten av Allsvenskan?

– Vad gäller vår egen del vill vi först och främst utmana de största klubbarna med störst ekonomi. Så det är lätt att säga Malmö, utifrån ekonomi. Det är väldigt svårt att konkurrera med dem, de har gjort det fantastiskt bra för att skapa det försprånget. Sen skiljer det inte så mycket mellan plats två och tio egentligen. Det finns många bra lag och förra året var galet bra. Det är ju det som är charmen med Allsvenskan, det är inget som är helt givet.

Avslutningsvis ombeds Andreasson peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang och mest underskattade spelare. Då passar han på att hylla lagets 23-årige mittfältsmotor Simon Olsson.

– Jag vill fokusera på Elfsborg i stället. Och vi har gjort väldigt bra nyförvärv till en redan bra trupp. Vi har flera spelare som är de bästa i Allsvenskan på sin position, så man kan välja nästan vem som helst, säger Andreasson och fortsätter:

– Men det är klart att Simon Olsson är en bra fotbollsspelare med enorm potential som vi såg för många år sedan. Till slut förstod hela Sverige det i fjol. Tyvärr är han skadad, så vi kommer inte se honom i början på säsongen. Men det är en spelare med egenskaper i den positionen som till och med imponerar på Anders Svensson. Han har en unik förmåga att vända, vrida och hålla boll. Det ska bli riktigt roligt att se Simon 2021 också. Det är en spelare som givetvis har en karriär utomlands. Vi får passa på att njuta ett tag till.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Elfsborgs transferfönster: "Vi har absolut gjort det vi ville göra"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-11 kl 21:00

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – Allsvenskan är nu i gång. Fotbolltransfers.com har summerat IF Elfsborgs truppbygge med klubbchef Stefan Andreasson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och Allsvenskan hade premiär i helgen. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, klubbchefer och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: IF Elfsborg.

Spelare in: Ahmed Qasem (mf, Motala AIF), André Römer (mf, Randers), Maudo Jarjué (b, Austria Wien, lån), Simon Andersson (mv, Brentford)

Spelare ut: Rasmus Rosenqvist (mf, Hestrafors), Arian Kabashi (mf, Dalkurd FF), Rami Kaib (b, Heerenveen), Sivert Heltne Nilsen (mf, Waasland-Beveren), Gustav Henriksson (b, Wolfsberger), David Olsson (mv, Lindome GIF), Deniz Hümmet (fw, Örebro SK, lån)

IF Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson summerar deras marknad.

– Vi har absolut gjort det vi ville göra. Jimmy Thelin är manager och bestämmer hur truppen ska se ut i Elfsborg, medan jag finns med som bollplank. Vi har flyttat upp fem stycken egna spelare vilket är otroligt roligt och positivt. Vi har alltid mer eller mindre 50 procent egna spelare i A-truppen, det är en del av vår identitet, säger Andreasson till Fotbolltransfers.com.

– Förutom egna spelare ser vi gärna hemvändare. Vi tittar ofta mot Skandinavien, men vi har också börjat tittat på ytterligare marknader som ni märkt. Vi ska också vara med och hugga bland de största talangerna i Sverige. Ahmed (Qasem) är ett bra exempel på spelare från den marknaden, fortsätter han.

Andreasson berättar att han är nöjd med truppen. Men han vill inte peka ut någon enskild som han tror har potential att överraska den allsvenska publiken. 

– Alla är bra och kanske namn som inte är kända för publiken sedan tidigare. Det kommer alltid komma upp namn. Vi får se vem som slår hårdast, säger han.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Jag skulle inte uttrycka det som tyngst, jag vill inte sprida oro och ångest. Det är inte Elfsborg. Vi är glada och stolta över våra försäljningar. När våra spelare får möjligheten att gå till en proffsklubb är vi positivt inställda till det. Det handlar om en identitet och i vårt fall är det att spelare ska lämna på ett vettigt sätt, säger Andreasson och fortsätter:

– Att Rami Kaib går till Heerenveen och får speltid direkt är jätteroligt. Han har kämpat i många år. Även Gustav Henriksson är likadant. Att få gå till en känd, seriös klubb är roligt och positivt. Sivert (Heltne Nilsen) fick också möjligheten att spela utanför Skandinavien, vilket blir en kul upplevelse för hans del. Det är bara positivt.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Stefan Andreasson låter meddela att IF Elfsborg inte planerar för några ytterligare nyförvärv – även om han inte vill utesluta något.

– Nej, det tror jag inte att det kommer bli, man försöker jobba långsiktigt alltid. Men samtidigt vet man ju hur fotbollen är. Det kan hända saker på en dag som kastar omkull allt och då måste man måste fixa en kortsiktig lösning. Men det är inget vi planerar för.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter kunde IF Elfsborg kraftsamla sig och stod för en fantastisk fjolårssäsong rent sportsligt, som resulterade i en andraplats i Allsvenskan och Europaspel den här säsongen.

– Det är klart att det var tufft, men tittar man tillbaka på 2020 så överlevde alla. Vi i Elfsborg gjorde det fantastiskt sportsligt och ekonomiskt. Men det är klart att det var en stor ovisshet fram till sommaren och kanske även efter. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på det här spåret. Vi har fått stort stöd från supportrar och näringsliv, säger klubbchef Andreasson och fortsätter:

– Publiktappet är tufft, men det är vad det är. Vi behöver göra spelarförsäljningar för att gå plus – det är en del av vår identitet. Vi hade Jesper Karlsson förra året till exempel. Men med ett Europaspel som hägrar ser vi positivt på 2021 både sportsligt och ekonomiskt.

Det starka fjolåret innebär att IF Elfsborg är en av kandidaterna till att utmana om SM-guldet även i år. Klubbchef Stefan Andreasson ombeds peka ut den spelare i truppen, inklusive nyförvärv, som han tror kan få sitt stora genombrott den här säsongen.

– Jag vill inte namnge någon konkret spelare, det känns orättvist mot de andra. Men jag kan säga så mycket att jag är glad att (Alexander) Bernhardsson är tillbaka efter ett jobbigt år med skador. Hela föreningen känner med honom – och jag hoppas han får visa vilken bra spelare han är. 

22-årige Bernhardsson kom till IF Elfsborg i fjol efter en framgångsrik säsong med Örgryte IS i Superettan. Men skador gjorde att mittfältaren inte fick debutera i Allsvenskan. Nu är han tillbaka och redo för spel.

Vem i truppen tror du att ni riskerar att tappa till en större klubb – antingen i sommar eller efter säsongen?

– Inte riskera, det är ju vad allt går ut på. Det är en identitet. Det är fantastiskt om våra spelare flyttar till en större klubb när de lämnar oss, svarar klubbchef Andreasson.

– Våra spelare är generellt redo för nästa steg när de går i väg – och jag hoppas givetvis att det blir någon (försäljning) 2021 också. Eller, det kommer det att bli. Vi har många i vår trupp som ska ha en karriär utomlands. Sen när det läget blir får vi se, fortsätter han.

Lagets nyförvärv från sommaren 2019, mittbacken Joseph Okumu, har dragit till sig intresse från utländska klubbar. Men det har även spekulerats kring om 23-åringen kan förlänga sitt avtal, som löper ut sommaren 2022 i dagsläget.

– Efter förra säsongen har vi fått intresseförfrågningar för alla våra spelare nästan. Och det är bara positivt, säger Andreasson och fortsätter:

– När det väl kommer något konkret och seriöst så pratar vi med spelaren och tar ett beslut då. Vi har aldrig haft bosmanfall någon gång, vilket är viktigt för vår identitet. Vi vill inte att spelarna ska vara rädd för att skriva långa kontrakt. Vi är positiva till att hitta lösningar och har alltid en bra diskussion. Joseph är en sån som inte kommer spela i Elfsborg hela karriären. Vi får se när det är rätt läge. Men det är inte seriöst förrän en klubb hör av sig till oss och lämnar ett konkret bud.

Andreasson berättar att Elfsborg inte har någon anställd sportchef. I stället har Jimmy Thelin en managerroll – vilket innebär att han, förutom att ta ha samma uppgifter som en tränare, är delaktig i spelarköp och försäljningar. Andreasson beskriver sin roll som klubbchef.

– Den har minst sagt förändrats en del sedan jag började för över 20 år sedan. Det var knappt professionell fotboll då, så det har varit en makalös resa, säger Andreasson till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Det känns nästan som en ny klubb varje dag med tanke på utmaningar och kravbild på vad en allsvensk förening ska göra i dag. Det är inte bara att spela fotboll längre. Men det gäller att generera intäkter och fördela dem på ett klokt sätt.

Vad tror du om eran säsong?

– Jag tror alltid att vi vinner, varje år. Den drivkraften har vi internt. Sen får man vara realistisk också utifrån förutsättningarna i Elfsborg och Borås med den potential vi har som mindre stad. Men vi drivs att vetskapen att vi kan.

– Vi ska ut i Europa igen också, vilket ska bli roligt. Sportsligt vill man gå så långt som möjligt, och ekonomiskt är det stora pengar att lyckas gå till ett gruppspel. Det blir en jätteutmaning vi har framför oss där. Man lider med supportrar som inte kan gå på fotboll just nu, men det känns som att det finns ett ljus i den tunneln också, fortsätter Andreasson.

Vilka lag tror du kommer göra upp i toppen respektive botten av Allsvenskan?

– Vad gäller vår egen del vill vi först och främst utmana de största klubbarna med störst ekonomi. Så det är lätt att säga Malmö, utifrån ekonomi. Det är väldigt svårt att konkurrera med dem, de har gjort det fantastiskt bra för att skapa det försprånget. Sen skiljer det inte så mycket mellan plats två och tio egentligen. Det finns många bra lag och förra året var galet bra. Det är ju det som är charmen med Allsvenskan, det är inget som är helt givet.

Avslutningsvis ombeds Andreasson peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang och mest underskattade spelare. Då passar han på att hylla lagets 23-årige mittfältsmotor Simon Olsson.

– Jag vill fokusera på Elfsborg i stället. Och vi har gjort väldigt bra nyförvärv till en redan bra trupp. Vi har flera spelare som är de bästa i Allsvenskan på sin position, så man kan välja nästan vem som helst, säger Andreasson och fortsätter:

– Men det är klart att Simon Olsson är en bra fotbollsspelare med enorm potential som vi såg för många år sedan. Till slut förstod hela Sverige det i fjol. Tyvärr är han skadad, så vi kommer inte se honom i början på säsongen. Men det är en spelare med egenskaper i den positionen som till och med imponerar på Anders Svensson. Han har en unik förmåga att vända, vrida och hålla boll. Det ska bli riktigt roligt att se Simon 2021 också. Det är en spelare som givetvis har en karriär utomlands. Vi får passa på att njuta ett tag till.

Jesper Ottoson

[email protected]