Fotbolltransfers

Genomgång av IFK Göteborgs transferfönster: "Väldigt nöjda - fått en kvalitetshöjning i truppen"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-10 kl 17:00

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och i dag sparkar Allsvenskan i gång. Fotbolltransfers.com har summerat IFK Göteborgs truppbygge med sportchef Pontus Farnerud.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och i dag är det allsvensk premiär. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: IFK Göteborg.

Spelare in: Carl Johansson (b, Falkenbergs FF), Ole Söderberg (mv, Kalmar FF), Kolbeinn Sigthorsson (fw, AIK), Kevin Yakob (mf, BK Häcken), Gustaf Norlin (mf, Varbergs BoIS), Simon Thern (mf, IFK Norrköping), Marek Hamsik (mf, Dalian), Oscar Wendt (b, Borussia Mönchengladbach), Marcus Berg (fw, FC Krasnodar).

Spelare ut: Amin Affane (mf, klubb ej klar), André Calisir (b, Apollon Smyrnis), Sargon Abraham (fw, Degerfors IF), Alexander Farnerud (fw, klubb ej klar), Kristopher da Graca (b, VVV Venlo), Christian Kouakou (fw, IK Sirius), Tom Amos (mv, Utsiktens BK, lån), Adil Titi (mf, IK Brage, lån), Emil Holm (b, Sönderjyske), Giorgi Kharaishvili (fw, Ferencvaros), Rasmus Wikström (b, AFC Eskilstuna, lån).

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi är väldigt nöjda både sportsligt och ekonomiskt. Vi har fått en kvalitetshöjning i truppen genom att egentligen bara köpa en spelare, resten är på free transfer. Ekonomiskt är vi bra i fas och sportsligt, som sagt, har vi en bättre trupp än i fjol. Så det ser spännande ut, säger Farnerud till Fotbolltransfers.com och fortsätter att uttala sig om nyförvärven.

Carl Johansson, 26 år, försvarare. Ny från Falkenbergs FF.

– Första spelaren som vi diskuterade med, och det redan i ett tidigt skede då vi visste att han hade utgående kontrakt och följt honom under en längre tid. Jag är väldigt nöjd med att vi fick in ”Calle”. Han kommer vara viktig för oss och få en fin utveckling, även om han dessvärre är skadad nu, säger sportchefen.

Ole Söderberg, 30 år, målvakt. Ny från Kalmar FF.

– Vi valde att låna ut (Tom) Amos och upplevde att Ole var ett bra komplement till (Giannis) Anestis. Med tanke på att han är från Göteborg så är det givetvis speciellt för honom och dra på sig den blåvita tröjan, även om hans målvaktströja kanske inte är blåvit. Dessutom finns kvaliteter och utvecklingspotential i Ole som vi ser som intressant.

Kolbeinn Sigthorsson, 31 år, anfallare. Ny från AIK.

– En spelare som vi har följt sedan han slog igenom i Holland och inte minst i det isländska landslaget. Han fick inte ut sin fulla potential och kapacitet i AIK utifrån skador och sjukdomar, men också hur AIK använde honom. Om han får vara frisk kan han överraska väldigt många och ge oss ytterligare alternativ i vårt anfallsspel. Han är bland allmänheten betraktad som en fysisk spelare, bra på att skydda bollen och vara en uppspelspunkt. Men i våra ögon är han mycket mer än så. Han är duktig i kombinationsspelet och har en vilja att göra sina medspelare bättre och att alltid leverera för sin egen och lagets skull. Dessutom kryddat med en revanschlusta från föregående säsonger.

Kevin Yakob, 20 år, mittfältare. Ny från BK Häcken.

– Han var i IFK Göteborg när han var mindre innan han tog vägen via Angered och Häcken senast. Kevin har alltid ansetts vara en väldigt stor talang och vi ser helt enkelt en ytterligare utvecklingspotential i honom och en stor ambition att lyckas. Han är väldigt proffsig i allt han gör. Han har bra teknik, spelförståelse och en instinkt att alltid vilja göra mål och poäng.

Gustaf Norlin, 24 år, mittfältare. Ny från Varbergs BoIS.

– En spelare som vi tittat på en hel del och följt förra säsongen i Varberg. Man såg tidigt att det fanns en potentiell och egenskaper som var intressanta, och vi tror att vi kan utveckla honom ytterligare. En spelartyp som kompletterar truppen bra.

Simon Thern, 28 år, mittfältare. Ny från IFK Norrköping. 

– Simon hade vi diskuterat att se i den blåvita i tröjan sedan en tid tillbaka. Till slut, utifrån hur det såg ut för honom och hans situation och med tanke på de förändringar vi gjorde i truppen, så uppstod en möjlighet att signera Simon. Vilket känns väldigt bra, för i mitt tycke är det en av allsvenskans bästa mittfältare. Han tillför ytterligare en dimension i vårat spel som är nödvändig för att vi ska ta oss tillbaka till toppen.

Marek Hamsik, 33 år, mittfältare. Ny från Dalian. 

– Det var inget som vi planerade för, som alla förstår, utan en möjlighet som dök upp. Vi kände direkt att det skulle vara intressant för oss och att han passade bra in i IFK Göteborg, hur vi vill spela och ta steg som lag och förening. Självklart känner alla till att det är en duktig fotbollsspelare. Den typen av värvning har sällan skådats i Allsvenskan. Dessutom är det en väldigt bra person. Han är redan omtyckt i spelargruppen och visat prov på en professionalism och mentalitet som är exakt den som man förväntar sig och har som referens när man tänker på en spelare på yttersta nivån.

Oscar Wendt, 35 år, försvarare. Ny till sommaren från Borussia Mönchengladbach. 

– Med tio år i Bundesliga och spel i Champions League så sent som den här säsongen, så är det är siffror som talar sitt tydliga språk. En fotbollsspelare som alltid haft passningsspel och spelförståelse som främsta egenskap. Professionell och erfaren, som kan vara viktig för våra yngre spelare också.

Marcus Berg, 34 år, anfallare. Ny till sommaren från FC Krasnodar. 

– En av Sveriges bästa anfallare och enligt mig kanske just nu på toppen av sin karriär. Har en helhet i sitt spel som är väldigt intressant och något som sticker ut. Har alltid varit en utpräglad målskytt. Senaste åren har han också blivit bättre i spelet och hittat en helhet i sitt spel. Behåller han sin skicklighet i att göra mål, samtidigt som han är den spelare och ledare som han varit de senaste säsongerna, så kommer han lyfta oss till ett topplag i Allsvenskan.

Farnerud berättar att han är mycket nöjd med värvningarna. Men han vill inte peka ut någon enskild som kan överraska den allsvenska publiken, i stället vill han poängtera en gemensam nämnare bland alla nyförvärv. 

– Alla är intressanta på olika sätt och jag är nöjd med alla de spelare som vi fått in. Jag vill inte lyfta fram någon mer än någon annan egentligen. Men det som är gemensamt för många är att de är motiverade att vara en del av IFK Göteborg ­- och det är en viktig faktor, säger Farnerud till Fotbolltransfers.com.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Det är svårt att jämföra. Men självklart utifrån kvalitet så är Giorgi Kharaishvili någon, kanske den enda av alla som lämnat, som vi ansåg vara en startspelare 2021. Men vi var tvungna att ta hänsyn till hans kontraktssituation med ett avtal som går ut sommaren 2022 för att få så bra betalt som möjligt.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Pontus Farnerud är belåten med den trupp som IFK Göteborg går in med till den allsvenska premiären – även om han inte vill utesluta något.

– Man ska aldrig säga aldrig har jag lärt mig. Men i nuläget räknar vi med att köra med den trupp vi har, säger sportchefen.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter har IFK Göteborg kunnat värva etablerade stjärnor. Men det har inte varit helt okomplicerat. Farnerud berättar hur de reducerade inkomsterna har slagit mot honom i rollen som sportchef.

– Givetvis en hel del, som för alla andra klubbar. Vad det gäller just möjligheter med budget och värvningar tog det lång tid att få allt på plats. Det gjorde att en hel del spelare lämnade IFK och senare frigjorde lite i lönebudgeten, vilket gav oss möjligheten att värva lite. Så givetvis har det påverkat sättet att jobba. Det är något man får förhålla sig till som dessutom satte sina spår vad gäller förlängningar av avtal som kanske inte var prioriterat 2020, säger han till Fotbolltransfers.com.

IFK Göteborgs värvningar har dragit med sig förväntningar från konkurrenter, media och supportrar. Många ser Blåvitt utmana om SM-guldet med dagens trupp. Sportchef Pontus Farnerud ombeds peka ut den spelare i truppen, inklusive nyförvärv, som han tror kan få sitt stora genombrott den här säsongen.

– Jag hoppas att en sån som Jesper Tolinsson, även om han fick mycket beröm förra säsongen, kan få en fortsatt fin utveckling innan han lämnar oss i sommar. Sen tror vi mycket på en spelare som Oscar Vilhelmsson, också född 2003. Det är två av våra egna spelare från akademin som vi alla vet har ögonen på sig. Det är många som följer deras utveckling, men det viktigaste är att det går bra för IFK Göteborg. Då går det bra för individerna också.

18-årige Tolinsson gjorde åtta framträdanden i Allsvenskan för IFK Göteborg i fjol. Till sommaren lämnar han för belgiska Lommel SK – en affär som blev klar redan i höstas för ett mångmiljonbelopp.

Anfallaren Oscar Vilhelmsson, 17, flyttades upp till A-laget den här säsongen. Huruvida Vilhelmsson kan göra samma resa som Tolinsson redan i år återstår att se. Men Farnerud nämner en viss 20-årig mittfältare som han tror kommer ta nästa steg. 

– Den som har varit på större klubbars radar under längre tid är Alhassan Yusuf. Vi vet att det finns intresse. Gör Göteborg en bra vår blir det svårt att hålla i honom. Det är omöjligt att säga när han lämnar, men det är ingen idé att hymla med att han har en framtid utomlands, säger Farnerud till Fotbolltransfers.com.

Vem är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan, oavsett klubb, den här säsongen?

– Det måste vara någon av våra spelare. Och det finns ju ett helt gäng att välja på, säger Farnerud.

– Det är svårt att välja ut någon. Men definitivt någon av våra spelare, fortsätter han.

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Det återstår att se, men jag både hoppas och tror att det är vi.

Dalians yttermittfältare Sam Larsson har på sistone starkt kopplats ihop med en flytt tillbaka till IFK Göteborg. Farnerud förklarar att han inte kan kommentera alla rykten hela tiden.

– Jag såg att det snackades om honom. Jag vill inte kommentera allt om alla spelare som det spekuleras om. Sam har varit här och tränat med oss och det har varit en öppen dialog. Det är känt att han ska tillbaka till Kina så fort möjligheten ges, säger han till Fotbolltransfers.com.

Kan det bli aktuellt till sommaren igen?

– Det kan jag inte svara på just nu.

Allsvenskan sparkar i gång i dag - och är Farnerud optimistisk inför säsongen.

– Får vi ha vår trupp fulltalig och skadefri, så har vi en av allsvenskans bästa trupper. Just nu har vi lite för många skador och framför allt lite för många skador på nyckelspelare. När vi då har gjort så mycket förändringar är kontinuitet viktigt för att kunna spela ihop ett lag. Och det har vi inte riktigt tillåtits att göra, säger Farnerud och fortsätter:

– Men jag har förhoppningar att de som ska in i den här elvan inte behöver någon startsträcka. De har smartness och kvalitet så att de kan anpassa sig fort.

Är ni redo för en titelstrid i år?

– Det är för tidigt att säga. Vår ambition är att utmana de andra toppklubbarna som har varit i toppen och har en större budget än oss. Men det är positivt att det finns förväntningar på oss, det betyder att vi har gjort något bra. Förhoppningsvis kan vi leva upp till det.

Farnerud berättar vidare vad rollen som sportchef i IFK Göteborg betyder för honom.

– Först och främst är det en stor ära att få vara det. Sedan är det väldigt utmanande att försöka ta oss tillbaka till toppen igen och utmana de övriga toppklubbarna som har en ambition om att vara bäst i Sverige - och dessutom har större budgetar än oss.

– Ett ärofyllt och utmanande uppdrag, kan man väl summera det. Och väldigt intensivt, fortsätter Farnerud.

En del har kritiserat er för att värva för gamla spelare. Hur viktig är balansen i truppen?

– Det är en pågående process och något vi diskuterar hela tiden. Vi är väldigt stolta att vi har sju spelare födda på 00-talet varav sex är fostrade i vår egen akademi, säger Farnerud och fortsätter:

– Vi har dessutom en väldigt stor andel fostrade i Göteborg i vår A-trupp. Men just gruppsammansättningen är något vi diskuterar hela tiden.

Avslutningsvis uppmanas Farnerud peka ut allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Oj, den var svår. Jag vill helst inte prata om något annat lag, så jag tar någon av våra. Bäst är Marek Hamsik när han är i form och tillbaka i matchslag, säger Farnerud och fortsätter:

– Största talang säger du... Jesper Tolinson svarar jag då. Och mest underskattade, kan man svara Tobias Sana eller Simon Thern på den? Det är svårt, de är erkänt duktiga spelare båda två. Men enligt mig är det två av Allsvenskans bästa mittfältare som inte får det erkännandet som de förtjänar.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av IFK Göteborgs transferfönster: "Väldigt nöjda - fått en kvalitetshöjning i truppen"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-10 kl 17:00

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och i dag sparkar Allsvenskan i gång. Fotbolltransfers.com har summerat IFK Göteborgs truppbygge med sportchef Pontus Farnerud.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och i dag är det allsvensk premiär. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: IFK Göteborg.

Spelare in: Carl Johansson (b, Falkenbergs FF), Ole Söderberg (mv, Kalmar FF), Kolbeinn Sigthorsson (fw, AIK), Kevin Yakob (mf, BK Häcken), Gustaf Norlin (mf, Varbergs BoIS), Simon Thern (mf, IFK Norrköping), Marek Hamsik (mf, Dalian), Oscar Wendt (b, Borussia Mönchengladbach), Marcus Berg (fw, FC Krasnodar).

Spelare ut: Amin Affane (mf, klubb ej klar), André Calisir (b, Apollon Smyrnis), Sargon Abraham (fw, Degerfors IF), Alexander Farnerud (fw, klubb ej klar), Kristopher da Graca (b, VVV Venlo), Christian Kouakou (fw, IK Sirius), Tom Amos (mv, Utsiktens BK, lån), Adil Titi (mf, IK Brage, lån), Emil Holm (b, Sönderjyske), Giorgi Kharaishvili (fw, Ferencvaros), Rasmus Wikström (b, AFC Eskilstuna, lån).

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi är väldigt nöjda både sportsligt och ekonomiskt. Vi har fått en kvalitetshöjning i truppen genom att egentligen bara köpa en spelare, resten är på free transfer. Ekonomiskt är vi bra i fas och sportsligt, som sagt, har vi en bättre trupp än i fjol. Så det ser spännande ut, säger Farnerud till Fotbolltransfers.com och fortsätter att uttala sig om nyförvärven.

Carl Johansson, 26 år, försvarare. Ny från Falkenbergs FF.

– Första spelaren som vi diskuterade med, och det redan i ett tidigt skede då vi visste att han hade utgående kontrakt och följt honom under en längre tid. Jag är väldigt nöjd med att vi fick in ”Calle”. Han kommer vara viktig för oss och få en fin utveckling, även om han dessvärre är skadad nu, säger sportchefen.

Ole Söderberg, 30 år, målvakt. Ny från Kalmar FF.

– Vi valde att låna ut (Tom) Amos och upplevde att Ole var ett bra komplement till (Giannis) Anestis. Med tanke på att han är från Göteborg så är det givetvis speciellt för honom och dra på sig den blåvita tröjan, även om hans målvaktströja kanske inte är blåvit. Dessutom finns kvaliteter och utvecklingspotential i Ole som vi ser som intressant.

Kolbeinn Sigthorsson, 31 år, anfallare. Ny från AIK.

– En spelare som vi har följt sedan han slog igenom i Holland och inte minst i det isländska landslaget. Han fick inte ut sin fulla potential och kapacitet i AIK utifrån skador och sjukdomar, men också hur AIK använde honom. Om han får vara frisk kan han överraska väldigt många och ge oss ytterligare alternativ i vårt anfallsspel. Han är bland allmänheten betraktad som en fysisk spelare, bra på att skydda bollen och vara en uppspelspunkt. Men i våra ögon är han mycket mer än så. Han är duktig i kombinationsspelet och har en vilja att göra sina medspelare bättre och att alltid leverera för sin egen och lagets skull. Dessutom kryddat med en revanschlusta från föregående säsonger.

Kevin Yakob, 20 år, mittfältare. Ny från BK Häcken.

– Han var i IFK Göteborg när han var mindre innan han tog vägen via Angered och Häcken senast. Kevin har alltid ansetts vara en väldigt stor talang och vi ser helt enkelt en ytterligare utvecklingspotential i honom och en stor ambition att lyckas. Han är väldigt proffsig i allt han gör. Han har bra teknik, spelförståelse och en instinkt att alltid vilja göra mål och poäng.

Gustaf Norlin, 24 år, mittfältare. Ny från Varbergs BoIS.

– En spelare som vi tittat på en hel del och följt förra säsongen i Varberg. Man såg tidigt att det fanns en potentiell och egenskaper som var intressanta, och vi tror att vi kan utveckla honom ytterligare. En spelartyp som kompletterar truppen bra.

Simon Thern, 28 år, mittfältare. Ny från IFK Norrköping. 

– Simon hade vi diskuterat att se i den blåvita i tröjan sedan en tid tillbaka. Till slut, utifrån hur det såg ut för honom och hans situation och med tanke på de förändringar vi gjorde i truppen, så uppstod en möjlighet att signera Simon. Vilket känns väldigt bra, för i mitt tycke är det en av allsvenskans bästa mittfältare. Han tillför ytterligare en dimension i vårat spel som är nödvändig för att vi ska ta oss tillbaka till toppen.

Marek Hamsik, 33 år, mittfältare. Ny från Dalian. 

– Det var inget som vi planerade för, som alla förstår, utan en möjlighet som dök upp. Vi kände direkt att det skulle vara intressant för oss och att han passade bra in i IFK Göteborg, hur vi vill spela och ta steg som lag och förening. Självklart känner alla till att det är en duktig fotbollsspelare. Den typen av värvning har sällan skådats i Allsvenskan. Dessutom är det en väldigt bra person. Han är redan omtyckt i spelargruppen och visat prov på en professionalism och mentalitet som är exakt den som man förväntar sig och har som referens när man tänker på en spelare på yttersta nivån.

Oscar Wendt, 35 år, försvarare. Ny till sommaren från Borussia Mönchengladbach. 

– Med tio år i Bundesliga och spel i Champions League så sent som den här säsongen, så är det är siffror som talar sitt tydliga språk. En fotbollsspelare som alltid haft passningsspel och spelförståelse som främsta egenskap. Professionell och erfaren, som kan vara viktig för våra yngre spelare också.

Marcus Berg, 34 år, anfallare. Ny till sommaren från FC Krasnodar. 

– En av Sveriges bästa anfallare och enligt mig kanske just nu på toppen av sin karriär. Har en helhet i sitt spel som är väldigt intressant och något som sticker ut. Har alltid varit en utpräglad målskytt. Senaste åren har han också blivit bättre i spelet och hittat en helhet i sitt spel. Behåller han sin skicklighet i att göra mål, samtidigt som han är den spelare och ledare som han varit de senaste säsongerna, så kommer han lyfta oss till ett topplag i Allsvenskan.

Farnerud berättar att han är mycket nöjd med värvningarna. Men han vill inte peka ut någon enskild som kan överraska den allsvenska publiken, i stället vill han poängtera en gemensam nämnare bland alla nyförvärv. 

– Alla är intressanta på olika sätt och jag är nöjd med alla de spelare som vi fått in. Jag vill inte lyfta fram någon mer än någon annan egentligen. Men det som är gemensamt för många är att de är motiverade att vara en del av IFK Göteborg ­- och det är en viktig faktor, säger Farnerud till Fotbolltransfers.com.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Det är svårt att jämföra. Men självklart utifrån kvalitet så är Giorgi Kharaishvili någon, kanske den enda av alla som lämnat, som vi ansåg vara en startspelare 2021. Men vi var tvungna att ta hänsyn till hans kontraktssituation med ett avtal som går ut sommaren 2022 för att få så bra betalt som möjligt.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Pontus Farnerud är belåten med den trupp som IFK Göteborg går in med till den allsvenska premiären – även om han inte vill utesluta något.

– Man ska aldrig säga aldrig har jag lärt mig. Men i nuläget räknar vi med att köra med den trupp vi har, säger sportchefen.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter har IFK Göteborg kunnat värva etablerade stjärnor. Men det har inte varit helt okomplicerat. Farnerud berättar hur de reducerade inkomsterna har slagit mot honom i rollen som sportchef.

– Givetvis en hel del, som för alla andra klubbar. Vad det gäller just möjligheter med budget och värvningar tog det lång tid att få allt på plats. Det gjorde att en hel del spelare lämnade IFK och senare frigjorde lite i lönebudgeten, vilket gav oss möjligheten att värva lite. Så givetvis har det påverkat sättet att jobba. Det är något man får förhålla sig till som dessutom satte sina spår vad gäller förlängningar av avtal som kanske inte var prioriterat 2020, säger han till Fotbolltransfers.com.

IFK Göteborgs värvningar har dragit med sig förväntningar från konkurrenter, media och supportrar. Många ser Blåvitt utmana om SM-guldet med dagens trupp. Sportchef Pontus Farnerud ombeds peka ut den spelare i truppen, inklusive nyförvärv, som han tror kan få sitt stora genombrott den här säsongen.

– Jag hoppas att en sån som Jesper Tolinsson, även om han fick mycket beröm förra säsongen, kan få en fortsatt fin utveckling innan han lämnar oss i sommar. Sen tror vi mycket på en spelare som Oscar Vilhelmsson, också född 2003. Det är två av våra egna spelare från akademin som vi alla vet har ögonen på sig. Det är många som följer deras utveckling, men det viktigaste är att det går bra för IFK Göteborg. Då går det bra för individerna också.

18-årige Tolinsson gjorde åtta framträdanden i Allsvenskan för IFK Göteborg i fjol. Till sommaren lämnar han för belgiska Lommel SK – en affär som blev klar redan i höstas för ett mångmiljonbelopp.

Anfallaren Oscar Vilhelmsson, 17, flyttades upp till A-laget den här säsongen. Huruvida Vilhelmsson kan göra samma resa som Tolinsson redan i år återstår att se. Men Farnerud nämner en viss 20-årig mittfältare som han tror kommer ta nästa steg. 

– Den som har varit på större klubbars radar under längre tid är Alhassan Yusuf. Vi vet att det finns intresse. Gör Göteborg en bra vår blir det svårt att hålla i honom. Det är omöjligt att säga när han lämnar, men det är ingen idé att hymla med att han har en framtid utomlands, säger Farnerud till Fotbolltransfers.com.

Vem är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan, oavsett klubb, den här säsongen?

– Det måste vara någon av våra spelare. Och det finns ju ett helt gäng att välja på, säger Farnerud.

– Det är svårt att välja ut någon. Men definitivt någon av våra spelare, fortsätter han.

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Det återstår att se, men jag både hoppas och tror att det är vi.

Dalians yttermittfältare Sam Larsson har på sistone starkt kopplats ihop med en flytt tillbaka till IFK Göteborg. Farnerud förklarar att han inte kan kommentera alla rykten hela tiden.

– Jag såg att det snackades om honom. Jag vill inte kommentera allt om alla spelare som det spekuleras om. Sam har varit här och tränat med oss och det har varit en öppen dialog. Det är känt att han ska tillbaka till Kina så fort möjligheten ges, säger han till Fotbolltransfers.com.

Kan det bli aktuellt till sommaren igen?

– Det kan jag inte svara på just nu.

Allsvenskan sparkar i gång i dag - och är Farnerud optimistisk inför säsongen.

– Får vi ha vår trupp fulltalig och skadefri, så har vi en av allsvenskans bästa trupper. Just nu har vi lite för många skador och framför allt lite för många skador på nyckelspelare. När vi då har gjort så mycket förändringar är kontinuitet viktigt för att kunna spela ihop ett lag. Och det har vi inte riktigt tillåtits att göra, säger Farnerud och fortsätter:

– Men jag har förhoppningar att de som ska in i den här elvan inte behöver någon startsträcka. De har smartness och kvalitet så att de kan anpassa sig fort.

Är ni redo för en titelstrid i år?

– Det är för tidigt att säga. Vår ambition är att utmana de andra toppklubbarna som har varit i toppen och har en större budget än oss. Men det är positivt att det finns förväntningar på oss, det betyder att vi har gjort något bra. Förhoppningsvis kan vi leva upp till det.

Farnerud berättar vidare vad rollen som sportchef i IFK Göteborg betyder för honom.

– Först och främst är det en stor ära att få vara det. Sedan är det väldigt utmanande att försöka ta oss tillbaka till toppen igen och utmana de övriga toppklubbarna som har en ambition om att vara bäst i Sverige - och dessutom har större budgetar än oss.

– Ett ärofyllt och utmanande uppdrag, kan man väl summera det. Och väldigt intensivt, fortsätter Farnerud.

En del har kritiserat er för att värva för gamla spelare. Hur viktig är balansen i truppen?

– Det är en pågående process och något vi diskuterar hela tiden. Vi är väldigt stolta att vi har sju spelare födda på 00-talet varav sex är fostrade i vår egen akademi, säger Farnerud och fortsätter:

– Vi har dessutom en väldigt stor andel fostrade i Göteborg i vår A-trupp. Men just gruppsammansättningen är något vi diskuterar hela tiden.

Avslutningsvis uppmanas Farnerud peka ut allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Oj, den var svår. Jag vill helst inte prata om något annat lag, så jag tar någon av våra. Bäst är Marek Hamsik när han är i form och tillbaka i matchslag, säger Farnerud och fortsätter:

– Största talang säger du... Jesper Tolinson svarar jag då. Och mest underskattade, kan man svara Tobias Sana eller Simon Thern på den? Det är svårt, de är erkänt duktiga spelare båda två. Men enligt mig är det två av Allsvenskans bästa mittfältare som inte får det erkännandet som de förtjänar.

Jesper Ottoson

[email protected]