Fotbolltransfers

Genomgång av Häckens transferfönster: "Är en prestigevärvning för oss"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-11 kl 17:45

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan är i gång. Fotbolltransfers.com har summerat BK Häckens truppbygge med sportchef Martin Ericsson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och den allsvenska premiären var i helgen. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästs klubb till rakning: BK Häcken.

Spelare in: Valgeir Fridriksson (b, Valur), Alexander Jeremejeff (fw, Dynamo Dresden), Yannick Adjoumani (b, Asec Mimosas, lån), Benie Traore (mf, Asec Mimosas), Martin Olsson (b, Helsingborgs IF), Tobias Heintz (mf, Kasimpasa), Johan Brattberg (mv, Falkenbergs FF), Jack Lahne (fw, Amiens, lån).

Spelare ut: Nikola Gulan (b, klubb ej klar), Viktor Lundberg (mf, Helsingborgs IF), Jakob Hedenquist (b, Utsikten), Kevin Yakob (mf, IFK Göteborg), Gustaf Nilsson (fw, Wehen Wiesbaden), Adam Andersson (b, Rosenborg), Ahmed Yasin (mf, Denizlispor), Aiham Ousou (b, Gais, lån), Alexander Söderlund (fw, Rizespor).

BK Häckens sportchef Martin Ericsson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi är nöjda med det vi har åstadkommit, vi har fått gjort mycket av det vi velat göra utifrån ett strategiskt perspektiv. Vi har blivit lite yngre, och jag tycker att vi har fått in många spännande spelartyper också utifrån hur vi vill spela fotboll, säger Ericsson till Fotbolltransfers.com och fortsätter att kommentera nyförvärven en för en:

Martin Olsson, 32 år, försvarare. Ny från Helsingborgs IF.

– En fantastisk fotbollsspelare och en prestigevärvning för oss. Vi har inte tidigare kunnat värva in spelare på landslagsnivå på det sättet, även om vi har haft profiler tidigare. Tyvärr har han haft jobbigt i början och inte spelat så mycket. Det är väl på minuskontot att vi inte fått i gång honom innan premiären, säger sportchefen.

Valgeir Fridriksson, 19 år, försvarare. Ny från Valur Reykjavik.

– En spännande spelare med goda fysiska och tekniska förutsättningar. Finns stor utvecklingspotential. Tanken var att få in en utvecklingsbar spelare bakom Godswill Ekpolo och han har fått en hel del speltid redan. Flexibel, kan spela både till höger och vänster.

Bénie Traore, 18 år, mittfältare. Ny från ASEC Mimosas.

– En investering som inte är så vanlig från vår sida. En spelare med hög status som redan spelat seniorfotboll i Elfenbenskusten. Bra speed och teknik. En irrationell spelartyp som också jobbar hårt och är stark i det defensiva spelet.

Yannick Adjoumani, 18 år, försvarare. På lån med köpoption från ASEC Mimosas.

– Tyvärr fått en lårskada nu på försäsongen. Han gjorde det väldigt bra och tog för sig innan skadan. En liten vänsterback med god fysik som dessutom är väldigt orädd. Spännande egenskaper.

Tobias Heintz, 22 år, mittfältare. Ny från Kasimpasa.

– En ung spelare, men samtidigt ganska erfaren redan. Gjort det bra i Norge och Europa, även om han inte hade ett lika lyckat facit i Turkiet. Men vi har valt att använda honom med hans egenskaper som passar bra hos oss som ”tia”. Skicklig i trånga ytor och kombinationsspelet. Passar väl in i vår profil. Ser spännande ut.

Alexander Jeremejeff, 27 år, anfallare. Ny från Dynamo Dresden. 

– En spelare som de flesta känner till. Givetvis en profilvärvning för oss och hela klubben. Väldigt hungrig och ännu mer mogen än när han var här sist. Han är redo att visa sitt bästa jag och hjälpa omgivningen.

Jack Lahne, 19 år, anfallare. På lån till sommaren från Amiens. 

– Kommer in på ett lån. Haft en jobbig tid i Frankrike och varit mycket fram och tillbaka på lån i olika klubbar. Vi ser honom på ett antal positioner i offensiven med sin spets i speeden och sin irrationella stil.

Johan Brattberg, 24 år, målvakt. Ny från Falkenbergs FF. 

– Vi tog in några målvakter inför Svenska Cupen och Johan känns spännande, vi har följt honom innan. Intressanta egenskaper som vi tycker ser bra ut. Han går tillbaka till Falkenberg på lån nu och kommer tillbaka till oss i sommar. En spelare vi ser i Häcken på sikt.

Martin Ericsson berättar att han är nöjd med rekryteringarna. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar för att överraska den allsvenska publiken i år.

– Oj, det är ganska svårt när man lärt känna dem. Det har pratats en del om de flesta reda nu, säger sportchefen och fortsätter:

– Att Jeremejeff ska överraska är väl fel ordval. Han har höga förväntningar på sig själv – och det har vi på honom också. Men Heintz är väl någon som inte lika många känner till. Det är klart att det är en duktig spelare, tillsammans med Bénie.

Inför säsongen har BK Häcken tappat flera rutinerade spelare – vilket Martin Ericsson förklarar delvis varit medvetet. Bland andra anfallaren Alexander Söderlund, 33, mittfältaren Ahmed Yasin, 29, och försvararen Nikola Gulan 32.                                            

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Vi har gjort ett aktivt val att bli lite yngre. Om vi tar Yasin och Söderlund exempelvis, hade vi en dialog med dem – och de ville testa något annat, vilket vi har förståelse för, säger Ericsson och fortsätter:

– Adam (Andersson) som är fostrad i BK Häcken är ju tråkigt att tappa. Men samtidigt är det kul för honom att komma till en bra klubb som Rosenborg. Lite samma som med Yasin och Söderlund kunde vi inte komma överens om vägen framåt. Det är alltid tråkigt att skiljas med spelare. Men det är inget av alla spelartapp som håller mig sömnlös om nätterna.

Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Martin Ericsson låter meddela att Häcken inte jobbar aktivt för några ytterligare transfers. Åtminstone inte om truppen förblir skadefri, men han vill inte utesluta något.

– Det beror helt på vad som händer inom truppen, det är alltid svårt att sia om. Det vore idiotiskt att säga nej. Jag utesluter ingenting, säger han.

Han berättar vidare hur coronapandemin har påverkat rollen som sportchef och klubbens förberedelser, budget och strategi i transferfönstret.

– Med värvningar så kan jag tycka att det svåraste nu blir att man inte har samma möjligheter att röra sig och se spelare på plats. I vanliga fall träffar man spelare ett par gånger innan man tar ett beslut, säger Ericsson till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Gällande pandemin hade vi det, likt många andra klubbar, tufft förra säsongen. Men vi klarade det bra utifrån förväntningar och den första prognosen, även om man fortfarande måste förhålla sig löpande till pandemin och hur den fortgår. Man får vara mer flexibel, helt enkelt.

I fjol var det flera spelare som imponerade i BK Häcken och fick sitt stora genombrott. Bland andra yttermittfältarna Patrik Wålemark, 19, och Leo Bengtsson, 22.

Ericsson berättar att han fortsatt tror på de här killarna – och att det är svårt att säga vem som ska få sitt stora genombrott den här säsongen. Mycket på grund av den mediala uppmärksamheten som Allsvenskan får i dag.

– Det är svårt att säga någon som inte så många känner till, för de flesta kommer fram i media ganska snabbt, säger sportchefen och fortsätter: 

– Jag tycker att vi har ett antal spelare som redan fått det i form av Leo Bengtsson, som tog stora kliv framåt förra året. Sen har vi Gustav Berggren, Ali Youssef och Patrik Wålemark. Alla har bevisat sig, och det finns massor i dem.

Vem blir nästa stora försäljning från BK Häcken?

– Det kan bli någon av alla killar som jag precis räknade upp. Leo Bengtsson och Gustav Berggren är starka allsvenska spelare med bra ålder. Sen har vi yngre spelare i Bénie Traore, Patrik Wålemark och Ali Youssef. (Daleho) Irandust och (Tobias) Heintz också. Vi har ett gäng spelare. Mer än vi haft historiskt – eller åtminstone på många år. Så det känns jättekul.

Vem är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan – alla klubbar inkluderade?

– Det är svårt att prata om andra klubbar, jag har ingen insyn i deras verksamhet. Men det är klart att Marcus Berg till IFK Göteborg är en jättestark värvning för dem. (Marek) Hamsik på ett annat sätt, men det är mer kortsiktigt.

– Berg får ju lite samma betydelse för Göteborg som Jeremejeff får för oss. Jag hoppas ju givetvis att han (Jeremejeff) blir den bästa, fortsätter han.

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Utifrån namnkunnighet så har ju Göteborg en vass trupp nu. Men jag hoppas att vi själva kommer känna att vi har gjort det bra när vi summerar säsongen. Det är svårt att säga nu, det är många klubbar som gör det bra. Det får vi summera först efter säsongen.

Vidare ombeds Martin Ericsson beskriva rollen som sportchef i BK Häcken 2021 – med allt vad det innebär.

– Det är ett väldigt spännande uppdrag. Det har varit några omtumlande månader kan man minst sagt säga. Vi har ett nytt elitlag med damerna, och många spelare in och ut i herrlaget. Det händer saker dagligen. Mycket jobb, omvälvande och spännande. Så kan man väl summera det.

Vad tror du om era chanser i årets Allsvenskan?

– Vi har vår målsättning att vi ska vara med och kriga om Europaplatserna. Och det är fullt rimligt som vi ser ut, tycker jag. Samtidigt är vi mitt i en process där vi föryngringar laget en del och jag vet att det kan slå åt olika håll. Men det ser spännande ut.

Det är många konkurrenter som tippar er i toppen, tillsammans med Malmö FF. Vad säger du om det?

– Det är alltid kul när konkurrenter tycker att det vi har är något bra. Jag tar hellre den positionen och att folk gillar det vi gör, än tvärtom. Men vårt mål som klubb är att kriga om Europa.

Vilka tror du själv kommer göra upp i toppen?

– Det är klart att Malmö och Stockholmsklubbarna ska vara där. Sen är det alltid nåt lag som överraskar och några som går lite sämre än förväntat. Det är svårt.

Avslutningsvis ombeds Ericsson peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Det är svårt att bedöma spelare på det sättet. (Anders) Christiansen fick flest röster förra året och Allsvenskan har inte startat än, så då får väl han fortsätta vara det då, säger sportchefen och avslutar:

– Största talang säger jag Bénie, han ser väldigt spännande ut. Hammarby har också några fina, det finns många duktiga egentligen. Och mest underskattade blir för svår, jag tror inte jag kommer på någon. Nej... jag får passa på den.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Häckens transferfönster: "Är en prestigevärvning för oss"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-11 kl 17:45

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan är i gång. Fotbolltransfers.com har summerat BK Häckens truppbygge med sportchef Martin Ericsson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och den allsvenska premiären var i helgen. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästs klubb till rakning: BK Häcken.

Spelare in: Valgeir Fridriksson (b, Valur), Alexander Jeremejeff (fw, Dynamo Dresden), Yannick Adjoumani (b, Asec Mimosas, lån), Benie Traore (mf, Asec Mimosas), Martin Olsson (b, Helsingborgs IF), Tobias Heintz (mf, Kasimpasa), Johan Brattberg (mv, Falkenbergs FF), Jack Lahne (fw, Amiens, lån).

Spelare ut: Nikola Gulan (b, klubb ej klar), Viktor Lundberg (mf, Helsingborgs IF), Jakob Hedenquist (b, Utsikten), Kevin Yakob (mf, IFK Göteborg), Gustaf Nilsson (fw, Wehen Wiesbaden), Adam Andersson (b, Rosenborg), Ahmed Yasin (mf, Denizlispor), Aiham Ousou (b, Gais, lån), Alexander Söderlund (fw, Rizespor).

BK Häckens sportchef Martin Ericsson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi är nöjda med det vi har åstadkommit, vi har fått gjort mycket av det vi velat göra utifrån ett strategiskt perspektiv. Vi har blivit lite yngre, och jag tycker att vi har fått in många spännande spelartyper också utifrån hur vi vill spela fotboll, säger Ericsson till Fotbolltransfers.com och fortsätter att kommentera nyförvärven en för en:

Martin Olsson, 32 år, försvarare. Ny från Helsingborgs IF.

– En fantastisk fotbollsspelare och en prestigevärvning för oss. Vi har inte tidigare kunnat värva in spelare på landslagsnivå på det sättet, även om vi har haft profiler tidigare. Tyvärr har han haft jobbigt i början och inte spelat så mycket. Det är väl på minuskontot att vi inte fått i gång honom innan premiären, säger sportchefen.

Valgeir Fridriksson, 19 år, försvarare. Ny från Valur Reykjavik.

– En spännande spelare med goda fysiska och tekniska förutsättningar. Finns stor utvecklingspotential. Tanken var att få in en utvecklingsbar spelare bakom Godswill Ekpolo och han har fått en hel del speltid redan. Flexibel, kan spela både till höger och vänster.

Bénie Traore, 18 år, mittfältare. Ny från ASEC Mimosas.

– En investering som inte är så vanlig från vår sida. En spelare med hög status som redan spelat seniorfotboll i Elfenbenskusten. Bra speed och teknik. En irrationell spelartyp som också jobbar hårt och är stark i det defensiva spelet.

Yannick Adjoumani, 18 år, försvarare. På lån med köpoption från ASEC Mimosas.

– Tyvärr fått en lårskada nu på försäsongen. Han gjorde det väldigt bra och tog för sig innan skadan. En liten vänsterback med god fysik som dessutom är väldigt orädd. Spännande egenskaper.

Tobias Heintz, 22 år, mittfältare. Ny från Kasimpasa.

– En ung spelare, men samtidigt ganska erfaren redan. Gjort det bra i Norge och Europa, även om han inte hade ett lika lyckat facit i Turkiet. Men vi har valt att använda honom med hans egenskaper som passar bra hos oss som ”tia”. Skicklig i trånga ytor och kombinationsspelet. Passar väl in i vår profil. Ser spännande ut.

Alexander Jeremejeff, 27 år, anfallare. Ny från Dynamo Dresden. 

– En spelare som de flesta känner till. Givetvis en profilvärvning för oss och hela klubben. Väldigt hungrig och ännu mer mogen än när han var här sist. Han är redo att visa sitt bästa jag och hjälpa omgivningen.

Jack Lahne, 19 år, anfallare. På lån till sommaren från Amiens. 

– Kommer in på ett lån. Haft en jobbig tid i Frankrike och varit mycket fram och tillbaka på lån i olika klubbar. Vi ser honom på ett antal positioner i offensiven med sin spets i speeden och sin irrationella stil.

Johan Brattberg, 24 år, målvakt. Ny från Falkenbergs FF. 

– Vi tog in några målvakter inför Svenska Cupen och Johan känns spännande, vi har följt honom innan. Intressanta egenskaper som vi tycker ser bra ut. Han går tillbaka till Falkenberg på lån nu och kommer tillbaka till oss i sommar. En spelare vi ser i Häcken på sikt.

Martin Ericsson berättar att han är nöjd med rekryteringarna. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar för att överraska den allsvenska publiken i år.

– Oj, det är ganska svårt när man lärt känna dem. Det har pratats en del om de flesta reda nu, säger sportchefen och fortsätter:

– Att Jeremejeff ska överraska är väl fel ordval. Han har höga förväntningar på sig själv – och det har vi på honom också. Men Heintz är väl någon som inte lika många känner till. Det är klart att det är en duktig spelare, tillsammans med Bénie.

Inför säsongen har BK Häcken tappat flera rutinerade spelare – vilket Martin Ericsson förklarar delvis varit medvetet. Bland andra anfallaren Alexander Söderlund, 33, mittfältaren Ahmed Yasin, 29, och försvararen Nikola Gulan 32.                                            

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Vi har gjort ett aktivt val att bli lite yngre. Om vi tar Yasin och Söderlund exempelvis, hade vi en dialog med dem – och de ville testa något annat, vilket vi har förståelse för, säger Ericsson och fortsätter:

– Adam (Andersson) som är fostrad i BK Häcken är ju tråkigt att tappa. Men samtidigt är det kul för honom att komma till en bra klubb som Rosenborg. Lite samma som med Yasin och Söderlund kunde vi inte komma överens om vägen framåt. Det är alltid tråkigt att skiljas med spelare. Men det är inget av alla spelartapp som håller mig sömnlös om nätterna.

Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Martin Ericsson låter meddela att Häcken inte jobbar aktivt för några ytterligare transfers. Åtminstone inte om truppen förblir skadefri, men han vill inte utesluta något.

– Det beror helt på vad som händer inom truppen, det är alltid svårt att sia om. Det vore idiotiskt att säga nej. Jag utesluter ingenting, säger han.

Han berättar vidare hur coronapandemin har påverkat rollen som sportchef och klubbens förberedelser, budget och strategi i transferfönstret.

– Med värvningar så kan jag tycka att det svåraste nu blir att man inte har samma möjligheter att röra sig och se spelare på plats. I vanliga fall träffar man spelare ett par gånger innan man tar ett beslut, säger Ericsson till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Gällande pandemin hade vi det, likt många andra klubbar, tufft förra säsongen. Men vi klarade det bra utifrån förväntningar och den första prognosen, även om man fortfarande måste förhålla sig löpande till pandemin och hur den fortgår. Man får vara mer flexibel, helt enkelt.

I fjol var det flera spelare som imponerade i BK Häcken och fick sitt stora genombrott. Bland andra yttermittfältarna Patrik Wålemark, 19, och Leo Bengtsson, 22.

Ericsson berättar att han fortsatt tror på de här killarna – och att det är svårt att säga vem som ska få sitt stora genombrott den här säsongen. Mycket på grund av den mediala uppmärksamheten som Allsvenskan får i dag.

– Det är svårt att säga någon som inte så många känner till, för de flesta kommer fram i media ganska snabbt, säger sportchefen och fortsätter: 

– Jag tycker att vi har ett antal spelare som redan fått det i form av Leo Bengtsson, som tog stora kliv framåt förra året. Sen har vi Gustav Berggren, Ali Youssef och Patrik Wålemark. Alla har bevisat sig, och det finns massor i dem.

Vem blir nästa stora försäljning från BK Häcken?

– Det kan bli någon av alla killar som jag precis räknade upp. Leo Bengtsson och Gustav Berggren är starka allsvenska spelare med bra ålder. Sen har vi yngre spelare i Bénie Traore, Patrik Wålemark och Ali Youssef. (Daleho) Irandust och (Tobias) Heintz också. Vi har ett gäng spelare. Mer än vi haft historiskt – eller åtminstone på många år. Så det känns jättekul.

Vem är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan – alla klubbar inkluderade?

– Det är svårt att prata om andra klubbar, jag har ingen insyn i deras verksamhet. Men det är klart att Marcus Berg till IFK Göteborg är en jättestark värvning för dem. (Marek) Hamsik på ett annat sätt, men det är mer kortsiktigt.

– Berg får ju lite samma betydelse för Göteborg som Jeremejeff får för oss. Jag hoppas ju givetvis att han (Jeremejeff) blir den bästa, fortsätter han.

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Utifrån namnkunnighet så har ju Göteborg en vass trupp nu. Men jag hoppas att vi själva kommer känna att vi har gjort det bra när vi summerar säsongen. Det är svårt att säga nu, det är många klubbar som gör det bra. Det får vi summera först efter säsongen.

Vidare ombeds Martin Ericsson beskriva rollen som sportchef i BK Häcken 2021 – med allt vad det innebär.

– Det är ett väldigt spännande uppdrag. Det har varit några omtumlande månader kan man minst sagt säga. Vi har ett nytt elitlag med damerna, och många spelare in och ut i herrlaget. Det händer saker dagligen. Mycket jobb, omvälvande och spännande. Så kan man väl summera det.

Vad tror du om era chanser i årets Allsvenskan?

– Vi har vår målsättning att vi ska vara med och kriga om Europaplatserna. Och det är fullt rimligt som vi ser ut, tycker jag. Samtidigt är vi mitt i en process där vi föryngringar laget en del och jag vet att det kan slå åt olika håll. Men det ser spännande ut.

Det är många konkurrenter som tippar er i toppen, tillsammans med Malmö FF. Vad säger du om det?

– Det är alltid kul när konkurrenter tycker att det vi har är något bra. Jag tar hellre den positionen och att folk gillar det vi gör, än tvärtom. Men vårt mål som klubb är att kriga om Europa.

Vilka tror du själv kommer göra upp i toppen?

– Det är klart att Malmö och Stockholmsklubbarna ska vara där. Sen är det alltid nåt lag som överraskar och några som går lite sämre än förväntat. Det är svårt.

Avslutningsvis ombeds Ericsson peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Det är svårt att bedöma spelare på det sättet. (Anders) Christiansen fick flest röster förra året och Allsvenskan har inte startat än, så då får väl han fortsätta vara det då, säger sportchefen och avslutar:

– Största talang säger jag Bénie, han ser väldigt spännande ut. Hammarby har också några fina, det finns många duktiga egentligen. Och mest underskattade blir för svår, jag tror inte jag kommer på någon. Nej... jag får passa på den.

Jesper Ottoson

[email protected]