Fotbolltransfers

Genomgång av Mjällbys transferfönster: "Tror det kommer visa sig att Kofi Adu är bästa värvningen"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-10 kl 20:30

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan är i gång. Fotbolltransfers.com har summerat Mjällby AIF:s truppbygge med sportchef Hans Larsson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och det och Allsvenskan drog igång i dag. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Mjällby AIF.

Spelare in: Samuel Brolin (mv, AIK, lån), Ludvig Carlius (mf, Helsingborgs IF), Herman Johansson (fw, Sandviken), Andreas Blomqvist (mf, IFK Norrköping), Pontus Zvar (mv, Kalmar FF), Neftali Manzambi (fw, lån, Sporting Gijon), Enoch Kofi Adu (mf, AIK), Josip Filipovic (b, NK Rudar), Daan Klinkenberg (b, Ålesund), Marc Tokich (b, klubblös), Ivan Kricak (b, Radnik Surdulica).

Spelare ut: Amer Eriksson Ibragic (b, klubb ej klar), Jesper Löfgren (b, Brann, åter efter lån), Moses Ogbu (fw, Wuhan Three Towns), Martin Spelmann (mf, klubb ej klar), Jonathan Tamimi (b, Degerfors IF), David Batanero (mf, Ibiza), Adi Terzic (b, klubb ej klar), Erik Pärsson (fw, Landskrona Bois), Noel Törnqvist (mv, AFC Eskilstuna, lån), Besard Sabovic (mf, Kayserispor), Viktor Agardius (b, IFK Norrköping), Bubacarr Jobe (fw, Norrby IF)

Mjällby AIF:s sportchef Hans Larsson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi har tappat tolv spelare och fått in tolv. Så antalsmässigt är det samma som förra säsongen, men vad gäller kvalitetsmässigt är svårt att säga innan allvaret börjar. Vi hoppas att vi har hittat hyfsat bra ersättare, säger Larsson till Fotbolltransfers.com. och fortsätter kommentera nyförvärven en för en:

Enoch Kofi Adu, 30 år, mittfältare. Ny från AIK.

– En oerhört rutinerad spelare och en av Sveriges bästa defensiva mittfältare om du frågar mig. Väldigt bra på att skydda backlinjen, säger sportchefen.

Pontus Zvar, 18 år, målvakt. Ny från Kalmar FF.

– En ung målvakt och egen produkt som harr kommit tillbaka från studier i Kalmar. Väldigt lovande.

Samuel Brolin, 20 år, målvakt. På lån från AIK.

– En målvakt som vi kollade på redan förra året när han gjorde det bra i Akropolis. Modern målvaktsstil och kommer gå oerhört långt. Fantastisk i luften och riktigt bra fötter.

Daan Klinkenberg, 25 år, försvarare. Ny från Ålesunds FK.

– En holländsk mittback som vi tog från Ålesund. Vänsterfotad, väldigt bolltrygg och bra passningsspelare. Har acklimatiserat sig bra i vårt sätt att spela.

Ivan Kricak, 24 år, försvarare. Ny från FK Radnik Surdulica.

– Kom väldigt sent, bara för en vecka sedan. Serbisk mittback som inte är så lång men oerhört spänstig och bra passningsspelare. Bra på huvudet, trots sin längd.

Josip Filipovic, 24 år, försvarare. Ny från NK Rudar Velenje. 

– En positionssäker och löpstark wingback/ytterback.

Marc Tokich, 21 år, försvarare. Ny från Western Sydney Wanderers. 

– En liten egen historia. Från Australien som dök upp hos oss och tränade några pass innan vi beslutade att vi skulle satsa på honom. Ung kille som har framtiden för sig.

Ludvig Carlius, 19 år, mittfältare. Ny från Helsingborgs IF. 

– En offensiv mittfältare som är väldigt spelskicklig. Vi tror mycket på honom för framtiden.

Andreas Blomqvist, 28 år, mittfältare. Ny från IFK Norrköping. 

– En i stort sett en egen produkt som har varit i väg i Norrköping och Danmark de senaste säsongerna. En av allsvenskans mest spelskickliga mittfältare, magisk passningsfot och bra avslutare.

Herman Johansson, 23 år, anfallare. Ny från Sandvikens IF. 

– Tyvärr långtidsskadad, vilket är väldigt tråkigt. En av de bästa spelarna i Ettan Norra förra året. Vi tror mycket på honom, även om han inte får visa det nu direkt. Men det kommer.

Neftali Manzambi, 23 år, anfallare. Ny från Sporting Gijón. 

– Kom från Sporting Gijón och har behövt acklimatisera sig först. Men nu när det är lite varmare och gräset kommer fram, då visar han potential. En av de starkaste fotbollsspelare jag har sett. En kille vi tror på.

Hans Larsson berättar att han är nöjd med värvningarna och hoppas att, när vi summerar säsongen, nyförvärven har ersatt spelartappen på ett framgångsrikt sätt. Han ombeds peka ut det spelarköp som han tror har bäst förutsättningar för att överraska den allsvenska publiken i år.

– Det får ju bli någon av de yngre som inte varit med innan kanske. Jag säger Samuel Brolin då, han har störst chans.

I fjol var det flera spelare i Mjällby som överraskade den allsvenska publiken. Tillsammans skrällde de och slutade på en femteplats i Allsvenskan.

Fjolårssuccén innebar också att flera spelare drog till sig intresse från större klubbar. Man har bland andra tappat skyttekungen Moses Ogbu, försvarsgeneralen Jesper Löfgren och mittfältslöftet Besard Sabovic.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– När vi gick så bra och blev femma, vilket var en otrolig bedrift för lilla Mjällby, så är det ju så att man lätt tappar de bästa spelarna. Och vi har tappat några av dem, precis som du säger. Ogbu som gjorde mycket mål är såklart ett tungt tapp, och Sabovic som spelade nästan alla matcher. Jesper Löfgren också till Djurgården, de är alla väldigt stora tapp.

Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Hans Larsson låter meddela att Mjällby inte jobbar aktivt för några ytterligare transfers. Åtminstone inte om truppen förblir så pass skadefri som den är i dag.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men just nu är vi nöjda, det är bara Herman (Johansson) som är skadad. Men det kan ändra sig snabbt, och i så fall får vi ta det då.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter mår Mjällby AIF förhållandevis bra. Larsson berättar hur pandemin har påverkat hans roll som sportchef och deras värvningsstrategi.

– Vi har nästan lärt oss att leva med det nu. Det har inte påverkat allt för mycket, klart att budgeten hade kunnat vara större, det är vi och Varberg som har lägst budget i Allsvenskan. Men det är svårt att säga om den varit högre utan pandemin ändå, säger han och fortsätter:

– Framför allt är det publikbortfallet som är tyngst. Vi vill ha publik till vårt älskade Strandvallen, så det känns jättetråkigt. Men vad ska man göra?

I fjol var det flera spelare som imponerade i Mjällby AIF och fick sitt stora genombrott. Bland andra slitvargen Jacob Bergström som stod för åtta strutar framåt och fyra målpassningar.

Vem får sitt stora genombrott 2021?

– Jag hoppas på någon av de egna pojkarna. Typ en Jesper Gustavsson till exempel som bara blir bättre och bättre - precis som hela laget. Vi var i division 1 för tre år sedan, det får man inte glömma. Han utvecklas hela tiden, så han tror jag på.

Vem blir nästa stora försäljning från Mjällby?

Taylor Silverholt.

Vem är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan – alla klubbar inkluderade?

– Det är lätt att säga (Marek) Hamsik, men han ska väl bara spela åtta matcher? Jag tror att det kommer visa sig att det blir vårt nyförvärv Enoch Kofi Adu.

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Jag tycker nog Hammarby egentligen. Det känns som att de har plockat in det de behövde. En riktigt bra mittback i (Jon Gudni) Fjóluson och (Astrit) Selmani som också kommer betyda mycket för dem.

Vidare ombeds Hans Larsson beskriva rollen som sportchef i Mjällby AIF – och svårigheterna som medför en liten klubb från landsorten att försöka gå upp mot de största drakarna i Sverige.

– Först och främst vill jag säga att det är ett hedersuppdrag. Men vi är ju på den nivån att vi inte kan välja från översta hyllan, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Vi får försöka hitta spelare som kan passa in i vårt lagbygge och miljö i stället. Vi är bara en liten landsortsklubb med små resurser, precis som du säger. Vi måste hitta spelare som brinner för utmaningen att knäppa de större lagen på näsan. Och min roll som sportchef är att försöka hitta den typen av spelare.

Premiären närmar sig: Vad tror du om era chanser i årets Allsvenskan?

– Jag tror att vi kan överraska igen, utan att prata några tabellplaceringar. Men målsättningen är att vi ska kunna ro på alla lag, vi ska kunna vinna mot vilket lag som helst.

– Naturligtvis kan vi inte räkna med att hålla en jättehög nivå hela tiden. Men vi visade i fjol att vi inte ger oss. Vi kan göra det omöjliga möjligt, fortsätter sportchefen.

Men att upprepa fjolårsbedriften blir tufft?

– Man kan alltid drömma, även om det inte är realistiskt. Det är mycket som ska klaffa för att vi ska hamna så högt upp i tabellen igen, och jag kan inte stå här som sportchef och sätta den pressen på laget. Realistiskt är väl mer plats tio–tolv ungefär. Att vi ska vara bättre än femma, det är omöjligt. Men vi kommer inte ge oss.

Han ger vidare sin syn på vilka han tror kommer göra upp i toppen respektive botten:

– De som gör upp om det är ju de som oftast brukar vara där. Malmö, Häcken, Djurgården och Hammarby. De tror jag mest på.

– Botten vill jag inte tippa, det känns öppet där nere. Fem-sex lag kan vara där, fortsätter sportchefen.

Avslutningsvis ombeds han peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Bästa tycker jag är (Anders) Christiansen i Malmö. Anel (Ahmedhodzic) är den största talangen, om man kan räkna honom fortfarande. Han har större lag i benen än Malmö, om man säger så, påstår Larsson och avslutar:

– Mest underskattade skulle jag säga är Jacob Bergström i vårt eget lag. 

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Mjällbys transferfönster: "Tror det kommer visa sig att Kofi Adu är bästa värvningen"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-10 kl 20:30

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan är i gång. Fotbolltransfers.com har summerat Mjällby AIF:s truppbygge med sportchef Hans Larsson.

Det svenska transferfönstret är nu stängt och det och Allsvenskan drog igång i dag. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Mjällby AIF.

Spelare in: Samuel Brolin (mv, AIK, lån), Ludvig Carlius (mf, Helsingborgs IF), Herman Johansson (fw, Sandviken), Andreas Blomqvist (mf, IFK Norrköping), Pontus Zvar (mv, Kalmar FF), Neftali Manzambi (fw, lån, Sporting Gijon), Enoch Kofi Adu (mf, AIK), Josip Filipovic (b, NK Rudar), Daan Klinkenberg (b, Ålesund), Marc Tokich (b, klubblös), Ivan Kricak (b, Radnik Surdulica).

Spelare ut: Amer Eriksson Ibragic (b, klubb ej klar), Jesper Löfgren (b, Brann, åter efter lån), Moses Ogbu (fw, Wuhan Three Towns), Martin Spelmann (mf, klubb ej klar), Jonathan Tamimi (b, Degerfors IF), David Batanero (mf, Ibiza), Adi Terzic (b, klubb ej klar), Erik Pärsson (fw, Landskrona Bois), Noel Törnqvist (mv, AFC Eskilstuna, lån), Besard Sabovic (mf, Kayserispor), Viktor Agardius (b, IFK Norrköping), Bubacarr Jobe (fw, Norrby IF)

Mjällby AIF:s sportchef Hans Larsson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Vi har tappat tolv spelare och fått in tolv. Så antalsmässigt är det samma som förra säsongen, men vad gäller kvalitetsmässigt är svårt att säga innan allvaret börjar. Vi hoppas att vi har hittat hyfsat bra ersättare, säger Larsson till Fotbolltransfers.com. och fortsätter kommentera nyförvärven en för en:

Enoch Kofi Adu, 30 år, mittfältare. Ny från AIK.

– En oerhört rutinerad spelare och en av Sveriges bästa defensiva mittfältare om du frågar mig. Väldigt bra på att skydda backlinjen, säger sportchefen.

Pontus Zvar, 18 år, målvakt. Ny från Kalmar FF.

– En ung målvakt och egen produkt som harr kommit tillbaka från studier i Kalmar. Väldigt lovande.

Samuel Brolin, 20 år, målvakt. På lån från AIK.

– En målvakt som vi kollade på redan förra året när han gjorde det bra i Akropolis. Modern målvaktsstil och kommer gå oerhört långt. Fantastisk i luften och riktigt bra fötter.

Daan Klinkenberg, 25 år, försvarare. Ny från Ålesunds FK.

– En holländsk mittback som vi tog från Ålesund. Vänsterfotad, väldigt bolltrygg och bra passningsspelare. Har acklimatiserat sig bra i vårt sätt att spela.

Ivan Kricak, 24 år, försvarare. Ny från FK Radnik Surdulica.

– Kom väldigt sent, bara för en vecka sedan. Serbisk mittback som inte är så lång men oerhört spänstig och bra passningsspelare. Bra på huvudet, trots sin längd.

Josip Filipovic, 24 år, försvarare. Ny från NK Rudar Velenje. 

– En positionssäker och löpstark wingback/ytterback.

Marc Tokich, 21 år, försvarare. Ny från Western Sydney Wanderers. 

– En liten egen historia. Från Australien som dök upp hos oss och tränade några pass innan vi beslutade att vi skulle satsa på honom. Ung kille som har framtiden för sig.

Ludvig Carlius, 19 år, mittfältare. Ny från Helsingborgs IF. 

– En offensiv mittfältare som är väldigt spelskicklig. Vi tror mycket på honom för framtiden.

Andreas Blomqvist, 28 år, mittfältare. Ny från IFK Norrköping. 

– En i stort sett en egen produkt som har varit i väg i Norrköping och Danmark de senaste säsongerna. En av allsvenskans mest spelskickliga mittfältare, magisk passningsfot och bra avslutare.

Herman Johansson, 23 år, anfallare. Ny från Sandvikens IF. 

– Tyvärr långtidsskadad, vilket är väldigt tråkigt. En av de bästa spelarna i Ettan Norra förra året. Vi tror mycket på honom, även om han inte får visa det nu direkt. Men det kommer.

Neftali Manzambi, 23 år, anfallare. Ny från Sporting Gijón. 

– Kom från Sporting Gijón och har behövt acklimatisera sig först. Men nu när det är lite varmare och gräset kommer fram, då visar han potential. En av de starkaste fotbollsspelare jag har sett. En kille vi tror på.

Hans Larsson berättar att han är nöjd med värvningarna och hoppas att, när vi summerar säsongen, nyförvärven har ersatt spelartappen på ett framgångsrikt sätt. Han ombeds peka ut det spelarköp som han tror har bäst förutsättningar för att överraska den allsvenska publiken i år.

– Det får ju bli någon av de yngre som inte varit med innan kanske. Jag säger Samuel Brolin då, han har störst chans.

I fjol var det flera spelare i Mjällby som överraskade den allsvenska publiken. Tillsammans skrällde de och slutade på en femteplats i Allsvenskan.

Fjolårssuccén innebar också att flera spelare drog till sig intresse från större klubbar. Man har bland andra tappat skyttekungen Moses Ogbu, försvarsgeneralen Jesper Löfgren och mittfältslöftet Besard Sabovic.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– När vi gick så bra och blev femma, vilket var en otrolig bedrift för lilla Mjällby, så är det ju så att man lätt tappar de bästa spelarna. Och vi har tappat några av dem, precis som du säger. Ogbu som gjorde mycket mål är såklart ett tungt tapp, och Sabovic som spelade nästan alla matcher. Jesper Löfgren också till Djurgården, de är alla väldigt stora tapp.

Trots att transferfönstret är stängt går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare – och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Hans Larsson låter meddela att Mjällby inte jobbar aktivt för några ytterligare transfers. Åtminstone inte om truppen förblir så pass skadefri som den är i dag.

– Man ska aldrig säga aldrig. Men just nu är vi nöjda, det är bara Herman (Johansson) som är skadad. Men det kan ändra sig snabbt, och i så fall får vi ta det då.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter mår Mjällby AIF förhållandevis bra. Larsson berättar hur pandemin har påverkat hans roll som sportchef och deras värvningsstrategi.

– Vi har nästan lärt oss att leva med det nu. Det har inte påverkat allt för mycket, klart att budgeten hade kunnat vara större, det är vi och Varberg som har lägst budget i Allsvenskan. Men det är svårt att säga om den varit högre utan pandemin ändå, säger han och fortsätter:

– Framför allt är det publikbortfallet som är tyngst. Vi vill ha publik till vårt älskade Strandvallen, så det känns jättetråkigt. Men vad ska man göra?

I fjol var det flera spelare som imponerade i Mjällby AIF och fick sitt stora genombrott. Bland andra slitvargen Jacob Bergström som stod för åtta strutar framåt och fyra målpassningar.

Vem får sitt stora genombrott 2021?

– Jag hoppas på någon av de egna pojkarna. Typ en Jesper Gustavsson till exempel som bara blir bättre och bättre - precis som hela laget. Vi var i division 1 för tre år sedan, det får man inte glömma. Han utvecklas hela tiden, så han tror jag på.

Vem blir nästa stora försäljning från Mjällby?

Taylor Silverholt.

Vem är det bästa nyförvärvet i Allsvenskan – alla klubbar inkluderade?

– Det är lätt att säga (Marek) Hamsik, men han ska väl bara spela åtta matcher? Jag tror att det kommer visa sig att det blir vårt nyförvärv Enoch Kofi Adu.

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Jag tycker nog Hammarby egentligen. Det känns som att de har plockat in det de behövde. En riktigt bra mittback i (Jon Gudni) Fjóluson och (Astrit) Selmani som också kommer betyda mycket för dem.

Vidare ombeds Hans Larsson beskriva rollen som sportchef i Mjällby AIF – och svårigheterna som medför en liten klubb från landsorten att försöka gå upp mot de största drakarna i Sverige.

– Först och främst vill jag säga att det är ett hedersuppdrag. Men vi är ju på den nivån att vi inte kan välja från översta hyllan, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Vi får försöka hitta spelare som kan passa in i vårt lagbygge och miljö i stället. Vi är bara en liten landsortsklubb med små resurser, precis som du säger. Vi måste hitta spelare som brinner för utmaningen att knäppa de större lagen på näsan. Och min roll som sportchef är att försöka hitta den typen av spelare.

Premiären närmar sig: Vad tror du om era chanser i årets Allsvenskan?

– Jag tror att vi kan överraska igen, utan att prata några tabellplaceringar. Men målsättningen är att vi ska kunna ro på alla lag, vi ska kunna vinna mot vilket lag som helst.

– Naturligtvis kan vi inte räkna med att hålla en jättehög nivå hela tiden. Men vi visade i fjol att vi inte ger oss. Vi kan göra det omöjliga möjligt, fortsätter sportchefen.

Men att upprepa fjolårsbedriften blir tufft?

– Man kan alltid drömma, även om det inte är realistiskt. Det är mycket som ska klaffa för att vi ska hamna så högt upp i tabellen igen, och jag kan inte stå här som sportchef och sätta den pressen på laget. Realistiskt är väl mer plats tio–tolv ungefär. Att vi ska vara bättre än femma, det är omöjligt. Men vi kommer inte ge oss.

Han ger vidare sin syn på vilka han tror kommer göra upp i toppen respektive botten:

– De som gör upp om det är ju de som oftast brukar vara där. Malmö, Häcken, Djurgården och Hammarby. De tror jag mest på.

– Botten vill jag inte tippa, det känns öppet där nere. Fem-sex lag kan vara där, fortsätter sportchefen.

Avslutningsvis ombeds han peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Bästa tycker jag är (Anders) Christiansen i Malmö. Anel (Ahmedhodzic) är den största talangen, om man kan räkna honom fortfarande. Han har större lag i benen än Malmö, om man säger så, påstår Larsson och avslutar:

– Mest underskattade skulle jag säga är Jacob Bergström i vårt eget lag. 

Jesper Ottoson

[email protected]