Fotbolltransfers

Genomgång av Varbergs transferfönster: "Det har varit en succé för våran del"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-11 kl 14:00

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan är nu i gång. Fotbolltransfers.com har summerat Varbergs BoIS truppbygge med huvudtränare Joakim Persson

Det svenska transferfönstret är nu stängt och Allsvenskan drog igång på lördagen. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Varbergs BoIS.

Spelare in: Jakob Lindahl (b, Sylvia), Albin Mörfelt (mf, IK Frej), Philip Mårtensson (mv, Trelleborgs FF), Simon Karlsson Adjei (fw, Assyriska Turabdin IK), Montader Madjed (fw, Östers IF), Nils Bertilsson (b, Tvååker, åter efter lån), Sebastian Möller (b, Ljungskile, åter efter lån), Victor Karlsson (mf, Onsala), Oliver Stanisic (b, Örgryte IS), Robin Simovic (fw, Odds BK), Jean Carlos de Brito (b, Hammarby IF), Ryan Moon (fw, Stellenbosch), Dean Solomons (b, Jong Ajax), Gideon Mensah (b, FC Nordsjälland), Gustav Nordh (fw, Team ThorenGruppen FF).

Spelare ut: Astrit Selmani (fw, Hammarby IF), Hampus Danielsson (b, Ullareds IK), Albin Svensson (mv, Umeå), Axel Pettersson (mf, Oddevold), Alibek Aliev (fw, Trollhättan), Robin Book (mf, Örebro SK, åter efter lån), Junes Barny (fw, Paralimniou), Sebastian Nanasi (fw, Malmö FF, åter efter lån), Jesper Modig (b, Trelleborg), Sebastian Möller (b, slutat), Philip Ljung (b, Torns IF, lån), Monday Samuel (mf, klubb ej klar), Erion Sadiku (mf, Genoa), Gustaf Norlin (mf, IFK Göteborg), Alexander Johansson (fw, Brage, lån).

Varbergs BoIS manager Joakim Persson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Det har varit en succé för våran del, med tanke på att Varberg inte sålt så många spelare innan och lyckats sälja tre nu på kort sikt. Då gör man något rätt och det är ett bra PR-värde för Varberg. Förhoppningsvis blir det ringar på vattnet och spelare som vill hit. Vi försöker handplocka det som vi behöver, även om det varit lite väl stor omsättning detta fönster, säger Persson till Fotbolltransfers.com och fortsätter kommentera nyförvärven.

Jakob Lindahl, 23 år, mittfältare. Ny från IF Sylvia.

– Hämtad från Sylvia. En ytterback som hellre går in i banan än klassiska överlapp längs kanten och slå inlägg. Han ligger lite efter i förhållande till de andra och kämpar lite med självförtroendet. Det tar olika lång tid för alla, men vi har tålamod, säger Persson.

Albin Mörfelt, 21 år, mittfältare. Ny från IK Frej.

– En diamant och poängspelare. Duktig i mellanrummet, en mot en och har ett fantastiskt skott. Kan inte misslyckas.

Philip Mårtensson, 27 år, målvakt. Ny från Trelleborgs FF.

– En målvakt som gått långa vägen genom divisionerna. Vi har haft koll på honom ett tag och nu när (Stojan) Lukic mer eller mindre lade handskarna på hyllan behövde vi en målvakt till. Det finns utvecklingspotential trots åldern.

Simon Karlsson Adjei, 27 år, anfallare. Ny från Assyriska Turabdin IK.

– Stor pjäs. Kraftfull och snabbare än det ser ut. Lite Selmani-teknik. Kan vända och vrida då man minst anar det. Fantastisk avslutare. Gjort en del mål på försäsongen innan han fick lite problem med en höft. Nära en startelva i premiären.

Montader Madjed, 16 år, anfallare. Ny från Östers IF.

– Bland Sveriges största talanger. Jag har bara sett honom spela i 17 minuter, men det räckte i och för sig. Tyvärr skadad för tillfället och kör rehab, vilket kan ta allt från en till fem månader. Potentialen finns där. Kan slå på stora marknaden om han får vara frisk.

Victor Karlsson, 19 år, mittfältare. Ny från Onsala BK. 

– Han har varit fantastisk hela försäsongen och skaffat sig erfarenhet i division två och tre. Kan spela i startelvan, så bra är han. 

Oliver Stanisic, 27 år, försvarare. Ny från Örgryte IS. 

– Jag hade honom mitt första år i Varberg, sedan ville han gå till ett topplag i Superettan. Där har han varit i två år innan han kom tillbaka. Vi var sårbara förra året med skador på samma position och Oliver är en spelare som jag litar på.

Robin Simovic, 29 år, anfallare. Ny från Odds BK. 

– Skyhöga förväntningar. Jag har haft honom tidigare i Ängelholm och känner till klassen i och runt boxen. En spelare som ska ligga en bra bit över tio mål per säsong. Han har fått några år erfarenhet nu också. Väldigt duktig i spelet.

Jean Carlos de Brito, 25 år, försvarare. Ny från Hammarby IF. 

– I mina ögon en spelare som är alldeles för bra för Allsvenskan. Han har redan visat i träningsmatcher att han har alla egenskaper som en wingback behöver. Spelförståelse, touch och speed. Han behöver bara förtroende och kärlek för att visa det.

Ryan Moon, 24 år, anfallare. Ny från Stellenbosch FC. 

– Specialscoutad för vår verksamhet. Kan spela som spets, men också gå i djupled. Fin i luftrummet för sin storlek. En spelare som jag hoppas kan leverera framför allt långsiktigt, men även kortsiktigt.

Dean Solomons, 22 år, försvarare. Ny från Jong Ajax. 

– Blev handplockad till Ajax verksamhet och varit där några år, vars kontrakt gick ut. En spelskicklig mittback som är snabb och kan även spela på mittfältet i en balansroll. Inte matchats på ett helt år, så ingen jag hoppas på kortsiktigt.

Gideon Mensah, 20 år, försvarare. Ny från FC Nordsjälland. 

– Han tog vi in på lån redan i somras. Ett fantastiskt fysmonster som är extremt spänstig och har en bra fot i det längre spelet. Nyopererad.

Gustav Nordh, 20 år, anfallare. Ny från Team ThorenGruppen FF. 

– Norrlänning från Piteå som skaffat sig erfarenheter på seniornivå. Gjort mycket poäng på våra försäsongsmatcher. Spetsen finns där, kan bli en joker redan i år.

Joakim Persson berättar att han är mycket nöjd med värvningarna. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar för att överraska den allsvenska publiken i år.

– Victor Karlsson har hela paketet. Sen får vi se om han är mogen vecka ut och vecka in. (Albin) Mörfelt har spetsen. Det är sällsynt att vara både duktig individuellt och ta jobbet för laget, men det är egenskaper som han har. Han behöver bara höja sin lägstanivå lite, och inte komma ur matcher. Samtidigt kan det vara en styrka, han kan blixtra till i stället, säger han till Fotbolltransfers.com.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Med tanke på ålder och vad som hade skett i år så svider (Erion) Sadiku mest. En kille som är född 2002 och i princip varit med och runt startelvan i tre års tid. Han var riktigt, riktigt bra på hösten. Sådär så man får känslan: ”Nu kommer han slå igenom nästa år om han får mer förtroende”. Så den svider lite, han har mycket i sig, säger Persson och fortsätter:

– Han har en otroligt hög lägstanivå dessutom. Han är bra varje dag på veckan, inte bara enstaka tillfällen. Hade han bara haft lite is i magen och trott på att han skulle få förtroende här hade det kanske varit annorlunda.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Joakim Persson är minst sagt belåten med den trupp som Varbergs BoIS går in med till den allsvenska premiären.

– Vi har 35 spelare på avtal varav 23–24 stycken håller bra allsvensk klass, så det måste räcka. Vi är nöjda med truppen, säger han.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter mår Varbergs BoIS förhållandevis bra ekonomiskt. Persson berättar att pandemin inte drabbat dem lika hårt som motståndarna.

– Vi har så låg budget så det har ingen betydelse egentligen. Vi är ett av få lag som kan leva med pandemin så länge vi håller oss i Allsvenskan. Sen är det givetvis tråkigt i sin helhet utan publik och allt vad det innebär. Men det påverkar de större lagen mer.

Vem i Varbergs BoIS får sitt stora genombrott 2021?

Luke Le Roux gjorde det bra redan förra säsongen fram till pappersstrulet satte stopp. Han kan starta i alla allsvenska lag, säger Persson.

20-årige mittfältaren Le Roux ådrog sig en allvarlig knäskada tidigare i år. Men nu kommer Persson med lugnande besked.

– Han började träna förra veckan och kan vara aktuell för bänken redan till premiären. Det är väl den spelaren i truppen som jag ser otrolig potential i. Det är kanske inte en sådan spelare man jublar över på läktaren, men en tränare gör det. Han rör sig som en erfaren spelare på planen, men han är inte gammal alls. Kan han bara spetsa till sitt offensiva spel och våga mer så kan det bli hur bra som helst.

Är det en spelare som du tror att ni kan sälja till en större klubb - antingen i sommar eller efter säsongen?

– Potentiellt. Vi lever i den hierarkin, när vi gör det bra i Allsvenskan så kommer det alltid finnas intresse från större klubbar. Kan vi få hit yngre killar som vi kan sälja vidare så blir klubben glad, spelaren glad, tränaren ledsen.

– Astrit (Selmani) är ett bra exempel. Det här är en miljö som är bra för yngre spelare – samma spelare som kanske hade gått direkt till en toppklubb annars och fått det tufft. Vi erbjuder ett fantastiskt mellansteg, vilket gör det lättare att konkurrera sen för de här spelarna. Nästa nivå för oss i Varberg är att få spelare att flytta utomlands direkt från oss, fortsätter Joakim Persson.

Han fortsätter att hylla Astrit Selmani – anfallaren som gjorde 15 mål och sex assist för Varberg i Allsvenskan i fjol och lämnat för toppklubben Hammarby IF inför den här säsongen.

Persson håller Selmani som den bästa värvningen i Allsvenskan – av samtliga klubbar.

Hammarby har gjort det bästa nyförvärvet genom att ta Astrit Selmani från oss. Han kommer ha störst påverkan på sitt lag och lagkamraterna, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Astrit har en otrolig egenskap att höja alla i sin omgivning, inte bara kamraterna i startelvan. Han har otroliga ledaregenskaper, energi och hjärta för de runtomkring. Han har ju själv gått den långa vägen, så han vet vad det betyder att pusha de yngre spelarna. Sånt kan man inte se på Wyscout (digitalt analysprogram för fotbollsscouting).

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Utom oss själva menar du? Nämen tittar man namnkunnigt så kan man inte blunda för IFK Göteborg. Med alla de nyförvärven i den kalibern så har de höjt förväntningarna. Men det behöver inte alltid vara så lätt att få ihop det. Det är inte bara att värva, så det ska bli intressant att se hur det blir.

Med några dagar kvar till premiären: Vad tror du om era chanser i årets Allsvenskan?

– De är väldigt goda, betydligt bättre än året innan. Vi har kvar många från stommen och en starkare grupp, säger Persson och fortsätter om fördelen från i fjol som de förvisso blivit av med:

– Vi har visserligen inget överraskningsmoment kvar, folk vet att vi är tuffa att möta. Men vi ska ta våra poäng. Samtidigt måste det betraktas som lite bragdartat om vi klarar oss kvar två år i rad. Det hade varit enormt roligt. Den här gruppen har extremt stor potential, frågan är hur mycket de tror på det själva.

Han ger vidare sin syn på vilka han tror kommer göra upp i toppen respektive botten:

– Toppen är de vanliga som ska vara där. Stockholmslagen ska vara där. Malmö ska vara längst upp. Norrköping och Häcken. Och IFK Göteborg och Elfsborg också. Sen får vi andra göra upp om resten. Jag tror att storlagen steppar upp i år, men det kan bli hela havet stormar likförbannat.

Avslutningsvis ombeds Joakim Persson peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Det är svårt att komma undan lille dansken (Anders) Christiansen. Är han fullt frisk så lyfter han Malmö till en högre nivå, de kan vara mänskliga när han inte är med.

– Vad var det mer, största talang? Ísak Bergmann Jóhannesson är inte så tokig va? Han är skicklig och kan spela i många olika roller i så pass tidig ålder. Det är en mogen spelare som ofta gör det bra över 90 minuter. Och den mest underskattade spelaren sitter jag på själv: Jon Birkfeldt. Jag skulle ranka honom som en av Sveriges bästa mittbackar. Han har allt en mittback ska ha för att klara sig på toppnivå. Han är kanske snabbast i Sverige när han tar i, spänsten är sjuk, han har ett extremt tillslag på bollen och är bäst i serien på att blocka skott, avslutar Joakim Persson.

Jesper Ottoson

[email protected]

Artikelbild

Foto: Bildbyrån

Genomgång av Varbergs transferfönster: "Det har varit en succé för våran del"

Allsvenskan

Allsvenskan - 2021-04-11 kl 14:00

Sista mars stängde det svenska transferfönstret – och Allsvenskan är nu i gång. Fotbolltransfers.com har summerat Varbergs BoIS truppbygge med huvudtränare Joakim Persson

Det svenska transferfönstret är nu stängt och Allsvenskan drog igång på lördagen. Vi på Fotbolltransfers.com har därför tagit kontakt med allsvenska sportchefer, och huvudtränare, för att summera handlingarna på marknaden för respektive klubb.

Nästa klubb till rakning: Varbergs BoIS.

Spelare in: Jakob Lindahl (b, Sylvia), Albin Mörfelt (mf, IK Frej), Philip Mårtensson (mv, Trelleborgs FF), Simon Karlsson Adjei (fw, Assyriska Turabdin IK), Montader Madjed (fw, Östers IF), Nils Bertilsson (b, Tvååker, åter efter lån), Sebastian Möller (b, Ljungskile, åter efter lån), Victor Karlsson (mf, Onsala), Oliver Stanisic (b, Örgryte IS), Robin Simovic (fw, Odds BK), Jean Carlos de Brito (b, Hammarby IF), Ryan Moon (fw, Stellenbosch), Dean Solomons (b, Jong Ajax), Gideon Mensah (b, FC Nordsjälland), Gustav Nordh (fw, Team ThorenGruppen FF).

Spelare ut: Astrit Selmani (fw, Hammarby IF), Hampus Danielsson (b, Ullareds IK), Albin Svensson (mv, Umeå), Axel Pettersson (mf, Oddevold), Alibek Aliev (fw, Trollhättan), Robin Book (mf, Örebro SK, åter efter lån), Junes Barny (fw, Paralimniou), Sebastian Nanasi (fw, Malmö FF, åter efter lån), Jesper Modig (b, Trelleborg), Sebastian Möller (b, slutat), Philip Ljung (b, Torns IF, lån), Monday Samuel (mf, klubb ej klar), Erion Sadiku (mf, Genoa), Gustaf Norlin (mf, IFK Göteborg), Alexander Johansson (fw, Brage, lån).

Varbergs BoIS manager Joakim Persson summerar deras marknad – och kommenterar nyförvärven:

– Det har varit en succé för våran del, med tanke på att Varberg inte sålt så många spelare innan och lyckats sälja tre nu på kort sikt. Då gör man något rätt och det är ett bra PR-värde för Varberg. Förhoppningsvis blir det ringar på vattnet och spelare som vill hit. Vi försöker handplocka det som vi behöver, även om det varit lite väl stor omsättning detta fönster, säger Persson till Fotbolltransfers.com och fortsätter kommentera nyförvärven.

Jakob Lindahl, 23 år, mittfältare. Ny från IF Sylvia.

– Hämtad från Sylvia. En ytterback som hellre går in i banan än klassiska överlapp längs kanten och slå inlägg. Han ligger lite efter i förhållande till de andra och kämpar lite med självförtroendet. Det tar olika lång tid för alla, men vi har tålamod, säger Persson.

Albin Mörfelt, 21 år, mittfältare. Ny från IK Frej.

– En diamant och poängspelare. Duktig i mellanrummet, en mot en och har ett fantastiskt skott. Kan inte misslyckas.

Philip Mårtensson, 27 år, målvakt. Ny från Trelleborgs FF.

– En målvakt som gått långa vägen genom divisionerna. Vi har haft koll på honom ett tag och nu när (Stojan) Lukic mer eller mindre lade handskarna på hyllan behövde vi en målvakt till. Det finns utvecklingspotential trots åldern.

Simon Karlsson Adjei, 27 år, anfallare. Ny från Assyriska Turabdin IK.

– Stor pjäs. Kraftfull och snabbare än det ser ut. Lite Selmani-teknik. Kan vända och vrida då man minst anar det. Fantastisk avslutare. Gjort en del mål på försäsongen innan han fick lite problem med en höft. Nära en startelva i premiären.

Montader Madjed, 16 år, anfallare. Ny från Östers IF.

– Bland Sveriges största talanger. Jag har bara sett honom spela i 17 minuter, men det räckte i och för sig. Tyvärr skadad för tillfället och kör rehab, vilket kan ta allt från en till fem månader. Potentialen finns där. Kan slå på stora marknaden om han får vara frisk.

Victor Karlsson, 19 år, mittfältare. Ny från Onsala BK. 

– Han har varit fantastisk hela försäsongen och skaffat sig erfarenhet i division två och tre. Kan spela i startelvan, så bra är han. 

Oliver Stanisic, 27 år, försvarare. Ny från Örgryte IS. 

– Jag hade honom mitt första år i Varberg, sedan ville han gå till ett topplag i Superettan. Där har han varit i två år innan han kom tillbaka. Vi var sårbara förra året med skador på samma position och Oliver är en spelare som jag litar på.

Robin Simovic, 29 år, anfallare. Ny från Odds BK. 

– Skyhöga förväntningar. Jag har haft honom tidigare i Ängelholm och känner till klassen i och runt boxen. En spelare som ska ligga en bra bit över tio mål per säsong. Han har fått några år erfarenhet nu också. Väldigt duktig i spelet.

Jean Carlos de Brito, 25 år, försvarare. Ny från Hammarby IF. 

– I mina ögon en spelare som är alldeles för bra för Allsvenskan. Han har redan visat i träningsmatcher att han har alla egenskaper som en wingback behöver. Spelförståelse, touch och speed. Han behöver bara förtroende och kärlek för att visa det.

Ryan Moon, 24 år, anfallare. Ny från Stellenbosch FC. 

– Specialscoutad för vår verksamhet. Kan spela som spets, men också gå i djupled. Fin i luftrummet för sin storlek. En spelare som jag hoppas kan leverera framför allt långsiktigt, men även kortsiktigt.

Dean Solomons, 22 år, försvarare. Ny från Jong Ajax. 

– Blev handplockad till Ajax verksamhet och varit där några år, vars kontrakt gick ut. En spelskicklig mittback som är snabb och kan även spela på mittfältet i en balansroll. Inte matchats på ett helt år, så ingen jag hoppas på kortsiktigt.

Gideon Mensah, 20 år, försvarare. Ny från FC Nordsjälland. 

– Han tog vi in på lån redan i somras. Ett fantastiskt fysmonster som är extremt spänstig och har en bra fot i det längre spelet. Nyopererad.

Gustav Nordh, 20 år, anfallare. Ny från Team ThorenGruppen FF. 

– Norrlänning från Piteå som skaffat sig erfarenheter på seniornivå. Gjort mycket poäng på våra försäsongsmatcher. Spetsen finns där, kan bli en joker redan i år.

Joakim Persson berättar att han är mycket nöjd med värvningarna. Han ombeds peka ut det nyförvärv som han tror har bäst förutsättningar för att överraska den allsvenska publiken i år.

– Victor Karlsson har hela paketet. Sen får vi se om han är mogen vecka ut och vecka in. (Albin) Mörfelt har spetsen. Det är sällsynt att vara både duktig individuellt och ta jobbet för laget, men det är egenskaper som han har. Han behöver bara höja sin lägstanivå lite, och inte komma ur matcher. Samtidigt kan det vara en styrka, han kan blixtra till i stället, säger han till Fotbolltransfers.com.

Vilket spelartapp har varit tyngst?

– Med tanke på ålder och vad som hade skett i år så svider (Erion) Sadiku mest. En kille som är född 2002 och i princip varit med och runt startelvan i tre års tid. Han var riktigt, riktigt bra på hösten. Sådär så man får känslan: ”Nu kommer han slå igenom nästa år om han får mer förtroende”. Så den svider lite, han har mycket i sig, säger Persson och fortsätter:

– Han har en otroligt hög lägstanivå dessutom. Han är bra varje dag på veckan, inte bara enstaka tillfällen. Hade han bara haft lite is i magen och trott på att han skulle få förtroende här hade det kanske varit annorlunda.

Trots att transferfönstret är stängt, går det fortsatt att värva kontraktslösa spelare. Och man kan även låna ut spelare via utlåningsavtal. Men Joakim Persson är minst sagt belåten med den trupp som Varbergs BoIS går in med till den allsvenska premiären.

– Vi har 35 spelare på avtal varav 23–24 stycken håller bra allsvensk klass, så det måste räcka. Vi är nöjda med truppen, säger han.

Trots coronapandemin och uteblivna publikintäkter mår Varbergs BoIS förhållandevis bra ekonomiskt. Persson berättar att pandemin inte drabbat dem lika hårt som motståndarna.

– Vi har så låg budget så det har ingen betydelse egentligen. Vi är ett av få lag som kan leva med pandemin så länge vi håller oss i Allsvenskan. Sen är det givetvis tråkigt i sin helhet utan publik och allt vad det innebär. Men det påverkar de större lagen mer.

Vem i Varbergs BoIS får sitt stora genombrott 2021?

Luke Le Roux gjorde det bra redan förra säsongen fram till pappersstrulet satte stopp. Han kan starta i alla allsvenska lag, säger Persson.

20-årige mittfältaren Le Roux ådrog sig en allvarlig knäskada tidigare i år. Men nu kommer Persson med lugnande besked.

– Han började träna förra veckan och kan vara aktuell för bänken redan till premiären. Det är väl den spelaren i truppen som jag ser otrolig potential i. Det är kanske inte en sådan spelare man jublar över på läktaren, men en tränare gör det. Han rör sig som en erfaren spelare på planen, men han är inte gammal alls. Kan han bara spetsa till sitt offensiva spel och våga mer så kan det bli hur bra som helst.

Är det en spelare som du tror att ni kan sälja till en större klubb - antingen i sommar eller efter säsongen?

– Potentiellt. Vi lever i den hierarkin, när vi gör det bra i Allsvenskan så kommer det alltid finnas intresse från större klubbar. Kan vi få hit yngre killar som vi kan sälja vidare så blir klubben glad, spelaren glad, tränaren ledsen.

– Astrit (Selmani) är ett bra exempel. Det här är en miljö som är bra för yngre spelare – samma spelare som kanske hade gått direkt till en toppklubb annars och fått det tufft. Vi erbjuder ett fantastiskt mellansteg, vilket gör det lättare att konkurrera sen för de här spelarna. Nästa nivå för oss i Varberg är att få spelare att flytta utomlands direkt från oss, fortsätter Joakim Persson.

Han fortsätter att hylla Astrit Selmani – anfallaren som gjorde 15 mål och sex assist för Varberg i Allsvenskan i fjol och lämnat för toppklubben Hammarby IF inför den här säsongen.

Persson håller Selmani som den bästa värvningen i Allsvenskan – av samtliga klubbar.

Hammarby har gjort det bästa nyförvärvet genom att ta Astrit Selmani från oss. Han kommer ha störst påverkan på sitt lag och lagkamraterna, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Astrit har en otrolig egenskap att höja alla i sin omgivning, inte bara kamraterna i startelvan. Han har otroliga ledaregenskaper, energi och hjärta för de runtomkring. Han har ju själv gått den långa vägen, så han vet vad det betyder att pusha de yngre spelarna. Sånt kan man inte se på Wyscout (digitalt analysprogram för fotbollsscouting).

Vilket lag anser du är transfönstrets stora vinnare?

– Utom oss själva menar du? Nämen tittar man namnkunnigt så kan man inte blunda för IFK Göteborg. Med alla de nyförvärven i den kalibern så har de höjt förväntningarna. Men det behöver inte alltid vara så lätt att få ihop det. Det är inte bara att värva, så det ska bli intressant att se hur det blir.

Med några dagar kvar till premiären: Vad tror du om era chanser i årets Allsvenskan?

– De är väldigt goda, betydligt bättre än året innan. Vi har kvar många från stommen och en starkare grupp, säger Persson och fortsätter om fördelen från i fjol som de förvisso blivit av med:

– Vi har visserligen inget överraskningsmoment kvar, folk vet att vi är tuffa att möta. Men vi ska ta våra poäng. Samtidigt måste det betraktas som lite bragdartat om vi klarar oss kvar två år i rad. Det hade varit enormt roligt. Den här gruppen har extremt stor potential, frågan är hur mycket de tror på det själva.

Han ger vidare sin syn på vilka han tror kommer göra upp i toppen respektive botten:

– Toppen är de vanliga som ska vara där. Stockholmslagen ska vara där. Malmö ska vara längst upp. Norrköping och Häcken. Och IFK Göteborg och Elfsborg också. Sen får vi andra göra upp om resten. Jag tror att storlagen steppar upp i år, men det kan bli hela havet stormar likförbannat.

Avslutningsvis ombeds Joakim Persson peka ut Allsvenskans bästa spelare, största talang – och mest underskattade spelare.

– Det är svårt att komma undan lille dansken (Anders) Christiansen. Är han fullt frisk så lyfter han Malmö till en högre nivå, de kan vara mänskliga när han inte är med.

– Vad var det mer, största talang? Ísak Bergmann Jóhannesson är inte så tokig va? Han är skicklig och kan spela i många olika roller i så pass tidig ålder. Det är en mogen spelare som ofta gör det bra över 90 minuter. Och den mest underskattade spelaren sitter jag på själv: Jon Birkfeldt. Jag skulle ranka honom som en av Sveriges bästa mittbackar. Han har allt en mittback ska ha för att klara sig på toppnivå. Han är kanske snabbast i Sverige när han tar i, spänsten är sjuk, han har ett extremt tillslag på bollen och är bäst i serien på att blocka skott, avslutar Joakim Persson.

Jesper Ottoson

[email protected]