Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Rydströms oväntade inspirationskälla: "Jag snor mycket av Phil Jackson"

Publicerad: 2021-05-11 18:00 Allsvenskan

Henrik Rydström och Kalmar FF är det enda obesegrade laget i Allsvenskan. Fotbolltransfers.com har pratat med succétränaren om säsongsinledningen, nyförvärven – och hans oväntade inspirationskälla.

Henrik Rydström, 45, är tillbaka i Kalmar FF. Den allsvenske profilen gjorde som bekant stor succé med IK Sirius förra säsongen, efter att ha fått lämna just Kalmar 2018.

Återkomsten till Guldfågeln Arena har blivit succéartat. Efter fem spelade omgångar är Kalmar FF det enda laget i Allsvenskan som fortsatt är obesegrade.

Fotbolltransfers.com har pratat med Henrik Rydström om nyförvärven som fått fart på maskineriet, den oväntade stjärntränaren som 45-åringen hämtar inspiration från till sin egen verksamhet – och den starka säsongsinledningen.

– Jag kan inte ta åt mig all ära, jag är inte ensam. Och i slutändan hänger det på att spelarna svarar upp på det vi vill göra. Jag han ha en jävla massa bra idéer, men om spelarna inte svarar på det blir det verkningslöst. Och det gensvaret har varit den största tillfredsställelsen hittills, säger Rydström.

– Jag är tråkig på det sättet att jag fokuserar mycket på vad vi gör i vardagen. Vi försöker se längre än enstaka matcher, men jag är inte dummare än att jag förstår att det är resultat som räknas och till slut också blir bedömningen, fortsätter han.

Men hittills har 45-åringen inte behövt oroa sig för att resultaten ska falla lidande. På de inledande fem omgångarna har Kalmar FF vunnit två matcher och spelat tre oavgjorda.

– Det som har varit väldigt roligt, och gett oss poäng, är att vi har varit svåra att möta. Jag upplever ändå att lagen har tänkt: ”Det här var en tuff match”. Och det brukar ju skapa möjligheter till poäng och segrar, säger Rydström till Fotbolltransfers.com.

De flesta allsvenska klubbarna var aktiva på transfermarknaden inför säsongen. Även Kalmar gjorde sina rekryteringar. Men man har inte förändrat truppen allt för mycket från förra säsongen.

– Vi sitter i en prekär situation där vi verkligen behöver… ska vi kalla det träffa rätt, eller i alla fall träffa bra? Vi har inte de resurserna – det finns ju inget lag som har råd att träffa fel såklart – men det har varit en oerhört ansträngd ekonomi och snåla förutsättningar här i Kalmar, säger Rydström.

– De som främst har varit med är Lars Saetra, Oliver Berg och Jonathan Ring då. Och utifrån vårt perspektiv har vi träffat rätt med samtliga tre, fortsätter han om nyförvärven.

Att Kalmar FF värvade in offensiva mittfältaren Oliver Berg från GIF Sundsvall var ingen slump. Det var delvis på Henrik Rydströms order.

Vi ville värva honom till Sirius när jag var där.

Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

– Jag hade koll på honom sedan tidigare. Vi ville värva honom till Sirius när jag var där faktiskt. Så han visste jag skulle passa perfekt i hur jag vill spela – och hur vi vill spela. Jonathan Ring goes without saying, han är klockren på alla sätt och honom hade ju alla koll på sedan tidigare i Kalmar förstås. Så det är väl Lars som är den största överraskningen, säger han och fortsätter:

– Jag mindes honom från Hammarby. Det var Peter Swärdh, som jag tror har den läckra titeln chefsscout, som tyckte att det var en klockren värvning för oss och utifrån det satte jag mig in i det. Han är ju en otroligt lugn person som skänker oss en trygghet ute på planen. Det är inte alltid att en spelare som kommer in så sent i laget kan göra det.

Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Tidigare i april bekräftade Kalmar FF att man gjort klart med ännu ett nyförvärv. Den reslige anfallaren David Majak Chan, 21, ansluter på lån från och med i sommar.

Jag vet att Elfsborg också var intresserade.

Han anländer till Kalmar i mitten på maj och får börja spela matcher med A-laget först den 15 juli när transferfönstret öppnar. Kalmar har en option i avtalet som gör det möjligt att köpa loss anfallaren från kenyanska klubben Tusker FC.

– Det är en spelare som vi vill kolla hur han fungerar i vår miljö. Att han har egenskaper när man tittar på honom utifrån och i sin hemmiljö är det inga tvivel om, säger Rydström till Fotbolltransfers.com och fortsätter berätta att man hade konkurrens i rekryteringen:

– Jag vet att Elfsborg också var intresserade, det var nära att han hamnade där. Men lite utifrån det jag pratade om tidigare, så måste vi träffa rätt. I stället för att ta hit någon som vi är tveksamma på så fanns det möjlighet att titta på honom i vår miljö innan vi tar ett beslut. Han är väl allt det våra andra spelare inte är. En lång nia framåt. Det är en spelartyp vi tittar efter för att vara mer flexibla i anfallet.

Du ska få titta in i spåkulan nu. Vem blir Kalmars nästa storförsäljning?

– Oj, det är en intressant fråga för det är en del i vår verksamhet som vi vill utveckla och förbättra. Vi vill förbättra möjligheterna för att få spelare att dels ekonomiskt ge oss något tillbaka, men också ta ett steg vidare utåt och uppåt i karriären. Nu tycker vi att vi har några som ändå visat att de är intressanta, säger Rydström till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

Carl Gustafsson är väl det tydligaste exemplet som varit en central mittfältare som både offensivt och defensivt imponerat. Sen hoppas jag givetvis att han blir kvar ur ett själviskt perspektiv, men jag skulle inte bli förvånad om andra klubbar tittar på honom. Sen har vi ingen brådska – och inte han heller. Men generellt att klubbar från ligor som är snäppet upp från Allsvenskan tittar på våra spelare är ett bra betyg till verksamheten, och något vi vill utveckla.

21-årige Gustafsson har spelat samtliga minuter så här långt. Mittfältaren gjorde sin debut redan 2019. I fjol gjorde han 17 framträdanden – varav tio från start.

Maxim Thore/Bildbyrån

Så här långt har den reslige mittfältaren imponerat, tillsammans med flera lagkamrater. Rydström berättar att spelargruppen satt upp egna målsättningar för säsongen, då han själv inte gillar att prata i sådana termer.

– De har en målsättning om att vi ska kunna vara med på övre halvan. Jag hoppas ju givetvis också det, men framför allt vill jag verkligen förbättra det som varit de senaste åren. Jag är som sagt ambivalent när det gäller resultat, det beror ju så mycket på vad andra lag gör. Det är så lätt att man sätter ett mål och så uppnår man det och sen blir det bara: ”Jaha, okej”. Eller så lyckas man inte och det blir en enda stor besvikelse. Jag är mer beteendeinriktad ur det hänseendet, säger Rydström till Fotbolltransfers.com.

Jag kan inte mycket om basket men hans sätt att se på kollektivet och ledarskap är sjukt inspirerande.

Jag förstår att man som spelare kan ha förebilder. Har man det som ganska nybliven tränare också?

– Ja, det finns många som jag inspireras av. Vad gäller rent fotbollstaktiskt är jag inte särskilt annorlunda än många andra. Jag fascineras av (Marcelo) Bielsa och (Pep) Guardiola. Men det behöver inte nödvändigtvis vara tränare. Jag kan inspireras av lag också. Typ Sassuolo och Bodö/Glimt förra säsongen. Vad de gör är intressant att se, kan jag tycka, säger Rydström.

Han berättar att det finns flera svenska tränare som imponerar på honom.

– Jag beundrar många tränare i Allsvenskan. Jimmy Thelin är någon jag tycker är duktig. Nu kanske Elfsborg spelar annorlunda än vad vi gör. Men han fick ut otroligt mycket ur en begränsad trupp i J-Södra för några år sedan. Poya (Asbaghi) är också en tränare som jag inspireras av.

Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Sen nämner Rydström en aningen oväntad inspirationskälla. En inspirationskälla som han hämtat ingivelse från i sitt eget ledarskap, och sedermera implementerat till sin egen verksamhet.

– Den som jag hämtar mest från är ändå Phil Jackson, den gamle baskettränaren som tränade Chicago Bulls med Michael Jordan och Los Angeles Lakers. Jag kan inte mycket om basket men hans sätt att se på kollektivet och ledarskap är sjukt inspirerande. Det har jag snott mycket av i min egen kontext.

På vilket sätt?

– Han lyckades få världsstjärnor att underordna sig laget. Vi var inne på resultat och vinster förut, och att vi i Kalmar inte huvudsakligen fokuserar på det. Han var skicklig på att skapa en känsla av att det betyder mer än bara resultatet. Han skapade en stark mening i det de gjorde och var innovativ när det gäller de taktiska bitarna. Innan Jordan kom till Bulls gjorde han 50–60 poäng per match, men han vann inte. Phil Jackson fick Michael Jordan att inse att han måste passa till sina medspelare för att de skulle bli mindre förutsägbara. I stället gjorde Jordan 30–40 poäng per match, men lagkamraterna några fler vilket gjorde dem bättre som lag. Hur han kan övertyga någon med den statusen, det tyder på jävligt skicklig retorik men också att han var smart och förstod vad som leder till resultat.

Reuters/Bildbyrån

Phil Jackson var själv en framgångsrik spelare under sina glansdagar – precis som Henrik Rydström. 45-åringen berättar för Fotbolltransfers.com att han har stora ambitioner med sin tränarkarriär.

– Det finns en dröm om att testa idéerna man utmejslar nu utomlands, det hade varit häftigt utifrån en livserfarenhet. Med det sagt har jag jävligt svårt, och det beror väl på bristande fantasi, att ponera hur livet ser ut om två år ens. Jag har lärt mig väldigt mycket om branschen och hur flyktig den är.

– Jag vill göra allt jag kan här och nu. Jag hoppas att Kalmar FF vill att jag ska göra det här också, annars får vi se, avslutar Rydström.

Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com