Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Jack Lahne: "Jag måste prestera för att Häcken ska vilja ha kvar mig"

Publicerad: 2021-04-21 18:00 Allsvenskan

Jack Lahne, 19, väntar fortfarande på sina första allsvenska minuter den här säsongen. Fotbolltransfers.com har pratat med anfallaren om första tiden i BK Häcken, framtiden – och drömmarna.

Jack Lahne var bara 16 år gammal när han slog igenom i Allsvenskan. Då i IF Brommapojkarna – som sedermera såg honom flytta till Frankrike och Amiens.

Nu är 19-årige Lahne tillbaka i Sverige, efter en tredje utlåning på kort tid. Han tillhör BK Häcken fram till sommaren.

Fotbolltransfers.com har pratat med Häckens nyförvärv om säsongsinledningen, konkurrensen, framtiden – och hans förtroende för Andreas Alm.

Men efter två spelade allsvenska omgångar har Jack Lahne ännu inte debuterat för Häcken. Anfallaren har lite att ta ikapp rent fysiskt.

– Jag gjorde mina första 90 minuter i går (i en U21-match) på jag vet inte hur länge. Så formen närmar sig. Det känns jättebra att få minuter i benen, så att jag kan vara redo när jag får chansen, säger Lahne till Fotbolltransfers.com.

Häcken spelar en fotboll som jag vill spela.

De senaste två säsongerna har 19-åringen varit utlånad till allsvenska klubbarna AIK och nu senast Örebro SK. Han berättar varför det blev Häcken i år.

– Jag hade en extremt bra dialog med Martin (Ericsson, sportchef) och Andreas (Alm, tränare) innan jag kom hit. De är väldigt bra på det de gör, trots att Martin är ny på posten, säger Lahne och fortsätter:

Michael Erichsen/Bildbyrån

– Andreas har jag ju hört mycket om tidigare, hur han jobbar med spelare och sånt. De spelar en fotboll som jag vill spela, och det är en tränare som ser mer än bara en snabb anfallare i mig. Så det kändes bra.

Han satt kvar på bänken i hela matchen mot Halmstad BK i premiären. Och han satt kvar på bänken senast mot Malmö FF också. Trots att laget var i underläge och jagade en kvittering. 

Men Lahne stressar inte. Han har fullt förtroende för Andreas Alm.

– Jag är helt med på vad Andreas gör. Såklart vill jag komma in, eller starta och spela 90 minuter. Men jag kanske inte är där just nu. Och jag har en tränare som ser det. När det väl är dags så kommer jag vara fullt redo. Jag kommer inte bara hoppa in för att göra ett inhopp, jag vill förändra matchbilden, säger han till Fotbolltransfers.com.

Hur nära är du matchformen?

– Det närmar sig varje dag. Vi har en bra dialog, jag och Andreas, om det. Han tycker också att jag är på god väg, säger Lahne och fortsätter:

– Man måste komma ihåg att jag inte har spelat 90 minuter, eller ens matcher knappt, det senaste halvåret. När jag kom tillbaka till Frankrike var det mest inhopp, och B-lagsmatcherna ställdes in på grund av corona. Det är inte samma sak att bara träna, du får inte samma matchform.

Jag har fullt förtroende för Alm. Han vet när det är dags.

19-åringen föredrar att husera på en vänsterkant i anfallet, alternativt längst fram i banan. Men där finns benhård konkurrens i BK Häcken i form av Leo Bengtsson och Alexander Jeremejeff. Så det är inte bara att spela i gång kroppen för Jack Lahne.

– Det är klart att konkurrensen är tuff. Vi har många extremt bra spelare och en sån som Jeremejeff är Allsvenskans bästa anfallare, enligt mig, säger Lahne och fortsätter:

– När jag väl startar så kommer det finnas ett annat driv, för då vet jag att jag spelar för att jag förtjänar det. För det är stora skor att fylla, även fast det inte har gått vår väg hittills.

Känner du någon stress att ditt lån löper ut till sommaren – och att du ännu inte fått spela?

– Nej. Jag har fullt förtroende för Alm. Han vet när det är dags. Det har varit väldigt lärorikt att jobba med honom.

Mathias Bergeld/Bildbyrån

Säg att jag signar för Häcken och gör 15 mål. Var är jag då säsongen efter?

Det känns som en evighet sedan Jack Lahne fick sitt stora genombrott i Sverige. Men det var så nyss som 2018. Kanske kan det bero på att det har hänt så mycket i anfallarens karriär sedan dess?

Du har flyttat en del. Längtar du efter en fast och trygg punkt i livet?

– Alla människor behöver en trygg punkt. Men jag är glad över de chanser jag fått. Jag har lärt mig mycket av allt jag har fått se och uppleva, och vad jag behöver förändra för att nå min topp.

– Samtidigt har man inte all tid i världen, även om jag bara är 19 år. Så känner jag i alla fall.

Hur ser du på framtiden?

– Det är svårt att säga. Jag vill göra det bästa av situationen jag är i nu i alla fall. Vad som än händer måste jag prestera. Jag måste prestera för att Häcken ska vilja ha kvar mig. Men om jag presterar extremt bra, vad händer då? Man vet ju inte.

– Det är ett tråkigt svar kanske, men jag vill bara komma till en plats där jag kan prestera. Jag har viktiga matcher att spela i Häcken. En cupfinal. Europa League-kval. Det är bra matcher i Allsvenskan kvar. Jag är bara fokuserad på Häcken just nu.

Tänker du inte något på hur det blir till sommaren?

– Det kommer såklart tankar här och där. Men det är inte så enkelt. Fotboll är en färskvara, man kan inte veta, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Säg att jag signar för Häcken och gör 15 mål. Var är jag då säsongen efter? Det går inte att planera så långt fram. En dag kan du vara på toppen, en annan dag längst ned i frysboxen. Det har jag fått lära mig.

Så om jag frågar var Jack Lahne är om fem år – då har du ingen aning?

– Han kan vara var som helst faktiskt. Han kan spela Champions League-final. Det hoppas jag på i alla fall. 

– Eller kanske i superligan? Man vet aldrig, fortsätter Lahne och skrattar.

Malmö är ett av Sveriges bästa lag, den matchen kunde svängt åt båda hållen.

Han berättar om sina ambitioner med fotbollskarriären, som en dag började som drömmar.

– Man spelar ju inte fotboll för sakens skull längre, säger han och fortsätter:

– Jag vill bli så bra jag kan bli – och ämna ett legacy bakom mig. Jag vill spela på de största arenorna. Jag vill spela VM, och jag vill spela Champions League.

Men först måste han ta sig in i Häckens startelva – och laget måste vända på den negativa säsongsstarten. Förlust borta mot Halmstad i premiären följdes upp av förlust hemma mot Malmö.

– Malmö är ett av Sveriges bästa lag, den matchen kunde svängt åt båda hållen. Och Halmstad är inte ett dåligt lag bara för att de är nykomlingar. Jag tror att alla kommer ha svårt borta mot Halmstad den här säsongen, säger Lahne till Fotbolltransfers.com.

 Till helgen väntar IK Sirius. Ett lag med flera välbekanta ansikten för Jack Lahne - som ännu inte vet om han kommer spela matchen.

– Inte än, men jag hoppas det såklart. Det skulle vara kul att få spela i den matchen. Jag känner Joseph Colley och Jacob Ortmark sedan tidigare, så det hade varit kul att möta dem, säger Lahne.

Daniel Stiller/Bildbyrån
Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com