Foto: Bildbyrån

Elias Olsson: "Pontus Jansson skäms inte för att ge mig kritik"

Publicerad: 2021-04-16 12:45 Allsvenskan

Elias Olsson, 17, debuterade i Allsvenskan förra helgen. Fotbolltransfers.com har pratat med talangen om premiären, hyllningarna, relationen till Pontus Jansson – och bindeln runt armen.

Elias Olsson, 17, flyttades upp till Kalmar FF:s A-lag tidigare i januari. I helgen debuterade talangen i Allsvenskan – sedan han fanns med från start i 0–0-matchen mot Östersunds FK.

Resan har gått fort för Olsson, som fyller 18 år om drygt en vecka. Fotbolltransfers.com har pratat med mittbacken om debuten, hyllningarna från sportchef Jörgen Petersson – och varför han burit den där bindeln runt högerarmen på försäsongen.

– Allt började i U19, sen fick jag träna en hel del med A-laget under 2020 och blev uppflyttad nu i vinter. Jag har fått chansen på försäsongen – och tagit den. Det är jättekul med förtroendet, summerar Elias Olsson för Fotbolltransfers.com.

Hur reagerade du när du förstod att du skulle starta?

– Det var jättekul, förstås. Jag är glad att jag fått förtroende från ”Henke” (Henrik Rydström). Det bevisar att man har gjort något bra, säger 17-åringen.

Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

När FT summerade Kalmar FF:s transferfönster med sportchef Jörgen Petersson pekade han ut Elias Olsson som framtidsmannen i truppen.

Hur känns det att få höra det?

– Det är såklart kul. Men det gäller att inte slappna av nu bara för att det har gått bra. Jag måste fortsätta jobba på och utvecklas så kan det nog gå hur bra som helst.

– Jag tar det dag för dag och försöker utvecklas hela tiden, på alla plan. Det gäller även utanför, att äta och sova rätt. Hela den biten, fortsätter talangen.

Omställningen till seniorfotboll har gått fort för mittbacken. Det var inte länge sedan han spelade med U19-laget.

– Det är klart den är stor. Jag gick direkt från U19 till A-laget, för vi hade inget U21-lag förra säsongen. Så det är klart att det är en stor omställning i tempo och hela den biten. Men jag tycker att jag har kommit in bra i det, säger Olsson.

Han skäms inte för att ge mig kritik.

Han berättar vidare att hans styrkor i spelet är vänsterfoten – och att han känner sig trygg och säker med bollen. Dessutom får han tips från landslagsförsvararen Pontus Jansson.

– Han är storebror till min kompis och vi snackar mycket om fotboll. Han har ju spelat professionell fotboll flera år nu och vet hur det är, så han ger mig lite tips och trix.

– Han skäms inte för att ge mig kritik, vilket jag uppskattar. Han är rak och ärlig utan att jag behöver ta det personligt, fortsätter 17-åringen.

Joel Marklund/Bildbyrån

Inför säsongen tog fjolårets IK Sirius-tränare Henrik Rydström över Kalmar FF, sedan ikonen Nanne Bergstrand tackat för sig.

Vi ska vara bättre än förra året.

– Det innebär ett helt nytt sätt att spela på och ett helt nytt tänk, berättar Elias Olsson och fortsätter:

– Det är en bra tränare som är väldigt öppen. Man kan snacka med honom om allt och det känns som han ser potentialen i mig. Det kommer bli en rolig säsong, där vi kommer försöka spela bollen längs backen mycket mer än i fjol.

Vad tror du om era chanser?

– Jag tror att de är bra, om vi får i gång spelet och håller oss till det vi snackat om.

De senaste två säsongerna har Kalmar FF behövt kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Men det vill man såklart undvika i år.

– Det är målsättningen, vi ska vara bättre än förra året, säger talangen.

Det är klart att man har en dröm i huvudet.

Den snabba resan upp till A-laget ända fram till allsvenska debuten i helgen verkar inte stigit talangen åt huvudet. Han berättar att han tar dag för dag. Han fokuserar inte på framtiden över huvud taget – även om talangen erkänner att han såklart har drömmar.

– Jag tänker inte i de banorna ens. Jag är i nuet och försöker utvecklas för att bli en bättre fotbollsspelare. Framtiden är inget jag grubblar över, eller var jag ska vara om fem, tre eller ens ett år. Jag vill inte komma bort från där jag är, säger Elias Olsson.

Har du inte några drömmar?

– Det är klart att man har en dröm i huvudet om att spela i de bästa ligorna i världen och spela ute i Europa. Men jag är inte där just nu att jag tänker i de banorna. Det är väldigt långt kvar att vandra. Var jag är just nu är också viktigt.

De som har varit uppmärksamma har säkert noterat att 17-årige Elias Olsson burit en bindel längs högerarmen på försäsongen – samt i premiären. Mittbacken berättar för Fotbolltransfers.com att det beror på att han inte får pryda spelreklam, då han ännu inte fyllt 18 år.

– Bindeln täcker loggan, men jag slipper den snart, säger Olsson som fyller 18 år nästa fredag.

Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Talangen har tillhört Kalmar FF sedan 2019. Han har tidigare själv bekräftat att han nobbade svenska mästarna Malmö FF vid ögonblicket.

På söndag ställs KFF mot nykomlingen Degerfors IF i den andra omgången av Allsvenskan. Det återstår att se om Elias Olsson finns med från start då också.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com