Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Asbaghi om Gren - och IFK Göteborgs lånestrategi

Publicerad: 2018-09-24 10:47 Allsvenskan

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi försvarar den kritiserade sportchefen Mats Gren, men medger att det inte är optimalt att låna så mycket spelare.

podcasten Lundh på Fotbollskanalen kommenterar Poya Asbaghi den kritiken som sportchefen Mats Gren fått genom åren.

– Jag brukar säga till Mats att jag är imponerad över hur han kan hantera kritik sett till det som han får. Det påverkar så klart alla. Han får det varje dag, och jag tycker ändå att han kommer in på Kamratgården med ett glatt humör, medan andra skulle ha blivit sänkta av det. Jag kan inte uttala mig så mycket om vad Mats har gjort eller inte har gjort, jag har inte varit här, säger tränaren i podden.

Asbaghi, som inför säsongen signerade ett treårskontrakt med IFK Göteborg, menar att Gren har flera viktiga komponenter.

– Jag har alltid uppskattat Mats av den anledningen att han har varit sportchef, han har varit klubbchef och tränare på elitnivå, han har varit spelare på elitnivå. Jag tycker att han har en ganska bra bild från alla delar. Det är inte subjektivt från en del av organisationen. Sanningen är att det inte är någon i eller runt Blåvitt som vill att Blåvitt ska ligga och slåss i undre delen av en tabell. Blåvitt är här mycket på grund av saker som inte har gjorts tillräckligt bra – och då menar jag inte förra året eller året innan det, utan lite längre tillbaka, säger han i podcasten Lundh på Fotbollskanalen och fortsätter:

– Blåvitt var en klubb som vann allt, sedan vann man inte och tog till med kortsiktiga tillvägagångssätt för att snabbt kunna komma tillbaka. Ibland lyckas du, och ibland lyckas inte det. När det inte lyckas blir fallet hårt. Då blir det en tuff ekonomisk sits, och vi som är i klubben nu ska försöka vända på det. Alla har inte varit med att skapa det, men vi får den lite halvt obekväma rollen att vara de som ligger där vi ligger efter 20 år där man har vunnit. Saker har inte gjorts på rätt sätt och vi har hamnat här, men nu ska vi tillsammans försöka ta oss tillbaka. Där kan Mats få en hel del kritik som inte är kopplat till det som han har gjort. Det är min känsla utan att veta för mycket.

Gren har bland annat fått kritik för att han lånar väldigt många spelare.

– Det är inte optimalt. Men du hamnar i det läget när du inte har en optimal ekonomi. Då blir det lite för mycket kortsiktigt här och där. Nu har vi faktiskt försökt styra oss bort från det mer och mer, och försöka låna med option när vi lånar. Det kan jag tycka är en ganska bra lösning, även om man inte ska ha för många sådana lösningar. Optionen betyder att spelaren sedan är vår om vi vill. Det ska inte bara bli så att man lånar och inte har någon kontroll på det. Men det är klart att vi helst av allt skulle bygga en trupp med bara permanenta övergångar. Det är enklare att jobba på det sättet ju starkare ekonomin är, säger Asbaghi i podcasten Lundh på Fotbollskanalen.

På måndagen publicerade magasinet Offside ett reportage om Mats Gren, och påstår att han lyckats rädda sitt jobb genom en nära relation till klubbens huliganfalanger. Läs mer om det HÄR.

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com