Magnus Erlingmark.
Foto: Bildbyrån

Enklare att värva - ändrade regler för utbildningsbidrag

Publicerad: 2011-12-16 17:45 Övriga Sverige

Från och med april 2012 kommer reglerna för utbildningsbidrag att ändras. ”Det blir lättare för både spelare och klubbar”, säger Magnus Erlingmark i Spelarföreningen till fotbolltransfers.com.

För ett par veckor sedan höll Svenska Fotbollförbundet sitt Representationsmöte. Det resulterade bland annat i att möjligheterna för utlåningslistor, att låna spelare utan en övergångsanmälan, tas bort.

Andra nyheter var att utbildningsbidrag inte behöver betalas ut till spelarens tidigare klubb – om denne inte erbjudits ett nytt avtal minst 60 dagar innan det gamla löpt ut. Detta gäller dock bara spelare som haft professionella kontrakt.

I Representationsbestämmelserna för år 2012 har man lagt till följande paragraf:

"Från och med den 1 april 2012 ska tränings- och utbildningsersättning heller inte utbetalas till moderföreningen om denna förening inte erbjuder spelaren förlängning av befintligt spelaravtal med i huvudsak motsvarande villkor, såvida inte moderföreningen kan påvisa att man skriftligen har erbjudit spelaren förlängt avtal senast 60 dagar innan det att avtalstiden löpt ut. För att moderföreningen ska erhålla tränings- och utbildningsersättning för spelaren ska även det till spelaren erbjudna avtalet innehålla i huvudsak motsvarande värde som det upphörandespelaravtalet".

För att få kräva utbildningsbidrag kan man därmed inte erbjuda ett avtal med sämre villkor. En annan förändring i reglerna är att utbildningsbidrag nu inte ska betalas ut i samband med att man lånar en spelare.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i intresseorganisationen Spelarföreningen, är positiv till regelförändringarna.

– Jo, det blir lättare för både spelare och klubbar. Exempelvis finns det många killar som har spelat länge i en högre division och märkt att de inte får plats och klubben säger till dem att de inte får vara kvar, säger Magnus Erlingmark till fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Ska dem väg till en annan klubb så kostar det. Har man exempelvis varit i en allsvensk klubb kan man kräva 450 000 kronor för en som inte ens har spelat på den nivån.

Många klubbar i lägre divisioner har haft problem med att kontraktera yngre spelare. Det har kostat för mycket i utbildningsbidrag och vissa spelare har fått gå till ännu lägre divisioner, där man bara behöver amatörkontrakt.

Sedan förra året är även division 2-klubbar tvungna att skriva professionella avtal. Och det är då man har rätt att kräva utbildningsbidrag. Nu kan det problemet försvinna när klubbarna vill hämta spelare från högre nivåer.

– Division 1- och 2-klubbar som hämtar spelare som inte får möjlighet i klubbar från högre divisioner gynnas också av det här, vilket bara är positivt. Det har varit ett hinder för många klubbar och spelare tidigare och man har varit tvungen att backa ur affärer, berättar Erlingmark.

Finns det risk att klubbarna erbjuder kontrakt bara för att kunna kräva utbildningsbidrag?

– Jo, precis så är det. Då vet man om det. Klubben kan bli bunden av en kostnad också. Finns alltid problem med det där. Nu måste man alltid erbjuda samma typ av avtal. Klubbarna kan då också få problem. Vart ska dem sätta spelarna? Då blir dem ett problem.

Läs mer om utbildningsbidrag här.

Jakob Celik
jakob.celik@fotbolltransfers.com