Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Agenten bakom Hamsik-affären: "Farnerud trodde först att det var ett dåligt skämt"

Publicerad: 2021-03-09 09:00 Allsvenskan

Marek Hamsik är klar för IFK Göteborg. Nu berättar agenten Patrick Mörk, som samarbetar med mittfältarens representant, hur affären gick till.

Den slovakiske landslagsstjärnan Marek Hamsik, 33, bröt nyligen sitt kontrakt med kinesiska Dalian Professional.

Det såg först ut som att mittfältaren skulle återvända till hemlandet och klubben Slovan Bratislava, men parterna kunde inte enas om längden på kontraktet.

Nu skriver Göteborgs-Posten att Patrick Mörk den 2 mars kontaktade Pontus Farnerud, sportchef i IFK Göteborg, och frågade om han var intresserad av Hamsik.

– Vid den första kontakten trodde han antingen att det var ett dåligt skämt eller 1 april. Den första reaktionen var: "Är du seriös?", säger Mörk till GP.

Mörk var givetvis seriös och berättar om turerna.

– Juraj (Venglos), Hamsiks agent, hade ringt mig och sagt att de hade brutit i Kina. Det är en god vän till mig sedan minst 25 år tillbaka. Han ringde mig och ville höra min syn kring spel i Sverige eller Norge för Hamsik. Om jag kunde föreslå någon klubb. Jag tog mig en snabb funderare och kollade runt lite. Sedan kom jag fram till IFK Göteborg. Det kändes jäkligt bra, säger han till GP. 

I det här skedet är det inte många transferfönster som är öppna, förutom Sverige, Norge och USA. Att IFK Göteborg spelar på naturgräs ska ha varit en faktor i Hamsiks beslut.

– IFK Göteborg gick loss på det direkt. Farnerud var väldigt aktiv, säger Mörk till GP.

Mörk berättar att Hamsik nära inpå övergången fick ett stort bud från annat håll, men att han då redan var inne på IFK Göteborg.

33-åringen har som bekant ett långt förflutet i italienska toppklubben Napoli, där han var lagkapten i flera år.

Ninib Staifo
ninib.staifo@fotbolltransfers.com