Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Filipe Luís talar ut om Simeone, Mourinho, Salah och Hazard

Publicerad: 2021-02-22 10:45 Världen

Vänsterbacken Filipe Luís, 35, har en framgångsrik karriär bakom sig. Nu talar han ut om sveket, Diego Simeones kravbild - och stjärnan som spelade Mario Kart fem minuter innan match.

Den brasilianske vänsterbacken Filipe Luís, 35, spelar numera sin fotboll för CR Flamengo i hemlandet.

Men under sina glansdagar firade han stora triumfer med spanska giganten Atlético Madrid - vilket sedermera gav honom en flytt till Premier League och Chelsea.

Där gick det inte lika bra för brasilianaren. I en intervju med Daily Mail talar 35-åringen ut om flytten till Chelsea, kraven från Diego Simeone och lagkamraterna som utmärkte sig.

– Du kan ta mina ord för det: det är inte enkelt att spela för Diego Simeone. Han har inget hjärta, säger Luís och fortsätter:

– Han intalar aldrig sig själv att det kan vara synd om spelaren. Hans beslut är enbart fattade efter resultat. När han tog över 2011 var klubben nära att åka ur La Liga. Han gjorde dem till Europa League-mästare samma säsong. Han gjorde dem till monsterna de är i dag. Den framgången har bara ett namn: Diego Simeone.

2014 lämnade vänsterbacken Spanien för att testa vingarna i Chelsea. Men sejouren i Premier League blev kortvarig.

– När jag började på bänken första matchen för säsongen minns jag att jag gick till (José) Mourinhos kontor och frågade varför han plockade in mig och inte lät mig stanna i Atlético Madrid. Han förklarade att han inte kände sig säker med mig som vänsterback defensivt, som han gjorde med (César) Azpilicueta. Han sa att jag var tvungen att förtjäna min plats och att jag inte kunde starta på grund av mitt namn, och han hade rätt. Jag spelade inte bra, men jag tycker också att man måste få speltid för att ändra på det, säger Luís.

Han beslutade sig för att lämna klubben när han lämnades utanför startelvan i ligacupfinalen - som vänsterbacken hade spelat från start hela vägen fram till sista matchen.

– Just då kände jag mig sviken, i brist på andra adjektiv. Jag ville inte jobba med Mourinho mer. Men det var inte hans fel, vi vann finalen och jag har kvar medaljen, säger han.

Luís fortsätter att berätta om lagkamraterna i Chelsea som stod ut från resten.

– I träning var Mohamed Salah som (Lionel) Messi. Det är synd att jag inte fick spela mer med honom. Och (Eden) Hazard är en av de bästa spelarna jag någonsin spelat med, han är på samma nivå som Messi, säger Luís och fortsätter:

– Han var inte lika bra i träning dock. Fem minuter innan match kunde han sitta i omklädningsrummet och spela Mario Kart. Han kunde värma upp utan att knyta skosnörena. Men ingen kunde ta bollen ifrån honom. Han avgjorde matcher på egen hand. Han saknade bara lite vilja för att kunna bli världens bästa, för kvaliteten har han.

35-åringen fortsätter om säsongerna i Atlético Madrid då laget gick till final i Champions League två gånger - och öppnar även dörren för att fortsätta karriären som tränare.

– Jag grät massor när vi förlorade andra gången 2016. Jag var bättre förberedd för den finalen än vad jag var två år tidigare. Jag hade haft min bästa säsong någonsin bakom mig. Det kändes som att det var sista chansen. Men tro mig, jag kommer få en ny möjlighet att vinna Champions League som tränare en dag.

På tisdag ställs brasilianarens gamla lag mot varandra i Champions League-slutspelet när Chelsea och Atlético Madrid gör upp.

– Jag håller på Atlético Madrid. Det är fortfarande en dröm för mig att se de lyfta bucklan, säger Luís.

Ytterbacken gjorde över 300 matcher för den spanska klubben innan han lämnade 2019. Hans kontrakt med nuvarande klubben Flamengo löper ut efter årsskiftet 2021.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com