Inför Djurgårdens IF-IFK Göteborg
Publicerad: 2017-05-13 13:48

Omgång åtta i allsvenskan pågår under fyra dagar. Den startade i Eskilstuna under fredagen, sex matcher spelas sedan under helgen och den avslutas i Stockholm på måndagen. Djurgården tar emot IFK Göteborg och det är den vi riktar in oss på.

Detta är en av säsongens hetaste matcher för lagen. Endast ett fåtal klubbar smäller högre att möta. Den nuvarande situationen gör knappast drabbningen mindre het. Göteborg i fortsatt poängbehov, framåtanda i Djurgården och Gustav Engvall som i veckan totalsågade Göteborgs sportchef Mats Gren. Det är två lag i ropet.

Resultaten lagen emellan har varit förhållandevis jämna de senaste säsongerna. Förra året vann lagen varsin match, 2015 slutade båda oavgjort och 2014 blev det ännu ett kryss - samt en vinst för Göteborg. Anmärkningsvärt är att Djurgården med största sannolikhet endast har kvar fyra spelare i elvan som deltog mot Göteborg i höstas.

Djurgården har totalt sett haft en bra inledning på serien. Poängmässigt är det godkänt men formkurvan pekar uppåt - samtidigt som spelschemat varit ganska svårt. Nu väntar en intensiv period med fem matcher på tre veckor med detta möte och dubbla Stockholmsderbyn. Klubben kommer att sättas på prov.

Senast blev det en komfortabel vinst mot Örebro. Slutresultatet skrevs till 4-0. Namnet på mångas läppar var Gustav Engvall som stod för tre vackra mål. En minst sagt imponerande insats. Djurgården har nu gjort mål i fem raka matcher - hela 13 stycken. Magnus Eriksson och Engvall toppar tillsammans skytteligan på fem mål vardera.

Spelmässigt var matchen bra, inte minst med tanke på att Kim Källström var avstängd. Jesper Karlström ersatte och gjorde det bra. Däremot var inte 4-0 rättvist sett till matchbilden. Den första halvleken var jämn, både sett till bollinnehav och målchanser. Andreas Isaksson gjorde en ruggig räddning vid ställning 1-0, och Engvalls 2-0-mål kom på stopptid i den första halvleken. Två situationer som blev avgörande.

Harmonin är väldigt stor i Djurgården just nu - trots frågetecken kring vissa spelare. Jonas Olsson var borta sist och är fortsatt tveksam till spel. Dessutom klev Une Larsson av i halvtid sist. Hans hopp om spel verkar dock vara större. I övrigt finns det inga skador eller avstängningar i Djurgården.

Djurgården har successivt klivit framåt i sina positioner i år. Pressen är högre satt än innan och bollen spelas allt mer genom mittfältet. Özcan har tidigare tränat olika typer av klubbar med väldigt olika spelartyper. Hans lagbyggen har sett väldigt varierande ut och han är en väldigt öppen tränare. Mycket bygger på ansvar hos spetsspelare och hans styrka är att få ut mycket av dem. Det har hittills levererat bra utdelning i Djurgården. 

Göteborg och Jörgen Lennartsson fick lite arbetsro efter 3-0 mot Kalmar. Men den blev kortvarig. Saker verkar knappast stå rätt till i föreningen. Många rykten finns kring Lennartssons framtid och flera viktiga spelare sitter på utgående kontrakt. Dessutom kom uppgifter ut i veckan om att det finns ett brett spelarmissnöje mot Mats Gren. 

Insatsen mot Kalmar var väl genomförd och vinsten var aldrig i fara. Däremot får man ta den med en nypa salt. Kalmar sjönk ihop totalt, bjöd på mycket ytor och hade knappt intentioner till ett anfallsspel. Det var en ytterst tacksam match för Göteborg att spela efter den usla insatsen mot Häcken.

Lennartsson har nu klivit tillbaka till grunderna. 4-2-3-1 är borta och Rieks har nu klivit ut på kanten igen. Det gav utdelning förra matchen då han gjorde ett väldigt vackert mål. Laget spelar återigen ett ganska rakt 4-4-2 med två stycken klassiska forwards. Boman och Hysén lär fortsätta tillsammans.

I och med detta formationsbyte tror jag Göteborg kommer att uppträda försiktigt mot de bättre lagen fram till uppehållet. Låg backlinje och inte ge motståndarna yta bakom. Låta anfallarna arbeta hårt med förstapressen och använda deras fysik i det egna spelet. Kontringsspelet blir viktigt där Rieks blir en nyckel. Rätt eller fel kan diskuteras, men poängbehovet är stort fram till uppehållet.

Djurgården lär vilja föra denna match. De har materialet för att göra det samtidigt som det är nästa steg i klubbens frammarsch. De är nöjda med truppen, Özcan har fått jobba längre med laget, de offensiva spelarna gör mål och fler matcher slutar med tre poäng. Nästa steg blir att bevisa detta i stormatcher. Spelet måste hålla även när det är som viktigast.

Djurgårdens fem senaste matcher:
Djurgården - Elfsborg 3-0
Malmö - Djurgården 3-2 
Halmstad - Djurgården 0-1
Djurgården - Norrköping 3-3
Örebro - Djurgården 0-4

Djurgårdens förväntade startelva:
Isaksson - Beijmo, Gunnarsson, Une Larsson, Käck - Eriksson, Walker, Källström, El Kabir - Mrabti - Engvall.

Göteborgs fem senaste matcher:
Göteborg - AFC Eskilstuna 1-1
Östersund - Göteborg 1-1
Göteborg - Hammarby 1-1
Häcken - Göteborg 4-0
Göteborg - Kalmar 3-0

Göteborgs förväntade startelva:
Dahlberg - Salomonsson, Rogne, Bjärsmyr, Eriksson - Björdal, Albaeck, Diskerud, Rieks - Boman, Hysén.
 

Annons: