Foto: Michael Dalder/Bildbyrån

Frankrike världsmästare: "Vi har skapat historia"

Publicerad: 2018-07-15 21:59 VM 2018

Didier Deschamps var lagkapten när Frankrike vann VM sist. Nu, 20 år senare, har han lett dem till en ny triumf som förbundskapten. "Är vi en vacker mästare? Vi är mästare, det är vad som räknas", säger han.

Frankrike besegrade Kroatien med 4-2. Men det var kroaterna som inledde denna final bäst. De tog omedelbart kommandot och attackerade gång på gång.

Men fransmännen tog ledningen i 18:e minuten efter att Mario Mandzukics huvud var sist på bollen på en frispark som Antoine Griezmann slog. Men Kroatien fortsatte föra spelet och tio minuter senare kunde Ivan Perisic kvittera.

Frankrike kunde ändå gå till pausvila med en 2-1-ledning. Griezmann blev målskytt från straffpunkten efter att VAR gått in och hittat en hands på Perisic.

I andra halvlek vaknade Frankrike och visade varför de är en värdig mästare. De har varit det bäst balanserade laget. Urstarkt defensivt. Men också haft en sylvass offensiv med flera världsstjärnor. Frankrike har inte spelat den vackraste fotbollen, men varit stabilast. Tyngst att möta. 

Paul Pogba och Kylian Mbappé utökade till 4-1, innan Hugo Lloris bjöd Mandzukic på VM:s sista mål. Didier Deschamps har nu vunnit VM som spelare och förbundskapten – inom loppet av 20 år.

– Jag hade en väldigt ung trupp, 14 av dem var på en upptäcktsresa i VM. Men kvalitén fanns där. Min största källa av stolthet med den här gruppen är att de lyckades ha rätt sinnesstämning  i ett sådant mästerskap. Jag upprepar hela tiden: ge aldrig upp, ge aldrig upp något. Det finns brister och idag gjorde vi inte allt rätt men vi har de mentala och psykologiska egenskaperna som var avgörande för detta VM. I första halvlek av den här finalen hade vi inte mycket men vi ledde med 2-1, säger Deschamps på presskonferensen efter finalen.

– Så, givetvis är frågan som alltid ska ställas: Är Frankrike en vacker mästare? Nå, vi är världsmästare och Frankrike kommer att vara i toppen av världen de närmaste fyra åren. Det är det som behöver kommas ihåg, fortsätter han.

Antoine Griezmann blev utsedd till finalens bästa spelare – och nu väntar en rejäl fest i natt. Och ett till firande i morgon.

– Jag inser inte vad det är (vi gjort) än. Jag är väldigt stolt över det här laget: spelarna, tränarna och den medicinska staben. Vi var verkligen en enad grupp, säger anfallaren efter matchen.

– Vi gjorde något otroligt, vi skapade historia och vi kommer att njuta av det. Vi ska träffa våra familjer och vi kommer att festa. I morgon i Frankrike kommer det att bli samma sak, vi kommer att festa med det franska folket, fortsätter Griezmann.

Ninib Staifo
ninib.staifo@fotbolltransfers.com