Foto: Kai Pfaffenbach/Bildbyrån

Luka Modric: "Vi vill tillägna en seger imorgon till Ivan Turina"

Publicerad: 2018-07-14 14:01 VM 2018

Imorgon spelar Kroatien sin första VM-final någonsin. Om laget tar hem guldet vill lagkaptenen Luka Modric ägna en tanke åt sin bortgångne vän Ivan Turina.

Efter två straffläggningar och en förlängning i slutspelet har lilla Kroatien, med endast runt 4 miljoner invånare, tagit sig hela vägen till VM-finalen. Laget består av många duktiga spelare och den bästa av dem alla är mittfältaren Luka Modric.

När Kroatien höll sin presskonferens idag på Luzhniki-stadion i Moskva ställde de upp med förbundskaptenen Zlatko Dalic och just Luka Modric. Den senare fick en fråga om Ivan Turina. För fem år sen avled Turina i sömnen, mitt i natten i sitt egna hem. Kroaten som då spelade för AIK hann bara bli 32 år.

– Vi har gått igenom många saker tillsammans, i framförallt Dinamo Zagreb. Vi vill tillägna en seger imorgon inte bara till Ivan Turina utan alla i landet som runtom i världen burit Kroatiens tröja eftersom de representerat landet på det sättet dem kunnat. Vi har en chans att göra något speciellt och kommer att tillägna alla den segern, inklusive Ivan Turina, sa Modric på presskonferensen.

Morgondagens motståndare är Frankrike, som var i EM-final för två år sedan och som vann VM 1998 och EM 2000. Det är inget som oroar Zlatko Dalic.

– Jag bryr mig inte så mycket om statistik och tradition. Imorgon är det VM-final. Det spelar ingen roll vem som är på andra sidan. Vi kom hit för att njuta av det här ögonblicket, njuta av finalen och för att ge vårt absolut bästa. Vi förtjänar att spela finalen, vi vill att hela världen ska se Kroatien spela och framförallt hålla på oss, det är viktigast. Oavsett vad som än händer kommer vi att var glada och stolta, berättade han och fortsatte:
 
– Vi vill visa vår kvalité och representera vårt land på bästa möjliga sätt. Om vi vinner titeln kan ingen vara mer stolt än oss med tanke på det lilla landet vi kommer ifrån. Om vi förlorar kommer vi att gratulera våra motståndare. Så är livet, så är fotbollen.

Förbundskapeten fick även frågor om anfallsstjärnan Mario Mandzukic.

– Mandzukic är en toppspelare. Hans karriär visar vilka klubbar han spelat för och alla titlar han vunnit. Han ger allt han har på plan. När vi avslutade vår USA-turné sa jag till honom att han att han skulle spela som central anfallare, I Juventus spelar han i en annan position. Han ger allt oavsett var du placerar honom på plan. Ingen tränare har någonsin problem med honom. Han är den första som jobbar i defensiven, han jobbar hårt och han gör viktiga mål. Alla tränare i alla lag behöver en spelare som honom. Jag är väldigt glad över att han spelar för oss.

Luka Modric kunde bara instämma i allt beröm om sin lagkamrat.

Jag håller med tränaren, Mandzukic är en viktig spelare för oss. Hans kvalitéer, hans karaktär, hans insats och hans hängivenhet motiverar hela laget på ett helt annat sätt. Han är en otrolig viktig spelare för oss.

Jakob Celik
jakob.celik@fotbolltransfers.com