Foto: Lee Smith/Bildbyrån

Umtiti skickade Frankrike till final: "Vill ta med oss bucklan hem"

Publicerad: 2018-07-11 00:21 VM 2018

Samuel Umtitis nick räckte. Frankrike besegrade Belgien med 1-0 och spelar VM-final den 15 juli. "Med vår sinnesstämning kan vi klättra över berg", säger förbundskaptenen Didier Deschamps.

Belgien inledde första semifinalen starkast. Men Frankrike åt sig in i matchen och visade en större stabilitet – både offensivt och defensivt.

Belgien hade 60 procent bollinnehav, men lyckades inte förvandla det till tillräckligt många kvalificerade målchanser. I en jämn tillställning var Frankrike vassare i sina omställningar, i synnerhet när Antoine Griezmann och Kylian Mbappé samspelade. 

Men det var en mittback som i 51:a minuten avgjorde matchen och skickade Frankrike till final. Griezmann slog en perfekt hörna – som Samuel Umtiti nickade in vid första stolpen. Han vann duellen mot elva centimeter längre Marouane Fellaini.

– När det kommer till målet fick jag råd från många personer, inklusive tränaren. När man inte är särskilt lång är det viktiga bestämdhet, viljan att göra mål, viljan att gå in framför spelaren och det är så jag lyckades göra det här målet. Det var en väldigt bra slagen hörna, vilket gjorde det enklare för mig. Marouane Fellaini är en väldigt bra spelare, men jag lyckades nicka bollen före honom, säger Umtiti på presskonferensen efter matchen.

Frankrike spelar nu sin andra raka final. För två år sedan förlorade laget mot Portugal i EM-finalen. Nu vill Umtiti ha revansch.

– Vi vann inte EM-finalen, så det är därför det är nära mitt hjärta att nå den här nivån i VM och jag hoppas att det blir annorlunda den här gången, att vi kommer ta med oss VM-bucklan tillbaka till Frankrike, säger mittbacken.

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps hyllar sin trupp, men slår fast att hela 14 spelare spelar sitt första VM och att det fortfarande finns stor utvecklingspotential.

– Deras utveckling är enorm. Spelarna i dag kommer bli ännu bättre om två år och fyra år, men de är redan slagkraftiga i dag. Vi gör inte allt rätt, men självklart finns det utveckling. Jag är väldigt stolt över dem, jag är också väldigt stolt över deras mentalitet för jag vet att det inte bara är att man spelar på en hög nivå så kommer man göra mål. Men med vår sinnesstämning kan vi klättra över berg och det är vad vi gjort hittills, säger han på presskonferensen.

För Belgien väntar nu en bronsmatch, och förbundskaptenen Roberto Martinez menar att små detaljer avgjorde kvällens match.

– Det var en väldigt tajt match, det fanns inte många stora sekvenser som skulle avgöra matchen. Skillnaden mellan förlusten och vinst var en dödbollssituation, matchen var så jämn, säger han på presskonferensen och fortsätter:

– Vi måste ge mycket kredd till hur Frankrike försvarade, även vissa offensiva spelare försvarade väldigt djupt och gav oss mycket respekt på det viset. Vi kunde inte hitta den lilla magin framför mål eller lite tur ibland. Men om man ska förlora en match är jag så stolt över mina spelare. Vi förlorar efter en stor insats, gav allt vi hade, körde på till sista sekund. Man måste acceptera det, gratulera Frankrike och önska dem all lycka i finalen.

Ninib Staifo
ninib.staifo@fotbolltransfers.com