Foto: Bildbyrån

FIFA begränsar antalet klubbar för spelarna

Publicerad: 2013-04-01 11:01 Världen

Fotbolltransfers.com:s aprilskämt: FIFA vill få bukt med lojalitetsproblemen inom fotbollen och har idag beslutat att införa en kontroversiell regel som innebär att en spelare endast får representera ett visst antal klubbar under sin karriär.

Mellan 1969 och 1997 spelade den engelske målvakten John Burridge för klubbar som Crystal Palace, Sheffield United,  Newcastle United och…. Ja, listan är alldeles för lång. Burridgre representerade nämligen inte mindre än totalt 29 olika klubbar.

En tysk målvakt, Lutz Pfannenstiel, hann med 24 lag mellan 1991 och 2011. Under den perioden bodde han i Norge, England, Namibia, Kanada, Brasilien, Singapore och många andra länder.

Exempel på svenska spelare med ständiga klubbyten är Tobias Grahn (13 klubbar) och Bojan Djordjic (11).

Men nu vill FIFA att spelarna ska bli mer lojala mot sina arbetsgivare. Idag släppte man ett pressmeddelande på sin hemsida, där man förklarar att det numera finns en gräns på hur många klubbar en spelare totalt kan representera under sin karriär. Vart gränsen går? Max 10 stycken. Nu får man verkligen tänka till innan ett klubbyte.

Noterbart är att det avser klubbar i FIFA-ländernas två högsta serier. I lägre divisioner är det fortfarande fritt fram.

En av anledningarna till att FIFA vill minska på flyttfåglarna har med klubbarnas ekonomi att göra. Förhoppningen är att spelarnas handlingskraft minskar och därmed att lönerna sänks. Regeln införs först år 2016. Det innebär att Tobias Grahn, Bojan Djordjic och många andra kan fortsätta spela elitfotboll ett tag till.

Den nya regeln har dock redan stött på motstånd. Advokaten Jean-Louis Dupont, som en gång i tiden fick igenom bosmanregeln, menar att det strider mot EU:s lagar om konkurrens och fri rörlighet.

April, april...

Fotbolltransfers.com
info@fotbolltransfers.com