FOTBOLLTRANSFERS.COM AVSLÖJAR
Väsby United.
Foto: Bildbyrån

Spelarna fria att lämna Väsby United sedan årsskiftet

Publicerad: 2012-02-05 15:17 Division 1

Väsby United klarade sig undan konkurs. Men fotbolltransfers.com kan avslöja att spelarna inte längre är bundna av sina avtal med division 1-klubben.

Det såg väldigt mörkt ut för Väsby United ett tag. För två veckor sedan kom så ett glädjebesked. Då avskrev Tingsrätten konkursärendet.

Med hjälp av pengar från bland annat GIF Sundsvall gällande en tidigare spelarövergång kan Väsby leva vidare. I alla fall ett tag - för än är faran inte över.

Klubben har fortfarande flera miljoner i skulder och under januari bestämde sig AIK för att bryta samarbetet.

AIK har inlett ett nytt samarbete med Akropolis IF och håller på att utforma spelartruppen. Division 1-laget kommer till viss del att bestå av flera Väsbyspelare. Tränaren Mikael Hjelmberg har redan gått över.

Talangerna Robin Quaison och Sal Jobarteh har fått åka med AIK på träningslägret i Turkiet. Solnalaget har också erbjudit Bryan Massa ett kontraktsförslag.

– De är fria från sina avtal och vi för en dialog med spelarna, säger Leif Karlsson, sportchef för AIK Ungdom, till fotbolltransfers.com.

Krister Malmsten, chef för juridik- och tävlingsenheten på Svenska Fotbollförbundet, förtydligar:

– Väsby har sagt upp avtalet med aktiebolaget. Det gäller per 1 januari 2012. Då återgår alla rättigheter till den ideella föreningen, säger Malmsten till fotbolltransfers.com.

– Det innebär att alla spelare som haft avtal med aktiebolaget är fria att gå till vilken klubb de vill. De har inte längre en anställning.

Enligt Väsbys ordförande Peter Örmin har man gjort så för att kunna behålla sin division 1-plats om allt inte gick enligt planerna.

– Det gjorde vi i samråd med fotbollförbundet och det har att göra med att om Väsby hade gått i konkurs då hade spelrätten försvunnit. Det är orsaken till det.

Väsby United kan fortfarande kräva utbildningsbidrag för de som väljer att gå vidare. Man vill dock behålla spelarna och kommer att erbjuda dem nya kontrakt - förutsatt att föreningen klarar av att leva vidare.

Jakob Celik
jakob.celik@fotbolltransfers.com