Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Kouakou bryter tystnaden om hoten: "Det blev en ond känsla"

Publicerad: 2021-09-28 13:45 Allsvenskan

För ett år sedan utsattes en spelare i IFK Göteborg för dödshot och rasism. Nu berättar Christian Kouakou att det var riktat mot honom.

I september förra året förlorade IFK Göteborg mot Kalmar FF med 1-2. Christian Kouakou gjorde ett självmål.

Dagen efter meddelade Blåvitt att en av deras spelare utsatts för dödshot och rasism. Nu berättar Kouakou att hatet var riktat mot honom.

I en intervju med Göteborgs-Posten förklarar anfallaren, som numera tillhör IK Sirius, varför han väntat med att kliva fram.

– Där och då ville jag inte att det skulle vara fokuset eftersom vi krigade för att hålla oss kvar. Jag ville inte att det skulle ta fokus från laget och att jag skulle bli den där mediekillen. Nu har det gått ett år och det var ganska uppenbart ... Jag gjorde självmålet, det hände efter Kalmar-matchen. Det vore dumt av mig att nu, ett år senare säga: "Det var inte jag". De flesta vet om det, jag behöver inte gömma det, säger 26-åringen till GP.

Carl Sandin/Bildbyrån

Kouakou berättar att någon hade ringt hans mamma och hotat henne till döden.

– Att de ska få ta emot något sådant tycker jag är över en gräns. Hade det bara varit mot mig – inga problem. Men när det kom till den gränsen sa jag: ”Nu är det något annat”. Det var därför jag tog upp det. Vi behöver inte gå in på exakta detaljer, men det var hot och allting. Jag blev också tvungen att byta nummer. Jag hade haft samma sedan jag var liten, till slut fanns det överallt, säger han till GP.

26-åringen medger att hans situation förändrades drastiskt efter matchen mot Kalmar och efterspelet.

Det kändes som att jag inte hade backningen av de egna supportrarna.

– Det fungerade innan, men efter det där självmålet med de grejerna som hände ... Det kändes som att jag inte hade backningen av de egna supportrarna. Förstår du? Det var: ”Är det de här jag ska spela för sen?”. Typ. Du kan få meddelanden på Instagram och allting, men om man går på ens familj blir det lite tuffare och tar lite mer. Även om det kanske var en person så såg jag alla supportrar som ett i mitt huvud. Det blev en ond känsla av att: ”Det kan ha varit han eller hon, den eller den”. Den ilskan gjorde att det var så jag såg supportrarna mer. Även om jag inte har något ont mot dem, vissa skriver än i dag. Men just då blev jag bara arg, säger han till GP.

Kouakou är tydlig med att han inte känner något agg gentemot IFK Göteborg. Han kände klubbens stöd i den svåra situationen.

Anfallaren har gjort tio mål på 21 matcher i Allsvenskan för Sirius den här säsongen.

David Lind
david@fotbolltransfers.com