Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Rydström om IFK Göteborg: "Spelarna är rädda för att misslyckas"

Publicerad: 2021-09-27 11:16 Allsvenskan

IFK Göteborg tar emot Kalmar FF i kväll. Motståndartränaren Henrik Rydström försöker förklara Blåvitts problem.

IFK Göteborg satsade stort inför säsongen. Marek Hamsik och Simon Thern plockades in och flera hemvändare har anslutit under året.

Men resultaten har inte varit tillfredsställande. Blåvitt är indraget i bottenstriden och spelar en oerhört viktig match mot Kalmar FF i kväll.

Mitt under säsongen fick Roland Nilsson sparken och Mikael Stahre plockades in. Henrik Rydström är inte säker på att tränarbytet var rätt beslut.

– Nu tror alla att det blir en quick fix med Stahre. Det som är fördelen för oss i Kalmar är att vi inte har det yttre trycket som smyger sig in på spelarna. I januari-februari-mars så var det rätt mycket gnäll med våra mått mätt och spelarna tvivlade, men Stahre har slängts in något som redan är en vandrande frustration. Då är det tufft om du pratar inlärning och att ändra beteenden, säger Kalmars tränare till Göteborgs-Posten.

Daniel Stiller/Bildbyrån

Rydström menar att klubbar som IFK Göteborg behöver ha tålamod och försöker sätta fingret på lagets problem.

Man vill bara komma undan med hedern i behåll.

– Man tittar på Blåvitt mot AIK och så hör man några supportrar säga att de inte kämpar och så vidare. Men det är snarare så att spelarna är rädda för att misslyckas. Man vill bara komma undan med hedern i behåll. Då gör du inte så många positiva saker. Det tog oss säkert fyra månader innan spelarna började förstå vad jag menade – och därifrån kan man sedan börja bygga, säger han till GP.

– Jag har full förståelse för att det är jävligt jobbigt för spelare och tränare när man hamnar i det som Blåvitt är i. Jag tror det kommer bli bra så småningom. Det är jag övertygad om, fortsätter Rydström.

IFK Göteborg har bara fyra poäng ner till den negativa kvalplatsen. 

David Lind
david@fotbolltransfers.com