Foto: Ricardo Moraes/Bildbyrån

Koeman: "Messi gjorde att alla andra såg bättre ut"

Publicerad: 2021-09-22 11:09 Spanien

Barcelonas tränare Ronald Koeman berättar att Lionel Messis sorti skadad laget mer än folk tror. Holländaren menar att superstjärnan höjde alla andra.

Lionel Messi, 34, ville stanna i Barcelona. Men klubben kunde inte förlänga hans kontrakt på grund av La Ligas lönetak och sin risiga ekonomi.

Superstjärnan lämnade som bekant för Paris Saint-Germain. Barcelonas tränare Ronald Koeman berättar nu hur viktig Messi var för hela truppen.

– Lionel Messi har dolt allt. Han var så bra och han vann. Naturligtvis hade han bra spelare omkring sig, men han gjorde skillnaden. Alla såg bättre ut än de är tack vare honom. Det här är inte en kritik, utan en observation. Jag visste hur bra han är, men det är fortfarande trevligt att se det på nära håll varje dag. Allt du skulle vilja lära en fotbollsspelare, att känna igen situationer, att ta bollen under press, i bollhastighet, avslut: med Messi är allt en tia. Inte normalt, inte normalt, säger han till Voetbal International.

Pablo Morano/Bildbyrån

– När vi gjorde en avslutsövning under träningen var det ibland spelare som började slå lätta bollar, larvade sig lite. Men med Messi var allt: boom, boom, boom, boom. Aldrig krusiduller, allt funktionellt. Och ville alltid vinna allt. Med honom förlorade de äldre spelarna aldrig en övning mot de unga. Det hände en gång och Messi var seriöst arg över det i en vecka. Verkligen en tyrann, fortsätter Koeman.

Holländaren utvecklar hur Barcelona påverkats negativt av Messis flytt.

Jag har aldrig träffat någon förutom Johan Cruyff med hans fotbollsintelligens.

– Häromdagen såg jag Ansu Fati skjuta tre meter utanför, helt enkelt på grund av bristande koncentration. Men det hade han inte gjort om Messi fortfarande hade varit där. Då träffade han rätt, Messi blev rasande. Det hände aldrig (Messi), säger Koeman.

Albert Gea/Bildbyrån

– Jag har aldrig träffat någon förutom Johan Cruyff med hans fotbollsintelligens. Alfred (Schreuder, assisterande tränare) förklarade ibland övningarna på engelska och Messi talar inte så bra. Men efter några sekunder visste han, fortsätter han.

Koeman hymlar inte om att det var en stor chock när beskedet om Messis flytt kom.

Med de unga spelarna där inne såg han framtiden för klubben. Alla killarna ville ta en bild med honom, jag har aldrig sett något liknande.

– Han levererade 50 mål förra året: 30 mål, 20 assist. Han var ett exempel för spelarna. När vi vann cupen hade Messi vunnit så många troféer, större än den här, men du såg att Copa del Rey verkligen gjorde något för honom den här gången. Med de unga spelarna där inne såg han framtiden för klubben. Alla killarna ville ta en bild med honom, jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Gonzalo Fuentes/Bildbyrån

– Så stor var han och är. Det var en chock för hela staden att han inte är här nu, fortsätter tränaren.

David Lind
david@fotbolltransfers.com