Foto: Peter Nicholls/Bildbyrån

FT:s drömelva: de har varit bäst i EM

Publicerad: 2021-07-12 16:00 Övriga Europa

EM är över. Italien åker hem med pokalen efter straffsparksläggning mot England i finalen. Fotbolltransfers.com har tagit ut sin drömelva från turneringen.

Det har varit ett underhållande EM, och som vanligt har några spelare fått sitt stora internationella genombrott.

I Sverige var det två spelare som stack ut. Emil Forsberg gjorde fyra mål och imponerade stort. Alexander Isak fick dessutom ett erkännande med strålande insatser, trots att det inte blev några mål.

Men när Fotbolltransfers.com tagit ut sin drömelva från turneringen är det ingen svensk som platsar.

Drömelvan av EM-spelare (4-3-3):

Målvakt:

Gianluigi Donnarumma, 22.
Land: Italien.
Kommentar: Har varit otroligt stabil genom hela turneringen och blev matchhjälte i straffavgörandet i semifnalen mot Spanien. Donnarumma har inte släppt in fler än ett mål i en match under hela sin landslagskarriär. Blev utsedd till mästerskapets bästa spelare efter att ha blivit hjälte på nytt i finalen. Han räddade två straffar mot England.

Försvarare:

César Azpilicueta, 31, högerback.
Land: Spanien.
Kommentar: Stod för väldigt stabila insatser i ett Spanien som stundtals visade upp en bländade fotboll. Azpilicueta är stark både defensivt och offensivt. Förlorade semifinalen mot Italien på straffar.


Leonardo Bonucci, 34, mittback.
Land: Italien
Kommentar: Har tillsammans med mittbackskollegan Giorgio Chiellini varit ruskigt bra i hela turneringen. Bonucci klev även fram när Italien behövde honom som mest. Han sparkade in 1-1 i finalen mot England och satte även sin straff. Stor hjälte tillsammans med målvakten Donnarumma.


Harry Maguire, 28, mittback.
Land: England
Kommentar: England släppte enbart in två mål i hela turneringen. Det var mycket tack vare Maguire - som varit säkerheten själv. Spelar med stor pondus och har även varit ett farligt vapen framåt på fasta situationer.
 


Luke Shaw, 25, vänsterback.
Land: England.
Kommentar: Italiens vänsterback Leonardo Spinazzola inledde turneringen strålande och gjorde länge anspråk på den här platsen. Men i och med hans skada, där han missade både semifinalen och finalen, har Shaw fortsatt visa upp fin form. Engelsmannen gjorde mål i finalen och stod för tre assist på sex matcher. Shaw har varit mycket nyttig - både defensivt och offensivt.

Mittfältare:

Jorginho, 29.
Land: Italien
Kommentar: Har varit spindeln på Italiens mittfält. Sliter oerhört mycket, vinner mycket boll. Men är även med i uppbyggnadsfasen från sin balansroll. Har haft en strålande säsong. Jorginho har följt upp Champions League-titeln med Chelsea med ett EM-guld. Det har höjts röster om att mittfältaren är en kandidat att vinna Ballon d´Or.


Mikkel Damsgaard, 21.
Land: Danmark
Kommentar: Stort genombrott för den kreative dansken. Har visat upp bländande teknik och bidragit med flera poäng i turneringen (två mål och en assist). Damsgaard gjorde bland annat ett riktigt läckert frisparksmål i semifinalen mot England. Har spelat både på kanten och centralt på mittfältet under turneringen. Vi använder honom som "tia". Han kopplas nu ihop med klubbar som Real Madrid, Barcelona, Liverpool, Milan, Inter och Juventus. 21-åringen är glödhet.


Pedri, 18.
Land: Spanien
Kommentar: Fantastisk turnering av den unge spanske mittfältaren. Trots sina unga ålder har han med sin otroliga spelförståelse och teknik dominerat mittfältet i de flesta matcherna. Barcelonas supertalang har en mycket ljus framtid. Är redan given i Barcelona sedan förra säsongen (hans första). Pedri jämförs redan med Andrés Iniesta.

Anfallare:

Federico Chiesa, 23.
Land: Italien
Kommentar: Fick inleda de två första matcherna på bänken, likaså åttondelsfinalen mot Österrike. Men trots det har Chiesa varit Italiens absolut farligaste hot framåt. Med sin snabbhet och teknik har han från sin kantposition skapat oerhört mycket över hela turneringen. Stod även för en strålande insats i finalen. Det blev två mål.


Patrik Schick, 25.
Land: Tjeckien
Kommentar: Har gjort fem mål på fem matcher och bidrog starkt till att Tjeckien tog sig till kvartsfinal. Man kan inte kräva mer av Tjeckien. Bayer Leverkusen får nu kämpa för att behålla Schick - som bland annat kopplas ihop med Milan efter EM-succén. Schick har förutom sina mål, varav ett drömmål från halva planen, visat upp en enorm karaktär. "Nian" i detta lag.


Raheem Sterling, 26.
Land: England
Kommentar: Har varit Englands klart bästa spelare under turneringen med sin fart och kreativitet. Sterling har gjort tre mål och en assist i turneringen. En av EM:s absolut bästa spelare.

Naramsin Staifo
naramsin.staifo@fotbolltransfers.com