Foto: John Walton/Bildbyrån

Lingard om tuffa tiden i United: "Jag övervägde en timeout"

Publicerad: 2021-04-22 10:35 England

Jesse Lingard, 28, gör succé i West Ham. Nu berättar mittfältaren om den tuffa perioden innan framgångarna.

Offensiva mittfältaren Jesse Lingard, 28, lämnade barndomsklubben Manchester United på lån till West Ham säsongen ut, tidigare i januari.

Där har 28-åringen gjort fullständig succé. På tio Premier League-matcher har Lingard gjort nio mål och fyra assist - samt tagit tillbaka sin landslagsplats.

Nu berättar mittfältaren om en mycket dystrare tid i hans liv. För drygt ett år sedan övervägde han att ta en paus från fotbollen - på grund av mental ohälsa.

Lingards mor har länge varit drabbad av depression. Förra året medicinerades hon för sitt hälsotillstånd. Under tiden fick Lingard se efter sina yngre syskon, samtidigt som han själv var på en dyster plats. Och det blev för mycket.

– Jag ville inte sluta med fotbollen, men jag övervägde en timeout. Jag gick in i matcher och var glad att sitta på bänken, och det är inte jag. Jag sa till min bror häromdagen: "Kommer du ihåg när jag var glad över att sitta på bänken?” Jag ville inte spela eftersom mina tankar var någon annanstans, jag var inte fokuserad alls, säger han i en YouTube-intervju med Presenting.

– Genom åren har vi hjälpt henne (Lingards mor), men även för mig är det svårt ibland. Det känns som att du inte är samma person. Jag kände att jag inte var Jesse Lingard. Även i fotbollsmatcher kände jag att spelet bara gick förbi mig, som om jag bara inte ville vara där - det var galet ... Så jag öppnade upp om det för United och berättade för dem vad jag gick igenom, vad min mamma gick igenom och de var alltid där för att hjälpa, fortsätter han.

När du öppnar upp, då känner du dig som en fjäril. Det är en fantastisk känsla.

Lingard berättar att covid-19 och lockdown blev hans räddning.

– Jag kunde lätt ha slutat under lockdown, och sagt: "Nej, jag vill inte göra det". Jag kunde lätt ha gett upp, men kämpaglöden inom mig gav mig liv igen och under lockdown körde jag stenhårt i gymmet. Jag ville komma tillbaka snabbare och mer vältränad än någon annan, och det gjorde jag.

– Med min mamma och mig, känner jag att jag har lärt mig att när du öppnar upp dig känner du dig som en fjäril. Du är i en kokong och sedan kan du sprida dina vingar, och du kan flyga. Det är en fantastisk känsla och nu har jag allt detta bakom mig och jag kan koncentrera mig på fotbollen och min familj, fortsätter Lingard.

Carl Recine/Bildbyrån

Succén i West Ham har lett till att flera klubbar har fått upp ögonen för 28-åringen igen. Bland andra Arsenal, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Inter och Aston Villa uppges följa Lingards utveckling.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com