Foto: John Sibley/Bildbyrån

Kritiken mot superligan: "Ett krig vi måste besegra"

Publicerad: 2021-04-19 16:39 Övriga Europa

I natt blev det officiellt. Tolv europeiska toppklubbar har gått ihop för att starta en superliga. Nu möts beskedet av kritik.

Det var söndagens stora snackis i fotbollsvärlden - och vid midnatt annonserades den nya superligan offentiligt.

Premier League-klubbarna Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham och Manchester City har tillsammans med Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Inter, Milan och Juventus sagt ja till att bryta sig ur Champions League och i stället skapa en egen stängd superliga som spelas parallellt med de inhemska ligorna.

Nu rasar stora delar av fotbollsvärlden. Däribland Arsene Wenger och Wayne Rooney, även om förre United-anfallaren är säker på att intentionerna är goda.

– Jag kan tala från min erfarenhet i Manchester United. Det sista de skulle vilja göra är att äventyra deras förhållande till fansen. De vill hålla dem inblandade. Låt oss se vad förslagen är när de blir offentliga, säger Rooney enligt Daily Mirror.

Molly Darlington/Bildbyrån

Wenger är desto mer kritisk.

– Jag skulle säga att det är en dålig idé. Fotboll måste fortsätta vara förenat. Vi måste respektera historien av europeisk fotboll, jag tror personligen att idén kommer ta slut ganska fort.

Southamptons manager Ralph Hassenhüttl har kallat initiativet för ett krig som måste besegras.

– Vi får se vad framtiden utvisar, men det är ett hot. Det går inte att se på det på ett annat sätt. Ett krig mot toppklubbarna. Jag hoppas att vi har supportrarna med oss, säger han enligt Daily Mail.

Nick Potts/Bildbyrån

I Italien har Inter, Milan och Juventus skrivit upp sig på listan bland medverkande klubbar. Sassuolos vd Giovanni Carnevali kräver en förklaring.

– Vi ska ha ett möte senare och jag förväntar mig att de klubbarna som tänkt medverka förklarar sig, för jag gillar inte vad som pågår. Det är ett stort ansvar på de som övervägar att gå med. De riskerar att förstöra de internationella mästerskapen i sommar.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com