Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson: "Detta är ett bedrövligt initiativ"

Publicerad: 2021-04-19 10:22 Övriga Europa

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även är vicepresident i Uefa, hymlar inte om att han verkligen är emot den nya superligan.

I natt gick tolv klubbar ut med intentionen att dra igång en europeisk superliga - som ska inkludera 20 klubbar, varav 15 inte kan ramla ur.

De tolv klubbar som är med just nu är: MilanArsenalAtlético MadridChelseaBarcelonaInter

JuventusLiverpoolManchester CityManchester UnitedReal Madrid och Tottenham.

Det är en veritabel bomb som släppts ner dagarna före Uefa-kongressen.

Serie A, La Liga, Premier League, Uefa och Fifa har redan fördömt projektet och hotat med uteslutningar från sina tävlingar. Den nya ligan har även kritiserats hårt av tidigare spelare såsom Rio Ferdinand, Jamie Carragher och Gary Neville.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som även är vicepresident i Uefa, kommenterar nu utvecklingen i en intervju med Fotbollskanalen.

– Detta är ett bedrövligt initiativ, där de själva talar om solidaritet, men den enda solidariteten är väl den de har inom sig själva, den här tolvklubbsgruppen, som ska skära ut det allra bästa man kan av den ekonomiska kakan för sig själva och sina intressenter. Det här har ingen solidaritet med de pojkar och flickor, som bedriver verksamhet runt om i fotbolls-Europa och som på något sätt är beroende av att vi är solidariska från de allra översta nivåerna och nedåt. Jag är mycket bedrövad och väldigt besviken över att man på det här sättet vill kasta de värderingar, riktlinjer och regelverk, som vi har inom fotbollen, på ända. Det känns inte bra, säger han till Fotbollskanalen.

– Jag lider även med de andra toppklubbarna, då de är betydligt fler än tolv, som har blivit helt förda bakom ljuset. Det är anmärkningsvärt på så oerhört många sätt, vilket gör att man är båda besviken och förbannad en sådan här. Det finns en uppgörelse, där klubbarna har ställt sig bakom detta och sedan går man fram med det här bakom ryggen på alla, fortsätter Nilsson.

Det har snackats om att klubbarna i den nya superligan kan stängas ute från sina inhemska ligor, Uefas turneringar, men också att deras spelare kan stoppas från landslagsspel. Dessa frågor kommer att diskuteras i Uefas kongress.

– Den typen av beslut är redan tagna och kommunicerade sedan tidigare, så det kräver inga nya beslut i den delen, men det är klart att frågan kommer diskuteras och inte minst i skenet av att vi ska prata och diskutera om vad som ska hända med klubbtävlingar efter 2024. När folk började samlades här i går inför mötet i dag, så har det här varit den stora snackisen, både i går kväll och i dag på morgonen. Det är inget tvivel om det. Det är en veritabel bomb som släppts ner dagarna före Uefa-kongressen, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

David Lind
david@fotbolltransfers.com