Florentino Pérez.
Foto: Bildbyrån

Superligan bekräftad - här är klubbarna som är med

Publicerad: 2021-04-19 00:21 Övriga Europa

Tolv av Europas största klubbar har gått ihop för att starta European Super League. Detta bekräftas i natt.

Nyheten damp ner på söndagen - att en europeisk superliga är på gång som sätter fotbollen som vi i dag känner till den i gungning.

Nu bekräftar klubbarna i fråga nyheten via ett gemensamt pressmeddelande på sina officiella hemsidor.

Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid och Tottenham är de tolv klubbar som är med så här långt.

Ytterligare tre klubbar ska inkluderas, så att det blir totalt 15 klubbar inför den första säsongen.

Vi kommer hjälpa fotbollen på alla nivåer.

Enligt pressmeddelandet är nu nästa steg ett inleda diskussioner med Fifa och Uefa för att inleda ett partnerskap för att få bästa möjliga utgång.

Utöver de 15 "grundande" klubbarna är tanken att ligan ska fyllas ut med ytterligare fem lag. De lag som tillkommer kommer behöva kvala in och ramla ur - till skillnad från de 15 fasta klubbarna.

Tanken är att matcherna ska spelas under veckodagar så att det inte krockar med respektive ligaspel. Formatet blir två grupper om tio lag vardera. Det blir dubbelmöten.

De tre främsta lagen i varje grupp går till kvartsfinal, medan lag fyra och fem går upp om resterande kvartsfinalplatser. Slutspelet spelas i dubbelmöten - förutom finalen.

"Den nya årliga turneringen kommer att ge betydligt större ekonomisk tillväxt och stöd för europeisk fotboll genom ett långsiktigt åtagande om obegränsade solidaritetsbetalningar som kommer att växa i linje med ligaintäkterna", skriver man i pressmeddelandet.

"Dessa solidaritetsbetalningar kommer att vara betydligt högre än de som genereras av den aktuella europeiska tävlingen och förväntas överstiga 10 miljarder euro under klubbarnas första åtagandeperiod", fortsätter man.

Varje grundande klubb kommer dessutom få 3,5 miljarder euro enbart för att stödja deras investeringsplaner för infrastruktur och för att kompensera effekten av pandemin.

Real Madrids president Florentino Pérez blir president för den nya superligan.

– Vi kommer hjälpa fotbollen på alla nivåer och tar den till sin rättmätiga plats i världen. Fotbollen är den enda globala idrotten i världen med mer än fyra miljarder fans och vårt ansvar som storklubbar är att svara på deras önskemål, säger han.

Uefa fördömde den nya superligan på söndagen - och hotade med att deltagande klubbar kan komma att stängas av från alla andra tävlingar, såsom Champions League, Europa League och de inhemska ligorna. Spelarna i dessa klubbar kan dessutom stoppas från landslagsspel. Premier League, La Liga och Serie A har också dömt ut det nya projektet.

Den nya ligan har redan en egen hemsida. Klubbar som Bayern München, Borussia Dortmund och Paris Saint-Germain har tackat nej till att delta i projektet.

Fifa är snabbt ute i natt och uttrycker att man inte ger sitt godkännande för den nya superligan.

Ninib Staifo
ninib.staifo@fotbolltransfers.com