Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Mikael Boman: "Förhoppningsvis kan vi tillföra en trygghet"

Publicerad: 2021-04-15 17:20 Allsvenskan

Halmstads BK stod för årets första knall i Allsvenskan. Fotbolltransfers.com har pratat med matchhjälten Mikael Boman, 32, om känslorna – och hans kontraktssituation.

Halmstads BK är tillbaka i Allsvenskan igen sedan man vunnit Superettan i fjol – och endast släppt in 18 mål på 30 matcher.

När säsongen sparkade i gång i helgen stod Bollklubben för säsongens första knall när man knäppte BK Häcken på näsan och segrade med 1–0.

Matchens enda målskytt? Mikael Boman. Fotbolltransfers.com lyfte luren och tog ett snack med premiärhjälten om känslorna, vad man kan förvänta sig av Halmstads BK i år – och kontraktsituationen som gör honom tillgänglig som bosman efter säsongen.

– Det var jätteroligt såklart. Jag hade en känning under veckan och det var bestämt att jag skulle börja på bänken. Så fick jag komma in i ett läge där det står 0–0, så det var kul att gå avgöra och bidra till segern, säger Boman om premiären.

Hur är det att vara tillbaka i Allsvenskan? Det var några år sedan.

– Det är också jättekul. Precis som du säger var det några år sedan jag spelade i Allsvenskan. 2017 med IFK Göteborg var senast, sen har jag varit i väg i Danmark en vända och nu HBK i Superettan två säsonger.

Det blev bara två säsonger i Danmark och Randers FC för svensken. Begränsat med speltid gjorde att anfallaren sökte sig hemåt till Halmstads BK, som han även tillhörde tre säsonger mellan 2012 och 2014.

Vi har inte börjat prata om någon förlängning.

Men det är inte helt spikat i sten att anfallaren är hemma för att stanna. Efter säsongen löper kontraktet ut med Halmstads BK – och han har ännu inte inlett några förhandlingar om att förlänga avtalet.

– Vi har inte börjat prata om någon förlängning. Vi får se hur både klubben och jag känner framöver, men det är inget vi diskuterat ännu, säger Boman till Fotbolltransfers.com.

Har du tänkt något på framtiden själv?

– Ja, men det är klart jag har gjort det. Jag blir 33 i år och har en familj hemma med två små barn, och det här är ju mitt jobb. Så det är klart man tänker på framtiden.

Har du pratat med din agent om kontraktssituationen?

– Nej, vi har inte pratat om något sånt.

– Jag får försöka göra det bra här. Sen får man se om HBK vill ha kvar mig, eller om annat intresse dyker upp. Men inte just nu, fortsätter Boman.

Halmstads BK kliver in i den allsvenska säsongen med mer eller mindre samma trupp som vann Superettan. Enda nyförvärven är Amir Al-Ammari från Jönköpings Södra IF, Phil Ofosu-Ayeh från Wolverhampton och Marcus Antonsson på lån från Malmö FF.

Men i premiären skadade Ofosu-Ayeh olyckligt korsbandet och blir borta flera månader – så kvar tillgängliga finns Al-Ammari och Antonsson, som inte var med förra säsongen.

– Som du säger har vi inte haft så stor spelaromsättning, men fördelen med det är att vi känner varandra bra. Vi har kunnat köra våra grejer och är bra sammansvetsade, säger Boman och fortsätter:

– Samtidigt har vi fått in ett par vassa nyförvärv också som jag tycker har spetsat till truppen. Det hade varit annorlunda om det var breddspelare som kom in.

Krister Andersson/Bildbyrån

I premiären startade samtliga tre nyförvärv – även om tyske Ofosu-Ayeh fick kliva av efter knappt 20 minuter. Boman är tydlig med vad klubbens målsättning är.

– Vår förhoppning och vårt mål är att förnya det allsvenska kontraktet, samtidigt som jag hoppas att vi kan utvecklas som lag och ta kliv framåt. Men den realistiska målsättningen är att klara oss kvar, säger han till Fotbolltransfers.com.

Finns det en chans att ni kan bli aningen underskattade som nykomlingar?

– Jag vet inte, det brukar ju generellt vara få nykomlingar som är med där uppe första säsongen, även om Mjällby var det förra året. Nu för tiden har alla bra lag så pass bra scoutingunderlag, så jag tror inte det.

Två unga killar som har hög potential, jobbar hårt och är lyhörda.

Det är flera spelare i Halmstads BK:s spelartrupp som gör sina allsvenska debuter den här säsongen. Då kan Mikael Boman, med andra veteraner som bland andra Dusan Djuric, Andreas Johansson och Simon Lundevall, bidra med rutin och erfarenhet.

– Absolut. Förhoppningsvis kan vi tillföra en trygghet till de debuterande killarna att vi har varit med tidigare och spelat på alla de här arenorna förut, säger Boman till Fotbolltransfers.com.

32-åringen ombeds spana in i spåkulan och förutspå vem som får sitt stora genombrott i truppen den här säsongen.

– Då skulle jag säga Emil Tot Wikström eller Erik Ahlstrand. Två unga killar som har hög potential, jobbar hårt och är lyhörda, säger Boman.

På försäsongen har Mikael Boman roterat på anfallet tillsammans med Marcus Antonsson och Sadat Karim. Dessutom finns Alexander Johansson bakom på tillväxt. Även om Boman normalt är ordinarie i elvan, finns en konkurrenssituation om startplatserna.

– Det är klart att det är tuff konkurrens, men det är inget jag är ovan vid. Jag fokuserar bara på att göra mitt bästa så får tränaren ta ut laget sen, säger Boman.

Senast anfallaren var i Allsvenskan representerade han IFK Göteborg. Boman berättar att han gläds åt, och är nyfiken på, klubbens sportsliga satsning då spelare som Marek Hamsik, Marcus Berg och Oscar Wendt skrivit på.

Mathias Bergeld/Bildbyrån

– Det är jättekul. Jag tycker verkligen om den klubben, och växte upp som supporter till dem. Jag hoppas att de kan vara med där uppe och slåss om medaljer, säger Boman.

I fjolårets Superettan gjorde Boman tolv mål och fem assist på 29 matcher. Det återstår att se var målproduktionen landar i år.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com