Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Abdelrahman Saidi: "Det var mäktigt om jag ska vara ärlig"

Publicerad: 2021-04-15 12:00 Allsvenskan

Abdelrahman Saidi har lämnat familjen och vännerna i Norrby för att förverkliga drömmen. Fotbolltransfers.com har pratat med 21-åringen efter allsvenska debuten.

Abdelrahman Saidi, 21, lämnade moderklubben Norrby IF för spel i Degerfors IF inför den här säsongen. Och i måndags fick han göra allsvensk debut, när han hoppade in från bänken sista halvtimmen.

Fotbolltransfers.com har pratat med Norrbysonen om känslorna att flytta bort från orten och vännerna, den allsvenska debuten – och berömmet från klubbens sportchef.

När FT summerade Degerfors transferfönster med sportchef Patrik Werner tidigare i veckan lovordade han 21-årige Saidi. Han fick frågan vilket nyförvärv han trodde hade bäst chanser att imponera på den allsvenska publiken.

Det betyder väldigt mycket att han tror på mig, det är jättekul.

Vem Werner skickade upp ett varningens finger för? Abdelrahman Saidi, såklart.

– Saidi kan definitivt vara en sån man ska hålla koll på. Han har ju haft färre blickar mot sig sedan tidigare, så han kan nog överraska en del, sa Werner till Fotbolltransfers.com då och beskrev spelaren så här:

Michael Erichsen/Bildbyrån

– En lurig offensiv spelare med bra avslut som gör en hel del poäng framåt. Ganska rutinerad för att vara så ung, jag tror att han har spelat över 100 matcher i Superettan. Han har varit med och jävlats med oss några gånger genom åren.

Saidi hymlar inte om att han uppskattar Werners beröm.

– Jag såg det, min vän visade det för mig, berättar Saidi till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Det känns riktigt kul. Det betyder väldigt mycket att han tror på mig, det är jättekul. Det kan faktiskt höja mig ute på plan när jag får höra sånt från sportchefen i media. Det känns jättekul att läsa och höra att han tror på mig.

Det var i februari tidigare i år som det blev officiellt. Abdelrahman Saidi lämnade barndomshemmet i Borås för att skriva på för den allsvenska nykomlingen Degerfors.

– Det har känts riktigt bra hittills, faktiskt. Det är nästan lite oväntat att det känns så här bra, säger Saidi och förklarar varför.

– Det är första gången i hela mitt liv som jag byter klubb och bor själv. Jag har hört att det inte är så lätt att komma bort från familj och vänner – speciellt från en ort som jag kommer ifrån där alla är med varandra dag in och dag ut. Men det känns bra faktiskt, jag har inte tänkt på det så mycket.

Hur har det känts på plan då?

– På plan har det känts riktigt bra sedan dag ett faktiskt. Jag har kommit till en bra miljö och ett lag som spelar fotboll som passar mig. Vi rullar från målvakt och hela vägen upp, och jag älskar sån fotboll.

I allsvenska premiären inledde förvisso Saidi på bänken. Men han fick komma in sista halvtimmen – och göra sin allsvenska debut.

– Det var mäktigt om jag ska vara ärlig. Jag har aldrig varit på en sån arena (Friends) i hela mitt liv. Planen var riktigt bra och att få möta AIK var häftigt, säger Saidi till Fotbolltransfers.com och fortsätter berätta att han har mött dem en gång tidigare:

– Men känslan som det var nu var något helt annat. Det var två helt olika känslor. Det var riktig mäktigt. Jag hann tänka på om det hade varit publik. Det hade garanterat varit fullsatt nu när folk inte fått gå på fotboll på över ett år.

 Så tuff konkurrens har jag aldrig upplevt i min karriär tidigare.

21-åringen berättar vidare att det fanns intresse från andra klubbar i vinter, men att Degerfors var den första klubben som gav ett konkret kontraktsförslag.

– Ja, men det var bara intresse som jag förstod det. Jag vet inte så mycket mer om det, du får kolla med min agent. Men Degerfors var det första konkreta som kom. Och det kändes bra direkt, säger Saidi till Fotbolltransfers.com.

– Jag har mött dem många gånger i Superettan. De körde över alla lag förra året, det var det svåraste laget jag mött. Jag kollade mycket på deras matcher innan jag bestämde mig, fortsätter han.

Vad har du för målsättningar den här säsongen?

– Jag vill bli ordinarie och kriga till mig en startplats. När jag har klarat det målet så kommer jag ha något annat, man får ta steg för steg, säger Saidi och fortsätter berätta att konkurrensen är tuff:

– Spelarna som är kvar har gjort det riktigt bra tidigare säsonger. Du har Villiam (Dahlström), Victor Edvardsen, (Johan) Bertilsson och Sargon (Abraham) som också kom inför i år. Så tuff konkurrens har jag aldrig upplevt i min karriär tidigare. Men det är kul, det motiverar mig mycket. Och jag kan lära mig mycket av dem.

Såklart vill man komma utomlands till slut.

Han berättar hur träningsintensiteten skiljer sig mellan Allsvenskan och Superettan.

– I Norrby tränade vi på eftermiddagar och hade ett pass om dagen. Nu tränar vi på morgonen och två dagar i veckan har vi dubbla pass. Men det ger utdelning, så det är kul. Nu kan jag satsa 100 procent på fotbollen.

Nu kan 21-åringen även checka av sitt andra delmål i karriären. Det första var att ta en ordinarie tröja i Norrby. Det andra att spela allsvensk fotboll. Det finns dock mer långsiktiga mål.

– Förutom att ta en startplats i Allsvenskan vill jag bidra till laget genom att göra så många poäng som möjligt och göra ett bra defensivt arbete. Det är lika viktigt som offensiven. Men jag har många steg, såklart vill man komma utomlands till slut, säger Saidi.

Har du någon förebild på fotbollsplan?

– Jag vet inte om jag skulle säga förebild, men jag har min barndomsvän Ibrahim Drešević (tidigare Elfsborg) som spelar i Heerenveen i dag. Hans resa motiverar mig väldigt mycket. Han har visat att man kan komma utomlands riktigt fort genom att träna hårt och göra allt hundra procent. Så det är väl en liten förebild på sätt och vis.

Dennis Wielders/Bildbyrån

Jag tror att det kan bli en riktigt bra säsong.

Saidi gjorde sju mål och sju assist på 24 matcher från start i Superettan i fjol. Det återstår att se hur mycket oreda han kan göra i Allsvenskan. Men han år åtminstone säker på att laget kommer ställa till problem för de allsvenska konkurrenterna.

– Det var inte det Degerfors jag känner igen mot AIK. Kanske var det att man var lite pirrig i premiären, det var första gången i Allsvenskan för många, säger Saidi och avslutar:

– Folk vet hur vi spelar – och folk är rädda för hur vi spelar. Det är inte många som klarar av det. Jag tror att det kan bli en riktigt bra säsong.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com