Foto: Bildbyrån

Pehrsson köpte spansk fotbollsklubb: "Jag vill driva den på mitt sätt"

Publicerad: 2021-03-31 14:03 Utlandsproffs

I somras blev Magnus Pehrsson ny delägare i spanska fotbollsklubben Vélez CF i fjärdedivisionen. Nu berättar han om karriären i Spanien.

Magnus Pehrsson har vunnit SM-guld med Malmö FF och varit förbundskapten för Estlands landslag - som Sverige möter i en träningslandskamp i kväll.

Men i dag är Pehrsson inte kvar som förbundskapten för Estland, och han är heller inte tränare längre. I stället är han verksam i Spanien där han äger den spanska fotbollsklubben Vélez CF.

Klubben huserar i den spanska fjärdedivisionen, sedan förra sommaren. Där agerar han aktiv ägare och har en roll som sportchef. Med hjälp av två investerare, och före detta sportchefen i Kalmar FF Jesper Norberg, köpte man klubben i somras.

I en intervju med Sportbladet berättar Pehrsson om karriären i Spanien - och varför han tog klivet bort från tränarbänken.

– Det var väl kanske mer ett val att driva en klubb. Det var det stora beslutet. Nu var det väl mer att känna att man har en kontroll över en klubb och kan bygga den på det sättet som man vill. I och med att det är väldigt svårt att göra det i Sverige, med vår 51-procentregel, så tittade vi egentligen på var i världen rent fotbollsmässigt och privat var attraktivt att bo och leva i många år. Därför blev det där vi är nu, säger Pehrsson till Sportbladet och fortsätter om målsättningen:

– Det kanske låter tråkigt. Men vi har inte satt upp ett mål om att vi inom ett visst antal år ska ta oss upp i seriesystemen eller så. Det handlar mer om att bygga en hållbar professionell fotbollsklubb helt enkelt. Där handlar det egentligen om att vi ska kunna gå plus eller plus minus noll i vår verksamhet ekonomiskt och att vi ska vara ett ställe där vi är väldigt bra på rekrytering av spelare runt 20 år gamla.

Pehrsson berättar att det inte är otänkbart att han tar över klubben som tränare i framtiden.

– Vi har inte uteslutit att det skulle kunna hända någon gång, men jag tror att det är långt fram i tiden i så fall, säger han till Sportbladet.

Rent sportsligt har klubben skördat framgångar hittills. Vélez vann sin divisionsgrupp, som Pehrsson jämför med Superettan-nivå, med sex poäng och härnäst väntar ett nytt gruppspel med andra division-vinnare om en uppflyttningsplats.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com