Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Besard Sabovic: "Fotbollskulturen är otrolig - fansen är jätteinvolverade"

Publicerad: 2021-03-07 00:30 Utlandsproffs

Besard Sabovic har uppfyllt sin dröm att bli utlandsproffs. Fotbolltransfers.com har pratat med 23-åringen om proffslivet i Turkiet, fjolåret med Mjällby AIF – och uteblivna flytten.

Besard Sabovic, 23, var ordinarie i det Mjällby AIF som gjorde succé i Allsvenskan i fjol och slutade på en femteplats.

För drygt en månad sedan skrev han på för Kayserispor i den turkiska högstaligan.

23-åringen packade väskorna, lämnade försäsongen i Sverige och klev mitt in i brinnande säsong i Süper Lig.

Fotbolltransfers.com har pratat med Sabovic om första tiden i Turkiet, fjolåret i Allsvenskan – och framtida målsättningar.

– Det har varit jobbigt men bra, säger Sabovic om första månaden som utlandsproffs och fortsätter:

– Jag har ju kommit från avslutad säsong i Sverige mitt in i hetluften här. Men jag har spelat ganska mycket ändå och det har känts bra, vi vann senast så det är bara fortsätta på det spåret.

Sabovic har redan hunnit med tre framträdanden, varav två från start – även om han fick sitta kvar på bänken hela matchen i gårdagens seger mot Caykur Rizespor.

Han medger att det har varit svårt att komma i gång utan en ordentlig försäsong.

– Man får anpassa sig mycket snabbare och försöka lära sig allt mycket snabbare. Man har inte tid att vänta eller hitta ett samarbete med lagkamrater utan det får komma allt eftersom.

– Man får försöka göra det bästa av situationen. Det har gått bra hittills och jag känner mig bättre fysiskt i dag än vad jag gjorde för tre veckor sedan, fortsätter han.

Sabovic var nära att skriva på för ungerska MOL Fehérvár tidigare i år – innan turkiska Kayserispor blev aktuellt och 23-åringen vände på klacken.

– Ja, det stämmer. Jag hade varit där ganska länge innan Kayserispor kom in i bilden. Jag kände att det var ett bättre steg helt enkelt, säger han till Fotbolltransfers.com.

Vad var det som avgjorde?

– Hur mycket de ville ha mig och kämpade för att jag skulle skriva på för dem.

Det var först i fjol som mittfältaren gjorde sin första hela säsong i Allsvenskan. Ett nyttigt år, menar han.

– Ja, det var väldigt nyttigt. Det var precis det jag alltid velat göra, en ordentlig säsong i Allsvenskan och visa vem jag är. Jag fick inte så mycket speltid när jag var i Djurgården, så det blev exakt som jag hade tänkt mig nu. Att visa upp mig i Allsvenskan innan jag flyttar utomlands, säger 23-åringen till Fotbolltransfers.com.

Har du nya mål nu när du kommit utomlands?

– Såklart jag har nya mål. Det är inte här jag ska vara för alltid. Jag vill vidare och ta nästa steg och spela så högt upp som möjligt. Men just nu fokuserar jag bara på att vinna matcher och spela in de poäng som behövs för att Kayserispor ska hålla sig kvar i högstaligan. Jag tar allt dag för dag.

Påverkar det din framtid om ni trillar ur?

– Ja, det tror jag. Men det är inte det jag fokuserar på. Det är väldigt tajt i ligan. Vi vann senaste matchen och tog viktiga poäng. Vinner man en eller två matcher kan man klättra flera placeringar och vice versa. Jag fokuserar bara på att vinna med Kayserispor nu.

Fotbollslivet i Turkiet skiljer sig aningen från tillvaron i Sverige. Sabovic berättar att spelet är aningen tuffare i Turkiet.

– Tempot är lite snabbare och det är lite mer fysiskt. Dessutom är det mer fulspel här än i Sverige. Mer tröjdrag och sparkar och sånt. Annars är det fotboll som vanligt.

Han fortsätter:

– Fotbollskulturen är otrolig. Alla fans är jätteinvolverade. Går det bra är det jättekul och går det dåligt får man höra det också. Det är väldigt många som är engagerade och några som kanske bryr sig lite för mycket ibland.

Har du fått uppleva det själv – att folk bryr sig för mycket?

– Nej, det kan jag inte påstå. Men vad jag har hört kan det gå över styr ibland.

Kayserispor ligger för tillfället på 15:e plats i turkiska högstaligan – med två poängs marginal till nedflyttning.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com