Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Jacob Bergström: "Klart det hade varit kul att spela i en toppklubb"

Publicerad: 2021-03-05 14:00 Allsvenskan

Mjällby AIF gjorde stor succé i Allsvenskan i fjol. Jacob Bergström var starkt bidragande till framgångarna. "Det blir svårt att göra en repris i år, säger han till Fotbolltransfers.com.

Jacob Bergström, 25, var starkt bidragande till att Mjällby AIF skrällde och slutade på en femteplats i Allsvenskan i fjol, som nykomling.

Anfallaren gjorde åtta mål och fyra assist på 19 starter och nio inhopp.

Fotbolltransfers.com har pratat med 25-åringen om succéåret, hur man ska upprepa bedriften – och hur han ser på framtiden.

– Ja, visst gick det bra, det får man säga. Det var ju ingen som trodde att det skulle gå så bra att vi skulle slå klubbrekord och allt det där. Det blir svårt att göra en repris i år, säger Bergström till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Det positiva är att när man väl har gjort det en gång vet man att man kan göra det igen. Men det är klart att det beror lite på vad andra lag presterar också. Det ska man vara transparent med. Topplagen var kanske inte på topp förra året.

Bergström själv mäktade med åtta påsar i offensiv riktning i fjol. Samma antal som han har kommit upp i de två tidigare säsongerna i Mjällby.

– Ja det blev ju rätt bra till slut. Det var gött att göra lite mål och assist. Förhoppningsvis kan man göra det ännu bättre den här säsongen.

– Jag hoppas kunna göra åtminstone åtta mål varje år i Mjällby. Givetvis vill jag göra ännu fler. Över tio mål i år hade varit roligt, fortsätter Bergström.

Hur ser du på framtiden? Dina insatser i fjol måste genererat intresse från annat håll?

– Det är inget jag har hört. Jag har två år till med Mjällby så får man väl se vad som händer efter det. Just nu är det bara Mjällby som gäller.

– Jag trivs otroligt bra och klubben tar hela tiden steg utanför plan. Det känns mer professionellt för varje år som går. Men det är klart att det hade varit kul att spela i en toppklubb även om det är mycket som ska stämma i tajming och prestationer, fortsätter Bergström.

2019 testade 25-åringen på utlandslivet när han flyttade till Norge och Mjöndalen IF. Men det blev bara ett halvår i grannlandet.

– Det var bra. Det var ett steg upp från Mjällby när vi låg i Superettan. Där kunde jag leva på fotbollen också, vilket jag inte kunde innan. Men sen när Mjällby gick upp till Allsvenskan och de ville ha tillbaka mig var det ett ganska enkelt val att vända hem.

– Och det var väl ett rätt bra beslut i efterhand med tanke på corona och hur det gick för oss, fortsätter han.

Kan ett nytt utlandsäventyr vara intressant?

– Ja, det är klart att det hade varit kul om man lockade sånt intresse. Man får se hur bra man kan göra ifrån sig i år. Då måste jag upp i mina tio mål, så det är klart att det är motiverande.

Med några omgångar kvar av Allsvenskan i fjol meddelade Mjällby att succétränaren Marcus Lantz inte får fortsatt förtroende. I stället tar tidigare assisterande tränare Christian Järdler över spakarna den här säsongen.

– Det är såklart lite nytt. Det som är väldigt bra är att Järdler var med förra året och vet vad vi gjorde bra och måste förbättra, säger Bergström till Fotbolltransfers.com.

– Järdler är en väldigt driven och noggrann tränare. Jag är positivt inställd till det jag sett hittills, fortsätter han.

Vilka är de största förändringarna ni kommer göra i år?

– Vi hamnade lite för lågt i försvarsspelet lite för ofta förra säsongen. Det är väl det vi har övat mest på, att få tillbaka bollen snabbare och kunna hålla i den mer på motståndarens planhalva. Men det kommer ju inte bli någon tiki-taka precis. Vi är bekväma i det låga spelet också. Så det är lite av en styrka och svaghet även om vi vill ha större bollinnehav i år.

Bergström fortsätter om vilka förväntningar man kan ha på Mjällby i år:

– Vi jobbar hårt med vår spelidé och kommer fortsätta bygga vidare på det vi gjorde bra förra året. Kan vi träffa rätt med några nyförvärv tror jag att vi kan göra stor skada i år med. Vi är hungriga och motiverade.

Mjällby inleder den allsvenska säsong hemma mot Varbergs BoIS den 11 april.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com