Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Mohanad Jeahze: "Finns alltid en press att vinna i Hammarby"

Publicerad: 2021-03-04 17:00 Allsvenskan

Vänsterbacken Mohanad Jeahze kom till Hammarby i somras. Fotbolltransfers.com har pratat med 23-åringen om flytten, Stefan Billborn, pressen att vinna – och den nya rollen han kommer få i år.

Mohanad Jeahze, 23, lämnade Mjällby AIF för Hammarby IF mitt under brinnande säsong i augusti.

Han tog snabbt en startplats i Bajen – och hann göra åtta framträdanden innan Allsvenskan gjorde bokslut rekordsent i december.

Nu är Jeahze redo för en ny säsong, med ny roll och nytt ansvar. 

Fotbolltransfers.com har pratat med honom om första halvåret i Bajen – och hur det nya spelsystemet påverkar hans ytterbacksposition.

Han berättar varför det blev Hammarby.

– Det blev Hammarby för att det är den mest attraktiva klubben i Sverige som spelar bäst fotboll. Det är en storklubb, så det säger sig självt, säger Jeahze till Fotbolltransfers.com.

– Jag kände tidigt på sommaren när jag förstod att deras intresse var konkret att det skulle bli mitt förstaval vad som än händer, fortsätter han.

Fjolåret blev inte alls vad Hammarby hade tänkt sig. Säsongen tidigare hade man öst in mål i Allsvenskan och hotat om Lennart Johanssons pokal hela vägen in till sista omgången.

Men i fjol var målproduktionen inte alls lika hög – och dessutom släppte man in fler mål än säsongen tidigare.

Till slut landade man en åttondeplats. Långt från uppställda förväntningar.

– Det är klart att resultaten inte var vad vi önskade. Det var inte Hammarby. Ingen var nöjd, berättar Jeahze för Fotbolltransfers.com

Men i år planerar Hammarby att komma tillbaka starkare. Och med ett mer balanserat lag dessutom.

– Efter ledigheten så kände alla att vi behöver ta oss själva i kragen. Och det visade sig när alla kom tillbaka och hade grymma resultat på testerna, säger Jeahze och fortsätter:

– I år kommer vi fortsätta vara offensiva, men lite mer balanserat än vad ni sett tidigare. Vi ytterbackar får lite annorlunda roll och lite större ansvar. Det blir mycket spring, man ska vara med både offensivt och defensivt. Både Stefan (Billborn) och vi spelare känner att det passar oss.

Jeahze har bara varit i Hammarby i ett halvår. Men 23-åringen har redan hunnit imponeras av sin nya tränare – vars grundspel han vill uppmärksamma.

– Stefan är jättebra. Det han har byggt i Hammarby med grundspelet är riktigt bra. Det finns inget lag i Sverige som har ett bättre grundspel. Alla kan se att han kan fotboll, det är inget snack om det.

– Sen var förra året inte godkänt från någon av oss. Så i år kommer vi förfina det som inte fungerade som vi hade tänkt, fortsätter Jeahze.

Då finns tidigare landslagsförsvararen Joachim Björklund i tränarstaben för att rycka ut.

– Ja, det är jättebra. Han hjälper oss försvarare jättemycket. Vi kommer vara lite mer balanserade i år, som jag berättade, och han förklarar mycket hur vi ska stå och försvara i vissa lägen. Jag lär mig jättemycket från honom. Han är väldigt tydlig och har spelat på hög nivå själv, säger Jeahze till Fotbolltransfers.com.

Vad kan man förvänta sig av Mohanad Jeahze i år?

– Jag vill tillföra med bra fotboll från min kant. Sen är det klart att man vill spela varje match, det är också en målsättning. Men framför allt vill jag vinna med Hammarby. 

– Det finns alltid en press att man ska vinna när man spelar för Hammarby, och så vill jag ha det. Man ska vinna helt enkelt. Det är min prioritering, fortsätter han.

Jeahze vill inte kolla längre fram än nästa dag. Han berättar att han inte har några långsiktiga mål uppsatta.

– Det är klart att alla vill spela på den högsta nivå som bara går. Och då måste man leverera där man är nu. Och jag är i Hammarby nu så det gäller att leverera här innan man ens tänker på något annat. Jag lever bara i nuet. Jag har inga mål direkt.

Så utlandsintresset som dykt upp är inget du tänker på?

– Jag tillhör Hammarby. Jag tänker inte på något annat. Dessutom har jag har ändå ingen koll på det där, det låter jag min agent sköta. Min och hans relation har alltid varit sån att inget snack innan det är konkret. Så jag har inga såna tankar alls. Jag vill fortsätta leverera här.

Innan Jeahze valde Hammarby uppgavs norska klubbarna Haugesund och Stabaek varit intresserade av vänsterbacken – och dessutom varit på plats för att se 23-åringen spela.

På söndag spelar Mohanad Jeahze och Hammarby en direkt avgörande match mot rivalen AIK i Svenska Cupen.

Den allsvenska säsongen sparkar i gång först den 10 april. Då ställs Hammarby mot regerande mästarna Malmö FF.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com