Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Alibek Aliev: "Det behövdes några steg tillbaka för att hitta glädjen igen"

Publicerad: 2021-03-04 14:00 Division 1

Alibek Aliev, 24, har en förfluten karriär i ryska storklubben CSKA Moskva. Nu har anfallaren lämnat Varbergs BoIS för FC Trollhättan och ska få fart på karriären i Ettan Södra.

Alibek Aliev är bara 24 år gammal men har trots det en intensiv fotbollsresa i backspegeln.

Redan som 18-åring lämnade han Sverige och IF Elfsborg för att flytta utomlands till ryska storklubben CSKA Moskva – trots att han ännu inte spelat seniorfotboll.

Det ryska äventyret tog slut innan det ens började. Utlåningar till finska FF Jaro och GAIS följde innan han flyttade permanent till Örgryte IS 2018.

I fjol tillhörde han allsvenska Varbergs BoIS. Men i december stod det klart att Aliev lämnar klubben.

24-åringen bestämde sig för att flytta hem till rötterna. För drygt två veckor sedan presenterades han av FC Trollhättan i Ettan Södra.

Fotbolltransfers.com har pratat med anfallaren om karriären, flytten hem – och framtiden.

– Trollhättan är mina trakter. Jag har köpt en bostad där nu och kände att jag ville komma hem för att få tillbaka lite glädje och kärlek till fotbollen igen efter två år med mindre speltid och hård konkurrens, säger Aliev och fortsätter:

– Jag kände att sättet de spelar fotboll på kan passa mig bra. Jag gillar att spela i en formation med två anfallare, vilket Trollhättan gör. Tidigare har lagen jag representerat spelat med en ensam anfallare och då har jag konkurrerat med Gustav Ludwigson och Astrit Selmani. Så det har inte varit det lättaste, men så är det i fotbollsvärlden ibland.

Flyttar du hem för att varva ned?

– Jag har fortfarande ambitioner att spela så högt upp som möjligt. Men jag känner att det behövdes några steg tillbaka för att få tillbaka glädjen och kärleken. Samtidigt känner jag att jag behöver få 100 procent förtroende från en tränare, säger Aliev.

Han fortsätter:

– Jag tror att det är vad som behövs för att få tillbaka glöden och kunna prestera. Sen har jag ambitioner att ta några steg uppåt i seriesystemet igen om det går bra.

Aliev belyser att den mentala biten är nyckeln till framgångar på fotbollsplanen.

– Min upplevelse av alla år jag har spelat fotboll är att det är 80 procent psyke och 20 procent fotboll. Är man stark i huvudet kan man lyckas med nästan vad som helst, säger han till Fotbolltransfers.com.

Han berättar att just den mentala biten var något som han hade problem med under tiden i Ryssland och CSKA Moskva.

– Det var väl exakt det som var den stora omväxlingen för mig. Jag spelade i Elfsborg och gjorde det bra innan jag gick direkt från U21 till CSKA Moskva. Jag hoppade över några trappsteg kan man väl säga och det kanske blev lite för mycket. Det var mentalt jobbigt att vara där ensam också. Förvisso kunde jag språket litegrann, jag är ju född där, men det var ändå tufft, säger Aliev.

Men äventyret i Ryssland är inget han ångrar.

– Nej, absolut inte. Det gjorde mig starkare som fotbollsspelare. Jag lärde mig väldigt mycket där.

Han fortsätter om fotbollskarriären.

– Den har varit lite upp och ner. Ingen fotbollsresa går uppåt hela tiden, alla har sina motgångar, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Jag har varit i många klubbar. Det var i GAIS jag kände att nu börjar karriären ta fart igen. Jag fick spela och hade en tränare som trodde på mig. Men sen fick han sparken och då var det annorlunda. Det kan vara det viktigaste av allt; att få förtroende från tränaren.

Nu ser Alibek Aliev positivt på fotbollen igen. Nu är han hemma. Nu har han nya mål.

– Jag vill såklart få upp Trollhättan till Superettan. De har alla förutsättningar för det med planer och allt runtomkring här, det hade varit jävligt roligt, säger 24-åringen och fortsätter:

– För min egen del vill jag hålla mig skadefri, spela 30 matcher och göra så många poäng som möjligt. Det har varit mitt problem förut. Men om jag får spela regelbundet tror jag att det blir lättare för kroppen att anpassa sig till intensiteten.

Ettan Södra sparkar i gång första helgen i april. Då ställs Alibek Aliev och hans FC Trollhättan mot Lindome GIF

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com