Foto: Thorsten Wagner/Bildbyrån

Andreas Linde gör succé i Europa: "Jag känner mig mogen för nästa steg"

Publicerad: 2021-02-26 22:00 Utlandsproffs

Andreas Linde, 27, gör succé ute i Europa. Fotbolltransfers.com har pratat med svensken om avancemanget i Europa League, Ole Gunnar Solskjaer – och framtiden.

Svenske målvakten Andreas Linde, 27, gör succé i norska toppklubben Molde FK.

I torsdags avancerade laget till åttondelsfinal i Europa League sedan Linde hållit nollan borta mot tyska Hoffenheim.

Fotbolltransfers.com har pratat med målvakten om äventyret i Europa, Ole Gunnar Solskjaer – och kontraktssituationen i Molde.

– Vi visste att det skulle vara en tuff match och vi genomför den väldigt bra. Det är kul att få visa att vi kan spela med en solid defensiv också, säger Linde om 2–0-segern.

Målvaktens insats belönades till och med av Uefa som tog ut svensken i "Veckans lag".

– Det är alltid kul att få synas lite extra. Det gick bra i går, säger han om utmärkelsen.

Härnäst väntar spanska Granada i åttondelsfinal. Linde berättar att laget redan befinner sig i Spanien på grund av karantänsreglerna i Norge.

– Hade vi åkt tillbaka till Norge hade vi behövt sitta i karantän i tio dagar. Så vi bor på ett hotell själva här i Benidorm i stället. Träningsanläggningen är kanske 50 meter bort, så det är perfekta förutsättningar för att fokusera på fotbollen, säger han till Fotbolltransfers.com.

Hur har det varit att hålla i gång när seriespelet hemma i Norge varit slut sedan december?

– Det har varit en speciell försäsong, helt klart. Men vi hade inte jättelång ledighet i vinter, bara några veckor, för att vi inte skulle tappa i fysik till matcherna mot Hoffenheim. Och det har gått bra, vi hade en bra grund när vi satte i gång och alla har hållit i gång själva. Så det behövdes inte någon klassisk försäsong med mycket löpträning och så. Mer förebyggande för att komma i gång.

Norska Eliteserien drar i gång i april igen. Då siktar Molde mot förstaplatsen – sedan Bodö/Glimt vunnit serien i överlägsen stil i fjol.

– Vi satsar på guld som vi gör varje år. Vi gjorde ett bra fjolår, det vara bara det att Bodö/Glimt var extremt bra, säger Linde till Fotbolltrasfers.com och fortsätter:

– Men vi har ambitioner att ta revansch och ta tillbaka guldet. Vi siktar alltid på guld.

Vad gäller för egen del vill 27-åringen fortsätta utvecklas. 

– Jag känner själv att jag har blivit bättre och bättre för varje år som gått i Molde. Nu har det varit kul att få testas ute i Europa också, så det är bara att fortsätta egentligen, säger han.

Svenskens kontrakt med norska toppklubben löper ut efter säsongen. Han har ännu inte diskuterat någon förlängning.

– Nej, inte än. Men klubben vet vad mina ambitioner är. Jag känner mig mogen och redo för att ta nästa steg. Vad gäller kontraktssituationen får vi sätta oss ner i sommar och ta det då, säger Linde till Fotbolltransfers.com.

Så du känner dig redo för större utmaningar?

– Ja, det ska jag inte ljuga om. Jag har varit i Molde sedan 2015 och trivs jättebra. Men visst har jag ambitioner att ta nästa steg. Sedan måste det vara rätt steg och något som lockar.

Är det aktuellt att sitta ut kontraktet och lämna som bosman?

– Det får vi se hur det blir, det är inget jag tänker på. Men självklart vill jag att klubben ska få något tillbaka. Det får bli som det blir om det eventuellt händer något. Det finns inga konkreta bud i dag. Bara lite intresse här och där, säger Linde.

27-åringen har tidigare varit landslagsaktuell. Insatserna på sistone försämrar knappast chanserna att representera blågult igen.

– Det är klart att man har som mål att komma med där. Men det är inget jag går runt och tänker på. Det gäller att fortsätta göra det bra på klubblagsnivå så får vi se om den möjligheten dyker upp, säger han till Fotbolltransfers.com.

Andreas Linde har tidigare haft Manchester Uniteds manager som tränare i Molde – innan norrmannen flyttade till England 2018. Han berättar om relationen med Solskjaer.

– Vi hade en bra relation. Det är en väldigt trevlig och omtänksam människa som är enkel att prata med, säger han och fortsätter:

– Sen är han otroligt kunnig med all sin erfarenhet. Han har haft några tuffa perioder i Manchester, men det är svårt när man ska bygga om en klubb i den kalibern som han har gjort. De flesta har väldigt dåligt tålamod på den nivån men det verkar som han har haft bra uppbackning från ledningen där. Han har fått tid på sig att göra skillnad och nu går det ju bra.

Den 11 mars går Andreas Linde och hans Molde in i åttondelsfinalerna av Europa League. Då väntar spanska Granada på bortaplan. Returen spelas en vecka senare.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com