Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Engblom om att spela med Hallenius: "Är ruskigt bra"

Publicerad: 2021-02-26 17:00 Superettan

Pontus Engblom vann skytteligan i Superettan i fjol. Fotbolltransfers.com har pratat med anfallaren om den lokala satsningen, framtiden – och den nya radarpartnern.

Pontus Engblom, 29, flyttade hem till GIF Sundsvall för drygt ett år sedan.

Fjolåret i "Giffarna" fortsatte på samma spår som den tidigare säsongen i Norge – det vill säga att Engblom öser in mål.

Fotbolltransfers.com har pratat med skyttekungen om den lokala satsningen, framtiden – och nya radarpartnern Linus Hallenius.

– Det är jättekul att han kommer hem. Det är en ruskigt bra fotbollsspelare med ledaregenskaper, rutin och stort klubbhjärta. Så det är verkligen jättekul att han vill vara med på den här lokala satsningen.

Hur många mål gör ni ihop i Superettan i år?

– Haha, det får vi se. Det är en jättebra värvning och en härlig kille. Jag känner honom sedan tidigare så det är roligt personligen också.

Engblom vann skytteligan i Superettan i fjol med sina 20 baljor – följt av Johan Bertilsson i Degerfors IF på 19.

– Det blev bra med mål. Jag fick en ruskigt bra start när man egentligen satte allt och lite till. Just den hysteriska målformen brukar ju inte hålla sig, men jag tycker ändå att jag lyckades göra det ganska bra på hösten också. Det gick ju inte så många matcher utan att man smällde in den, säger han till Fotbolltransfers.com.

Trots att Engblom hittade nätet flest gånger av alla spelare i hela Superettan, mäktade Sundsvall inte med en bättre slutplacering än sexa – hela 20 poäng upp till tvåan Degerfors på sista direktplatsen upp till Allsvenskan.

– Vi visste att det skulle bli en tuff säsong. Superettan är en tuff serie. Men med den starten vi fick lämnade säsongen en hel del att önska till slut. Det var längesedan man inte hade något att spela för de sista omgångarna men så var det i fjol. Sätter man sig i den positionen som vi gjorde vill man vara med och tävla om det hela vägen – och det var inte vi. Vi kom inte upp i tillräckligt jämn nivå. Våra bästa stunder var riktigt bra men det fanns perioder när vi kunde dippa i matcherna, säger Engblom.

Vad ska man ha för förväntningar på Sundsvall i år?

– Man får väl ha vilka förväntningar man vill höll jag på att säga. Vi har det senaste året satsat på många juniorer som fått chansen och kunnat krydda det med lite rutin nu. Den norrländska och lokala satsningen i Sundsvall just nu är jättespännande. Vi har flera spelare i truppen med bra ålder och det kommer fram talanger underifrån som ser jättespännande ut.

När Pontus Engblom kritade på för Sundsvall för drygt ett år sedan gjorde han det över fem säsonger.

– När jag valde att flytta hem var det satsningen som Sundsvall presenterade som var avgörande. Jag vill vara med på resan och spela upp "Giffarna" till Allsvenskan där de hör hemma. Längden (på kontraktet) är mitt sätt att visa att jag tror på projektet. Men det är även skönt att veta att man har ett avtal när man närmar sig 30 år som jag ändå gör nu, säger Engblom till Fotbolltransfers.com.

Även om Engblom inte utesluter ett nytt äventyr någon annanstans ska det mycket till för att han ska lämna Sundsvall.

– Det är marknaden som styr, så man ska aldrig säga aldrig. Men det krävs något extra, som du förstår, för att jag skulle röra på mig igen. Jag trivs väldigt bra i Sundsvall, säger 29-åringen till Fotbolltransfers.com.

Har du hört om det finns något intresse?

– Nej, jag lämnar allt sådant till min agent. Just nu är jag bara taggad på att starta upp säsongen och komma i gång med Sundsvall. Det var en speciell och lång säsong i fjol även fast den var komprimerad. Nu vill man bara börja om på ny kula.

Sundsvall inleder årets säsong i Superettan hemma mot Helsingborgs IF den 13 april.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com