Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

John Alvbåge: "Om jag vore 15 år yngre hade klubbarna stått på kö med den statistiken"

Publicerad: 2021-02-24 18:00 Division 1

Det blir ingen fortsättning i Lindome GIF för John Alvbåge, 38. Men han har inga planer på att sluta. Det berättar målvaktsprofilen för Fotbolltransfers.com.

Målvaktsprofilen John Alvbåge, 38, spelade sin fotboll för Lindome GIF i Ettan Södra i fjol.

Men nu har avtalet löpt ut – och det blir inte någon fortsättning. Det berättar John Alvbåge för Fotbolltransfers.com.

– Jag har flyttat för första gången i min karriär för familjens skull om man kan säga så. Vi har lämnat Göteborg och köpt ett hus i Lindesberg, säger han och fortsätter:

– Det är lite trist på ett sätt. Vi hade något spännande på gång i Lindome och jag är väldigt glad för den tiden. Det var ett av mina roligaste år i karriären.

Vad händer nu?

– Jag försöker se mig omkring för en ny arbetsgivare samtidigt som jag går en tränarutbildning parallellt med ett helt gäng polare i Elmander, Hysén, Ishizaki och flera till. Men jag är anträffbar och tillgänglig som spelare. Jag har många strängar på min lyra och kan vara komplement till en trupp på många sätt. Dels som spelare, som jag själv önskar, men jag kan även tänka mig vara mentor, målvaktstränare, backup eller vad som helst. Jag är öppen för det mesta, säger Alvbåge till Fotbolltransfers.com.

Samtidigt är han medveten om att han inte blir yngre. Veteranen fyller 39 år i augusti – men vill ändå poängtera att ålder alldeles för ofta får för stort inflytande på spelarflyttar.

– Jag vet var jag står i näringskedjan, men samtidigt vet jag vad jag går för. Jag har inte passerat något bästa före datum, säger han och fortsätter:

– Jag fick nyligen skickat till mig statistik från både södra och norra serien i division 1, och jag var överlägsen statistiskt av alla målvakter både offensivt och defensivt. Vilket jag verkligen är stolt över och tar till mig när jag letar klubb nu. Hade jag varit 20 eller 15 år yngre hade klubbarna stått på kö med den statistiken. Nu är jag 38 år och då är det inte lika mycket intresse, vilket är synd. Man borde se på kvalitet över ålder kan jag tycka, men sån är branschen.

Alvbåge bekräftar att han redan fått några anbud – men det har inte gått ihop med familjesituationen som den ser ut i dag.

– Jag har talat med lite föreningar som jag är väldigt stolt över att de visat intresse, men jag har inte kunnat tacka ja.

Vilken nivå har det varit på?

– Det har varit på helt rimlig nivå inom Sverige.

Alvbåge fortsätter om förväntningarna och pressen som det innebar att kliva ned några hack i hierarkin, med den bakgrunden som han kommer ifrån, när han representerade Lindome i Ettan Södra.

– Man kan tycka vad man vill om den serien, men jag har all respekt för den. Det är en riktig knegarserie. Man tränar som ett elitlag men måste jobba eller plugga vid sidan av. Att komma ned dit med höga förväntningar var inte så lätt så jag kan förstå varför inte så många före detta allsvenska spelare gör det. Det krävs något, det är inte bara att kliva ned.

Om drygt sex veckor drar den allsvenska säsongen i gång. John Alvbåge tror att sitt gamla gäng i IFK Göteborg har bra chanser.

– Det ser ut att bli ett spännande år för IFK. ”Rolle” (Roland Nilsson) är väldigt duktig, sen har jag många gamla lagkamrater så det ska bli jättekul att följa, säger Alvbåge och fortsätter:

– Jag tror de gör det bra. Jag ska inte skrika om SM-guld för det är väl kanske inte realistiskt. Jag hoppas att de kan få en uppåtgående trend och det tror jag på absolut.

Alvbåge startade 26 matcher i Ettan Södra i fjol.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com