Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Christoffer Nyman: "Jag skulle inte säga att jag är hemma för att stanna"

Publicerad: 2021-02-19 18:45 Allsvenskan

Christoffer Nyman hade en strålande säsong i Allsvenskan i fjol. Fotbolltransfers.com har pratat med anfallaren om IFK Norrköpings stökiga uppladdning, nya rollen som kapten - och vad han tror om sina EM-chanser.

IFK Norrköpings anfallare Christoffer Nyman, 28, sprutade in mål i Allsvenskan i fjol.

Med sina 18 baljor sprang han hem skytteligan i överlägsen stil – med Hammarbys nyförvärv Astrit Selmani närmast bakom på 15 mål.

Fotbolltransfers.com har pratat med skyttekungen om klubbens stökiga säsongsuppladdning, att ta över kaptensbindeln – och vad han tror om sina EM-chanser i sommar.

IFK Norrköping har haft en bråkig säsongsinledning. Personal har sagt upp sig och klagat på dålig arbetsmiljö. Man har gått skilda vägar med tränaren Jens Gustafsson. Och klubbens ordförande Peter Hunt har kritiserats – vilket ledde till att han avgick i dagarna.

Ny på tränarbänken är i stället Rikard Norling. Och det har hjälpt spelarna att fokusera på annat – menar Christoffer Nyman.

– Det har varit mycket skriverier. Inom spelartruppen vill vi komma i gång med nya tränaren och allt vad det innebär, så vi har ju haft fokus på det vilket har hjälpt, säger han till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– För våran del känns det bra. Vi har kommit in i det nya, lärt känna Rikard och haft en jättefin inledning på det sättet.

28-åringen är färsk lagkapten i IFK Norrköping – sedan Rikard Norling kommunicerade att Alexander Fransson blir av med bindeln då han inte vill förlänga sitt kontrakt.

– Jag känner mig väldigt stolt. Det är en fantastisk uppgift, kommenterar Nyman.

Vad är dina första intryck av Rikard Norling som tränare?

– En ödmjuk tränare som är väldigt tydlig och har klara idéer. Han är tydlig i hur han vill att det ska se ut på planen - och även utanför för den delen. Jag har fått ett väldigt positivt intryck och jag känner mig nöjd med Rikard på den posten.

Det är en tränare som har vunnit SM-guld med både AIK och Malmö FF. Kan han göra det med Norrköping också?

– Det är mycket som ska falla på plats. Men absolut vi har en tränare med bra meriter. Det är upp till oss i spelartruppen. Det är många faktorer som spelar roll, men förutsättningar har vi för att utmana.

Vad är en rimlig målsättning för IFK Norrköping?

– Nej men vi ska vara med och kriga, det är absolut en rimlig målsättning. Det tycker jag.

Nyman har haft problem med ett knä som spökade redan förra säsongen. I januari opererade han sig och har fortfarande några veckor kvar innan han kan snöra på sig skorna igen.

– För min egen del är målsättningen först att komma tillbaka. Just nu är mitt fokus på att bli frisk, det handlar om kontinuitet och få matcher i kroppen.

När du väl kan sparka boll igen. Får vi se fler mål än förra säsongen då?

– Haha, det vet jag inte. Mitt främsta fokus är att bli frisk. Du får ringa igen när jag känner mig pigg att svara på det, säger Nyman till Fotbolltransfers.com och skrattar.

Du ska få titta in i spåkulan. Vem i Norrköping får sitt genombrott i år?

– Oj, genombrott säger du… Vem har inte gjort ett genombrott tycker du? Så jag vet var ribban ligger.

En sån som Dino Salihovic har hyllats på sistone.

– Ja, där har du absolut ett namn som kan göra det. De matcher han har startat har han gjort fantastiskt bra. Men det finns flera som står på tur. Det känns fel att inte nämna alla, för alla som är med har gjort det fantastiskt bra. Dino är ett bra exempel på någon som har fått chansen och tagit den.

Du vann skytteligan i Allsvenskan i fjol och det stundar att Europamästerskap. Drömmer du om EM?

– Det ligger ganska långt bort i mina tankar. Absolut, det gick bra målmässigt och jag gjorde några bra prestationer. Men jag hade fortfarande problem med knäet. Först vill jag bli kvitt det och spela utan smärta. Jag tänker inte så långt faktiskt, det finns inte i skallen.

Hur är din relation med förbundskapten Janne Andersson?

– Vår relation är bra från Norrköpingstiden men även från landslaget. Vi snackar inte så mycket nu, men det är ju normalt.

Anfallaren har två år kvar på sitt kontrakt med IFK Norrköping. Han vill inte stänga några dörrar för ett nytt äventyr utomlands.

– Jag skulle inte säga att jag är hemma för att stanna. Med den inställningen riskerar man att bli alldeles för mentalt trygg tror jag. Det är svårt att förklara, säger Nyman till Fotbolltransfers.com och fortsätter:

– Jag vill alltid utvecklas och bli så bra som möjligt och då måste man kunna sätta en kravbild. Vi får se vad som händer. Jag vill inte stänga några dörrar, men det ska kännas väldigt rätt i så fall.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com