Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Malmö FF backade 48,6 miljoner: "En historiskt stor förlust"

Publicerad: 2021-02-19 14:57 Allsvenskan

Pandemin har drabbat alla klubbar. Svenska mästarna Malmö FF gjorde ett negativt resultat på 48,6 miljoner kronor förra året. Men trots det är likviditeten stark.

Malmö FF, som vann SM-guld i fjol, skriver på sin officiella hemsida att 2020 var ett tungt år ekonomiskt.

Den allsvenska storklubben backade 48,6 miljoner kronor, främst på grund av pandemin.

– 2020 var ett år med stora prövningar för verksamheten och vår ekonomi var starkt påverkad av pandemin. Det är en historiskt stor förlust för Malmö FF, men den är i nivå med vad vi förutspått. Kriser skapar dock möjligheter och ett behov av att tänka i nya banor. Det har vi flera exempel på under 2020 när vi har försökt att kompensera för en verksamhet med restriktioner, säger MFF:s ordförande Anders Pålsson till hemsidan.

– Det positiva i sammanhanget är att vi har en i stort sett oförändrad kassa jämfört med ingången av 2020 och en väldigt bra soliditet. Föreningens höga egna kapital är effekten av goda resultat i Europaspel de senaste tio åren. Det har gjort att vi kan arbeta med lugn och trygghet och inte behövt vidta några panikåtgärder, för det är också viktigt att man håller kursen framåt långsiktigt, fortsätter han.

Vid årsskiftet hade MFF ett eget kapital på 464 miljoner kronor. Klubbens likvida medel uppgick till 214 miljoner kronor, en minskning med 2 miljoner från 2019.

– Ett antal åtgärder har vidtagits för att minska de löpande kostnaderna och motverka årets stora intäktsbortfall, som är anledningen till att det negativa resultatet är så stort. Tack vare likviditetsreserven har åtstramningen kunnat ske under kontrollerade former och utan att inriktningen i den långsiktiga satsningen har påverkats väsentligt, säger Pålsson.

David Lind
david@fotbolltransfers.com