Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Hjalmar Ekdal: "En större press - men jag kommer vänja mig"

Publicerad: 2021-02-19 13:30 Allsvenskan

Hjalmar Ekdal slog igenom i Allsvenskan i fjol. Fotbolltransfers.com har pratat med 22-åringen om flytten till Djurgården - och reaktionerna som följde.

Hjalmar Ekdal presenterades som ny spelare för Djurgårdens IF i januari.

Mittbacken var utlånad till IK Sirius i fjol – men tillhörde Hammarby IF.

Fotbolltransfers.com har pratat med 22-åringen om klubbvalet, förväntningarna – och reaktionerna efter den känsliga flytten.

Ekdal medger att flytten inte var helt okomplicerad. Trots att han inte spelat en tävlingsmatch för Hammarby.

– Känsligt? Både och kanske. Jag har ju som du nämner aldrig spelat en tävlingsmatch för Hammarby. Så det var inte så farligt som det hade kunnat vara. Men det är klart att en del mindre roliga meddelanden har dykt upp. Men det räknade jag med. Jag har kunnat ignorera det, säger Ekdal till Fotbolltransfers.com.

– Djurgårdsfansen har varit väldigt välkomnande dock, vill jag poängtera! Det uppskattar jag väldigt mycket, fortsätter han.

Varför blev det Djurgården?

– De var sugna och entusiastiska och pratat med mig väldigt länge. Det känns som en familjär klubb med tränare som gillar mig och mitt spelsätt. Dessutom är jag uppvuxen i Stockholm vilket var en bonus att kunna flytta hem. Det var inga konstigheter egentligen.

Fanns det andra bud på bordet att ta ställning till?

– Lite småintresse fanns det helt klart. Men egentligen inget som var lika hett från min sida, eller som ens var nära.

Från utlandet eller var det inom Sverige också?

– Det vill jag inte kommentera.

Hur har första tiden i klubben varit?

– Det har varit jättebra. Alla är supersköna. Alla ledare är bra och det är roligt på träningarna och allt sånt. Det har inte varit svårt alls. Det är många som är nya i klubben så man är i samma sits som många andra. Då blir det lite lättare. Det har varit skitbra egentligen.

Hjalmar Ekdal slog igenom i fjol då han var ordinarie i Sirius backlinje. Nu har han en full säsong i bagaget med sig till Djurgården. Men pressen att spela för en storklubb är annorlunda. Är han redo?

– Ja det tycker jag. Det är större press, absolut. Men jag kommer växa in i det. Det kommer jag kunna vänja mig vid. Jag har en säsong bakom mig när det gick bra. Jag har kvaliteten att leverera på den här nivån. Jag får växa in i kostymen bara.

Vad har Djurgården för chanser i år?

– Vi har bra chanser. Vi såg jävligt bra ut senast mot Örebro. Men man ska inte dra för stora växlar av träningsmatcher, som alltid. Vi har en spännande trupp med många bra och intressanta spelar. Få vi ihop det så ska vi kunna lyfta, det tror jag verkligen.

Vad har du för målsättningar personligen?

– Mitt mål är att få så mycket speltid som möjligt. Jag är medveten om att det är väldigt tuff konkurrens om platserna. Jag har inga krav på att spela hela tiden. För mig är det viktigast att lära och göra det bra när jag får chansen. Det är min kortsiktiga målsättning.

Storebror Albin har ju varit med i gamet ett tag. Får du några tips från honom?

– Vi brukar alltid prata om fotboll och olika situationer. Han brukar kolla mina matcher när han hinner. Det är bra för mig. Jag uppskattar bara det. Jag behöver inte att han hyllar mig, snarare tvärtom att han har synpunkter. Och det kan han ha rätt ofta, då brukar han höra av sig och diskutera det med mig.

Djurgården kliver in i tävlingssäsongen på söndag då Svenska Cupen drar i gång. Då kommer IK Brage på besök.

– Det gäller att inte underskatta motståndet. Först och främst måste vi vinna vår grupp. Det ska vi bara göra. Sen får vi se hur långt det går därifrån, avslutar Ekdal.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com