Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Elias Andersson: "Det är en stor del varför jag skrev på för Djurgården"

Publicerad: 2021-02-18 18:30 Allsvenskan

Elias Andersson, 25, väntar på att debutera för Djurgårdens IF. I en intervju med Fotbolltransfers.com talar han ut om klubbvalet, förväntningarna och pressen.

I december bekräftade Djurgårdens IF att de skrivit kontrakt med Elias Andersson.

Mittfältaren kommer närmast från fyra år i IK Sirius. Men när 25-åringens kontrakt löpte ut efter säsongen valde han att lämna.

Andersson har ännu inte debuterat för Stockholmsklubben – på grund av en strulande fotskada.

Men han kan knappt bärga sig att få snöra på sig skorna och sätta på sig den randiga matchtröjan.

I en intervju med Fotbolltransfers.com berättar han nu om klubbvalet, förväntningarna – och att hantera press.

– Jag är jävligt stark mentalt. Så det ska inte vara några problem, säger Andersson till Fotbolltransfers.com.

Han fortsätter om vad det innebär att spela för en toppklubb.

– Det är en stor del varför jag skrev på för Djurgården. Jag vill höra när det går bra. Jag vill höra när det går dåligt. Då betyder det nåt, säger han och fortsätter:

– Så har jag inte haft det förut i de klubbar jag representerat. Kanske i Helsingborg när jag var 17 år, men inte annars. Jag vill lära mig av det också. Kunna hantera press och jag tycker att jag är jävligt stark mentalt. Så det ska nog gå bra.

När Fotbolltransfers.com får tag på Elias Andersson har han precis hunnit lämna träningsplanen.

Andersson själv har ännu inte kunnat medverka i något av lagets träningsmatcher – på grund av den strulande foten. Men i dag var han med och bollade på träningen.

– Det var kanske årets pass hittills. Mycket matchspel och löp. Det var tufft men kul, precis som det ska vara, säger han.

Hur kändes foten?

– Det kändes betydligt bättre i dag. Jag vet inte riktigt om söndag är realistiskt (då Djurgården kliver in i Svenska Cupen) men jag är jävligt sugen på att göra debut och slänga på mig matchtröjan.

Andersson kom till Djurgården som bosman. Det fanns intresse från annat håll. Men det var alltid Djurgården för 25-åringen.

– Ja så var det. Det fanns ganska mycket intresse från både Sverige och utlandet. Men samtidigt var Djurgården väldigt tidiga med sitt intresse, sitt konkreta bud och kontraktet på bordet. När de kom in så tidigt i bilden kände jag att de ville ha mig och jag har alltid haft ett öga mot Djurgården om jag ska vara ärlig. Det blev ett enkelt val till slut. Jag känner redan nu att jag har tagit rätt beslut med förutsättningar, lagkamrater och allt sånt. Det känns 100 procent, säger han till Fotbolltransfers.com.

I Djurgården återförenas mittfältaren med sina tidigare tränare från Sirius-tiden, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

– Det var en stor del i beslutet. Jag vet hur de fungerar och de känner mig väl och vet hur jag är som spelare. Det kändes rätt och väldigt naturligt. Jag gillar hur de vill spela fotboll.

Vad kan man förvänta sig av Djurgården i år?

– Vi strävar alltid för topp tre och nå Europa. Även om vi har många nya spelare och nya fötter på banan så vet vi med den kvalitet som vi har och de spelare Bosse (Andersson) har värvat att det är hög nivå. Laget spelade en jättebra match senast tycker jag. Nu ska vi bara spetsa till det lite så ser det väldigt lovande ut.

Och för dig personligen då?

– Jag vill spela så mycket som möjligt och utvecklas på ett personligt plan. Jag hoppas kunna fortsätta min poängskörd från i fjol och spotta in någon balja och göra några sköna assist.

Det är lätt att dra till liknelsen med Kim Källström nu när du också spelar i blårandigt.

 – Oj, vilka stora ord. Man får tacka och bocka.

Det måste du fått höra förut med din vänsterfot?

– En eller två gånger kanske. Men det är ju stora skor att fylla. Samtidigt vill jag inte att det ska vara något snack om att ersätta andra spelare som representerat Djurgården. Jag ska visa hur Elias Andersson spelar fotboll. Visa vem jag är för fans och hela Fotbollssverige egentligen.

Elias Anderssons kontrakt med Djurgården sträcker sig till sista december 2023.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com