Robert Falck.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

AIK:s utredning visar på brister - efter försäljningen av Bahoui

Publicerad: 2021-01-26 14:43 Allsvenskan

Utredningen kring AIK:s uppmärksammade försäljning av Nabil Bahoui visar på brister i klubbens processer kring spelartransfers.

En komplicerad härva drogs fram i ljuset tidigare i höstas när Dagens Nyheter granskade AIK:s försäljning av Nabil Bahoui till Al Ahli i Saudiarabien.

Svenka fotbollförbundet startade då en utredning av turerna kring Bahouis övergång. Men den lades ned på grund av preskriptionsregler.

Även AIK sjäva meddelade att de skulle gå till botten med det hela. Advokatfirman Delphi rekryterades för att utföra en utredning om klubbens agerande vid spelartransfers - och i dag offentliggjordes resultat på klubbens hemsida.

”Advokatfirman Delphi har inte funnit stöd för att det skulle finnas ett mönster i AIK Fotbolls (nedan ”AIK” eller ”klubben”) agerande i samband med spelartransfers med innebörd att AIK skulle ha försökt att dölja vilka agenter som varit inblandade i aktuella spelartransfers eller de ersättningar dessa agenter har erhållit. Samtidigt är det tydligt att det har funnits brister i samband med vissa särskilda spelartransfers”, skriver Delphi bland annat i sin rapport.

AIK:s styrelseordförande, Robert Falck, kommenterar utredningen i ett pressmeddelande:

– Jag tycker det är en gedigen utredning som visar på att det har funnits brister i våra processer och dokumentation kring transfers. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte finns något som tyder på brottslig verksamhet eller att någon agerat för att skada klubben, säger han.

Läs hela slutrapporten här.

Jesper Ottoson
jesper@fotbolltransfers.com