Foto: Bildbyrån

Klopp, Guardiola och Simeone hyllar Maradona

Publicerad: 2020-11-26 00:00 Världen

Diego Armando Maradona har somnat in. Hyllningarna till en av tidernas allra största fotbollsspelare fortsätter hagla in.

Det var på onsdagen som den chockerande nyhet kom. Diego Maradona är död. Han blev 60 år gammal.

Maradona, som förde Argentina till VM-guld 1986 och vann ligatiteln två gånger med Napoli, har hyllats av en hel fotbollsvärld.

Liverpools tyske manager Jürgen Klopp gör nu detsamma.

– Jag är 53 år gammal och det känns som att han var en del av hela mitt liv. När jag var väldigt, väldigt ung - kanske åtta eller nio, tio år gammal - såg jag honom för första gången och han var 16 eller 17. I alla videos jonglerade han bollen, från det ögonblicket var han spelaren för mig, säger han till BT Sport.

– Det är som, ur en internationell synvinkel finns det Pelé, Maradona, Messi, om du vill - en brasilianare och två argentinare. Jag såg hans dokumentär för inte så länge sedan. Diego var en sensationell kille, Maradona hade en del svårigheter, låt mig säga så här. Jag kommer att sakna båda, fortsätter Klopp.

Manchester Citys spanske manager Pep Guardiola sörjer också.

– Först (tänker jag på) Sergio (Agüero). Diego var hans sons morfar. Det fanns en banner i Argentina som säger: "Det spelar ingen roll vad du har gjort i ditt liv, det spelar roll vad du har gjort i våra liv." Föreställ dig vad Maradona skulle ha gjort i vår generation, säger han till BT Sport.

– Det finns få otroliga spelare i vår historia, han är en av dem. Han var en som gjorde den här sporten bättre. Å Manchester Citys vägnar en stor kram till hela hans familj, fortsätter Guardiola.

Atletico Madrids tränare Diego Simeone minns en god vän - som han spelade ihop med i Sevilla och landslaget.

– En legendar har lämnat oss. Vår generation, vid åtta eller nio års ålder, tittade på Diego. Han var vår guide till vad fotboll var. Maradona är fotboll. Han tog hand om mig i Sevilla när jag var ung och han visade mig vad det innebar att spela för Argentina. Han var och är bäst, säger han enligt Football Espana.

Jorge Valdano, tidigare sportchef i Real Madrid, var med och vann VM 1986 med Maradona.

– Många av minnena som jag har med honom får mig att le, säger han i direktsändning i Movistar+ och bryter ihop i tårar.

Några minuter senare fortsätter Valdano prata om Maradona.

– Det som fick mig att le då gör mig ledsen nu. Det finns inget bättre ställe att säga adjö till honom än på en fotbollsstadion (San Siro). Det han gjorde i detta utrymme var hans liv. För honom och för folket. Hela Argentina gråter för honom, liksom alla som älskar fotboll. Även bollen gråter. Han har gått igenom svåra tider men kommer att bli ihågkommen för sitt arbete. Han har varit en av de bästa. Från och med idag kommer det att finnas ytterligare en hjälte jämte Evita och Gardel. Han kommer aldrig att glömmas bort.

Thomas Berg
thomas@fotbolltransfers.com