Foto: Bildbyrån

Barcelona accepterar inbjudan till ny turnering - sågas av Tebas

Publicerad: 2020-10-28 00:23 Spanien


Fifas planer för European Super League har tagits emot med öppna armar av Barcelona. Något som sågas av La Liga-presidenten Javier Tebas.

Fifa planerar en ny storturnering för storklubbarna i Europa. Något Sky Sports tidigare rapporterat.

Förhandlingar pågår redan med ett dussin klubbar i England, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Turneringen kan vara igång redan 2022.

Upp till totalt 18 klubbar kan vara med från de olika toppligorna i Europa. Matcherna ska spelas parallellt med den vanliga säsongen.

Formatet väntas bli gruppspel med efterföljande slutspel och vinnaren av turneringen kan få flera hundra miljoner pund i vinstpengar.

Wall Street bank JP Morgan sägs vara redo att gå in med 4,6 miljarder pund, motsvarande nästan 53 miljarder kronor, för att finansiera turneringen - som kan komma att slå ut Champions League.

Manchester United och Liverpool är två av klubbarna som varit positiva till initiativet. En klubb som redan accepterat att delta är Barcelona. Det berättar Josep Maria Bartomeu, som i dag lämnat sin post som president.

– I dag kan jag meddela fantastiska nyheter som kommer att förändra våra ekonomiska perspektiv. Vi accepterar inträde i en "European Super League" av fotbollsklubbar. Detta godkännande måste bekräftas av nästa församling. Vi har också godkänt formatet för den nya klubblags-VM, säger han på en presskonferens.

– European Super League kommer att se till att klubben kan förbli en av medlemmarna, fortsätter Bartomeu.

La Liga-presidenten Javier Tebas har tidigare sågat förslaget om en ny turnering.

– De personer som ligger bakom denna idé visar total okunnighet och ignorans för hela den europeiska fotbollen och organisationen.  Ett projekt av den här typen skulle innebära stor ekonomisk skada för organisatörerna och för de som finansierar projektet. Det här är ett sånt förslag som bara ser bra ut när det ritas upp på en bar klockan fem på morgonen, sa han nyligen.

Tebas är återigen i farten. Han totalsågar Barcelonas avgående president på Twitter.

"Olyckligt uttalande från Bartomeu på sin sista dag om att FC Barcelona går med i en svag och imaginär tävling som skulle vara deras undergång. Det bekräftar hans okunnighet om fotbollsbranschen. Tråkigt slut för en president med framgångar och nyligen många misstag", skriver La Liga-basen.

Ninib Staifo
ninib.staifo@fotbolltransfers.com