Foto: Daniele Buffa/Bildbyrån

"Ibrahimovic kan fortsätta på den här nivån i tre-fyra år till"

Publicerad: 2020-10-26 09:12 Utlandsproffs


Han dominerar i Serie A som 39-åring. Men slutet är ännu inte nära för Zlatan Ibrahimovic. Det menar Björn Ekblom, professor i fysiologi.

Zlatan Ibrahimovic, 39, förlängde sitt kontrakt med Milan i september. Han skrev på för ett år till.

Men efter en succéstart på den här säsongen, med bland annat två mål i derbyt mot Inter, vill Milan redan förlänga till 2022.

Björn Ekblom, professor i fysiologi på på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), berättar för SportExpressen att han är imponerad av Zlatans fysik.

– När vi pratar om det här måste vi skilja på olika typer av fotbollsspelare. Det finns ju flera exempel på spelare som fortsatt på hög nivå ändå tills de närmat sig 50 år. Men då handlar det ofta om försvarsspelare, som kunnat stå långt bak och nicka bort bollar. När det gäller anfallare – framför allt anfallare i den moderna fotbollen där det ställs större krav på dem i defensiven – är Zlatan näst intill unik, säger Ekblom till tidningen.

Ekblom menar att svenskens spetsegenskaper bygger på teknik, styrka och spelintelligens. Han tror att Zlatan kan spela flera säsonger till.

– Jag tror att han kan fortsätta på den här nivån i tre-fyra år till, om han kan ha en roll där han inte behöver löpa särskilt mycket…för det är ju konditionen som blir problemet för honom. Men styrkan som han har i kroppen, den är otrolig. Han är så vältränad. Där är han inte sämre än någon annan anfallare på den högsta nivån. Om han bara är motiverad kan han spela ett bra tag till, säger Ekblom till SportExpressen.

David Lind
david@fotbolltransfers.com