Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Halmstads BK riskerar poängavdrag för värvningen av Lundevall

Publicerad: 2020-10-21 11:13 Superettan


Simon Lundevall är klar för Halmstads BK. Men övergången kan komma att bli ogiltig och då riskerar klubben poängavdrag.

Den 2 oktober presenterades Simon Lundevall, 32, av Halmstads BK i Superettan.

Den offensiva yttern tillhörde innan dess Volos FC. Ett kontrakt som bröts den 13 september, något som den grekiska klubben meddelade via sina officiella kanaler.

Men nu skriver Sportbladet att HBK kan ha värvat Lundevall på felaktiga grunder. Regelverket säger nämligen att en spelare enbart kan värvas på dispens om han varit en fri spelare när det svenska fönstret stängde den 25 augusti.

– För att uppfylla kraven för dispens för övergång utanför transferfönstret måste spelaren ha varit utan kontrakt senast 25 augusti, säger Christine Stridsberg är förbundsjurist hos Svenska Fotbollförbundet, till tidningen och fortsätter:

– Vi måste utgå från att spelare och klubbar ger oss korrekta uppgifter. Ett av sätten vi kan försöka kontrollera det är via Fifas TMS-system (Transfer Matching System) men det är inte där det avgörs om villkoren är uppfyllda.

Volos sportchef Akis Petrou hävdar dock för Sportbladet att Lundevall aldrig signerade ett kontrakt med dem och har därför varit en fri spelare.

Men tidningen publicerar det signerade avtalet mellan spelaren och Volos. Det signerades den 28 juli. HBK riskerar nu bestraffning.

– Generellt sett gäller att om en spelare har registrerats för en förening på felaktiga grunder så är registreringen ogiltig. Bedöms det vara fråga om en bestraffningsbar förseelse kan det bli fråga om bland annat straffavgift, tillrättavisning eller böter. Anses förseelsen medföra att spelaren ska betraktas som obehörig kan det bli aktuellt med poängavdrag, säger Stridsberg till Sportbladet.

HBK-tränaren Magnus Haglund är dock tydlig med att de inte gjort något fel i värvningen av Lundevall.

– Simons senaste klubb var i Indien, NorthEast United, i februari. Vi har gjort enligt förbundets rekommendationer och haft en dialog med dem hela tiden, säger Haglund till Sportbladet.

HBK fick aldrig en fråga från SvFF om spelaren var under kontrakt med Volos den 25 augusti.

– Nej, inte vad jag känner till. Men jag vet att Lundevall själv har pratat med förbundet också, säger Haglund till Sportbladet.

Göran Blomgren på Svenska Fotbollförbundets övergångsavdelning bekräftar att värvningen gjordes från Indien.

– Övergången skedde från Indien till Halmstad. Han var aldrig registrerad i något grekiskt lag, säger han till Sportbladet.

Christine Stridsberg menar dock att det inte är avgörande huruvida spelaren hann bli registrerad eller inte i Grekland.

– Det som gäller är om spelaren haft ett avtal med en annan klubb eller inte vid utgången av det svenska transferfönstret (25 augusti), säger hon till Sportbladet.

Det innebär att om avtalet som signerades mellan Lundevall och Volos anges vara giltigt kan det leda till konsekvenser.

Thomas Berg
thomas@fotbolltransfers.com