Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Riksidrottsförbundet vill belöna klubbar som inte spenderat stort

Publicerad: 2020-10-02 15:00 Övriga Sverige


Med nya krispengar på ingång till fotbollen är Riksidrottsförbundets plan att premiera klubbar som inte spenderat stort.

Pandemins effekter har slagit hårt åt många klubbars ekonomi runt om i landet. Nu har regeringen tilldelat idrotten ytterligare en miljard kronor som ska fördelas.

Demokrati- och kulturminister Amanda Lind har vissa direktiv till Riksidrottsförbundet, som har ansvaret att allokera pengarna.

– Man kan inte enbart titta på inkomstbortfall. De här pengarna ska hjälpa föreningar att överleva, de ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för, sa hon på fredagens presskonferens enligt Fotbollskanalen.

RF:s ordförande Björn Eriksson kommer att föreslå att klubbar som inte spenderat på dyra spelarköp kommer att gynnas.

– Det andra har att göra med överlevnad, det vill säga de som är ansvarsfulla, undviker att hamna i ekonomiska trångmål och inte gör vidlyftiga affärer i största allmänhet, bör belönas. Det där tar sikte på en del förekommande stora spelarköp och annat som kanske inte riktigt uppfyller de här kriterierna. Då vill vi och när vi översätter regeringens riktlinjer, belöna de som vårdar sin ekonomi. Det är ungefär som permitteringsstödet på den allmänna marknaden, det utgår inte till företag som gör utdelningar. Man kan välja att göra sådana transaktioner men då kanske inte tillgången till skattemedel är lika hög. Grundidén i stället för att straffa är att extra belöna de som inte gjort det här. De här förändringarna kommer att föreslås på onsdag, säger Eriksson till Fotbollskanalen.

På frågan om klubbar som värvat dyrt får mindre pengar än klubbar som inte har gjort det svarar RF:s ordförande:

– Uttrycker du det på det sättet så blir det upp till fotbollsförbundet att tolka våra riktlinjer, men det är inte en helt oäven tolkning att den typen av effekter uppkommer om det ska vara någon idé att belöna de som har varit återhållsamma och vårdat sina ekonomiska resurser.

Damir Tuhcic
info@fotbolltransfers.com