Ove Sjöblom.
Foto: Nils Jakobsson/BIldyrån

IK Sirius får rätt i Sarfo-tvisten - behåller 6,5 miljoner

Publicerad: 2020-09-16 17:06 Allsvenskan


IK Sirius och Soccer Soldiers har länge varit i tvist om Kingsley Sarfo-pengar. Nu får den allsvenska klubben rätt i Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

IK Sirius sålde Kingsley Sarfo till Malmö FF sommaren 2017 för 13 miljoner kronor.

Soccer Soldiers hade avtal med Sirius som gav dem rätt till halva övergångssumman, 6,5 miljoner kronor.

Sirius ville dock inte betala ut pengarna och menade att avtalet inte gäller. Ärendet togs till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.

I vintras menade skiljenämnden att avtalet gäller. Men nu kommer beskedet att Sirius inte behöver betala ut några pengar till Soccer Soldiers, skriver UNT.

– Det känns fantastiskt bra. Jag har levt med det här i tre år nu och under tiden hade vi även en process mot Malmö FF. Det känns otroligt skönt att det här är avklarat, säger Ove Sjöblom, ordförande i Sirius, till UNT.

Sirius åberopade jämkning efter beskedet att avtalet gäller och får nu alltså rätt av skiljenämnden.

– Talan från Soccer Soldiers ogillades i sin helhet. Man kan sammanfatta vår grund till jämkning med att vi från början hävdat att man genom det här avtalet kringgått fotbollens regler vad gäller tredjepartsägande. Det var bärande till att jämka ner det till noll kronor, säger Sjöblom till UNT.

Sirius får därmed behålla de 6,5 miljoner kronor som Soccer Soldiers krävt. De kan nu räknas in i klubbens ekonomi.

– Det är pengar som har funnits avsatta så din slutsats är korrekt. Det är pengar som nu slutligen tillhör Sirius, säger Sjöblom till UNT.

Agenten Martin Klette har företrätt Soccer Soldiers. Han kommenterar domen - som inte går att överklaga.

– Idag förlorade jag slutligen tilltron till rättssäkerheten inom svensk fotboll. Det är en inbyggd brist på rättssäkerhet att man inte kan överklaga en skiljedom i sak utan bara beträffande skiljenämndens arvoden, säger han till Fotbollskanalen.

Thomas Berg
thomas@fotbolltransfers.com