Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Expertskatten kan förlängas - gynnar allsvenska klubbar

Publicerad: 2020-08-14 16:19 Allsvenskan


Just nu kan en utländsk spelare gå under expertskatt i tre år. Den kan utökas till fem år. Något som välkomnas.

Just nu kan svenska klubbar värva utländska spelare, som tjänar minst 94 600 kronor i månaden, till lägre skatt.

Spelaren slipper betala skatt på 25 procent av sin inkomst, medan klubben slipper betala arbetsgivaravgift för den delen.

Fotbollskanalen rapporterar att regeringen lagt fram ett förslag om att förlänga perioden till fem år.

– Det gäller alla nyckelpersoner. Det är en lagstiftning som vad jag förstår kommer att tillämpas för de som kvalificeras att få expertskatt enligt löneregeln, även fotbollsspelare, säger Johan Sander, tax partner på KPMG, till sajten.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson välkomnar en sådan ändring.

– I dag är det ju 36 månader som gäller. En utländsk spelare som är här och betalar en annan typ av skatt kan innebär två saker för oss: det kanske kan vara lättare för klubben att få spelaren att stanna kvar - eller att man i grund och botten kan skriva ett längre kontrakt. Jag tror det är bra för svensk fotboll, säger han till Fotbollskanalen. 

Även Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson hoppas på ändringen.

– Det finns ingen nackdel i det, givetvis. För spelarna är det en fördel men också för klubbarna. Vi kan nå en viss marknad på spelare och vi kan vara konkurrenskraftiga mot övriga Norden. Det är det som har gynnat oss även med tre år. Med fem så är det klart att det är positivt, säger han till Fotbollskanalen.

Ett beslut är ännu inte taget, utan är ute på remiss. Om det går igenom kommer den nya lagen gälla från och med årsskiftet.

David Lind
david@fotbolltransfers.com